Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği

Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzman tabip olanların daha ileri seviyede yapacakları yan dal uzmanlık eğitimine giriş sınavlarına ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yönetmelik, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre yan dal uzmanlık eğitimi yapacak uzman tabipleri ve uzmanlık eğitimi verilen kurumları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 ? (1) Bu Yönetmelik, 13/12/1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 ve Ek 5 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,

b) Genel Müdürlük: Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünü,

c) Tüzük: 14/5/2002 tarihli ve 2002/4198 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tıpta Uzmanlık Tüzüğünü,

ç) Kurum: Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre yan dal uzmanlık eğitimi veren; Bakanlık ve Üniversiteler, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ile Adli Tıp Kurumunu,

d) Uzmanlık eğitimi: Tüzük hükümlerine göre uzman olabilmek için gereken eğitim ve öğretimi,

e) Şef: Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde tıpta uzmanlık eğitimi veren klinik ve laboratuarlarının sorumlusu ve bu birimleri yöneten uzmanı,

f) Sınav: Yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavını,

g) Birim: Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Tıp Fakülteleri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Adli Tıp Kurumunda, yan dal uzmanlık eğitimi verilen klinik, bilim dalı, servis ve laboratuarları,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kadro Tespiti ve Sınavlara İlişkin Esaslar

Uzmanlık eğitimi kadrolarının tespiti

MADDE 5 ? (1) Sınavda, yan dal uzmanlık eğitimine alınacak uzman tabip sayıları, kurumlarca kurumların kapasitesi ve kurumun eğitim imkanları göz önünde bulundurularak ihtiyaca göre tespit edilir.

Sınavların yapılışı

MADDE 6 ? (1) Kurumlar, Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavlarını bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde kendileri yaparlar.

Sınavların ilanı

MADDE 7 ? (1) Sınavlar, kurumların internet sayfası, Resmî Gazete ve yurt genelinde yayın yapan günlük bir gazetede ilan edilir. İlanda, birimler itibariyle yan dal uzmanlık eğitimine alınacak uzman tabip sayıları, başvurunun yapılacağı yer, başvuru için istenilen belgeler, son başvuru tarihi ile sınavın yapılacağı yer, tarih ve saat belirtilir.

Sınavlara müracaat

MADDE 8 ? (1) Her aday ilan edilen sınavda yalnızca bir yan dal için tercihte bulunarak müracaat eder.

(2) Adaylar ilan edilen her sınav döneminde birden fazla yan dal için müracaat edemezler.

Sınava başvuru şartları

MADDE 9 ? (1) Yan dal giriş sınavına başvuracaklarda;

a) Türkiye'de tıp doktorluğu mesleğini yapmaya yetkili olmak,

b) Sınavına başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman unvanını almış olmak,

c) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (4) ve (5) numaralı alt bentlerinde sayılan şartlara sahip bulunmak,

ç) Devlet memurluğundan ve kamu görevinden çıkarma cezası almamış olmak,

d) Devlet memurluğundan çekilen veya çekilmiş sayılanlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 97 nci maddesine göre atanmasına engel hali bulunmamak,

e) Tam teşekkülü hastanelerin sağlık kurullarından alınan raporla eğitimine engel hali bulunmadığını belgelendirmiş olmak,

şartları aranır.

(2) Yan dal uzmanlık eğitimine giriş sınavı şartlarını taşımaksızın sınava girenler, sınavda başarılı olsalar bile yan dal uzmanlık eğitimine başlatılmazlar. Bu şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile yan dal uzmanlık eğitimleri sırasında bu şartlardan birini kaybedenlerin eğitimlerine son verilir.

Yabancı dil başarı belgeleri

MADDE 10 ? (1) Mesleki bilim sınavına, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavından (ÜDS) yüz üzerinden en az elli puan alanlar katılabilir. Yabancı dil belgeleri için, bu belgenin verilmesine esas olan ilgili mevzuatında belirtilen geçerlilik süreleri uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Jürilerin Tespiti ve Mesleki Bilim Sınavı

Sınav jürilerinin teşkili

MADDE 11 ? (1) Sınav jürileri; kurumlarınca, her yan dal için, yan dal ve bağlı ana dal şefleri ile yan dal ve bağlı ana dal profesör ve doçentlerinden seçilecek beş asil ve üç yedek üyeden oluşturulur. Gerektiğinde aynı dalda birden fazla jüri oluşturulabilir. Jüri üyeleri kendi aralarından birini başkan seçerler.

Mesleki bilim sınavı

MADDE 12 ? (1) Sınavlar, kurumlarca her yan dal için ayrı ayrı yapılır. Birden fazla ana dalın ortak olan yan dalı için ortak sınav gerçekleştirilir ve bu yan dalda uzman olmak isteyen bağlı ana dal uzmanları bu sınava iştirak ederler.

(2) Mesleki bilim sınavı ilgili yan dalın konularından yazılı ve sözlü olarak yapılır.

(3) Sözlü sınavda adaylara jüri üyelerinin her biri tarafından yüz puan üzerinden puan verilir. Üyelerin verdiği puanların aritmetik ortalaması alınarak adayın sözlü puanı bulunur. Başarı puanı yazılı ve sözlü puanların aritmetik ortalaması alınarak tespit edilir.

Sınav sonuçların ilanı

MADDE 13 ? (1) Jüri başkanları tarafından, sınavda alınan başarı puanları, ilan edilen yan dal için en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanarak, ilan edilen sayı kadar asil ve aynı sayıda yedek aday belirlenir. Belirlenen asil ve yedek adayları gösteren sınav sonuç listeleri Kurumlar tarafından ilan edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yerleştirme İşlemleri

Yan dal uzmanlık eğitimine yerleştirme

MADDE 14 ? (1) Yerleştirme işlemi her birim için adayların mesleki bilim sınavı sonuç listelerinin ilanından sonraki üç iş günü içerisinde yapacakları birim tercih sıralamasına göre en yüksek puandan başlanarak, başarı puanı sıralamasına göre yapılır. Başarı puanlarının eşitliği durumunda yabancı dil puanı yüksek olan adaya öncelik verilir.

(2) Yerleştirme işlemi sonucunun ilan tarihinden itibaren on iş günü içerisinde yerleştirilen adaylar, ilgili kuruma istenilen belgeler ile birlikte yan dal uzmanlık eğitimine başlamak üzere başvururlar. Belirlenen sürede, her ne sebeple olursa olsun başvurmayanlar, herhangi bir hak talebinde bulunamazlar. Asil adayların yerleştirilmesinden sonra başvuru yapılmayıp boş kalan kadrolara, başarı puanlarına göre yedek adaylardan yerleştirme yapılır.

(3) Uzmanlık eğitimine yerleştirme işlemleri, kanuni bir engel bulunmadığı takdirde, adayların başvuru tarihlerinden itibaren, en geç altmış gün içinde yapılır. Bu durum ayrıca ilgililere tebliğ edilir. İşlemin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren tabi oldukları mevzuatlarında öngörülen süreler içerisinde, mevzuatlarında belirtilen sebepler olmaksızın göreve başlamayanların atamaları iptal edilir. Bu adaylar herhangi bir hak talebinde bulunamazlar. Boş kalan kadrolara aynı usul ile başarı puan sıralamasına göre yedek adaylardan yerleştirme işlemine devam olunur.

(4) Sınav sonucunda alınan puanlar yalnız ilgili sınav dönemi ve müracaat edilen yan dal için geçerli olup, bu sonuçlar başka kurumlar ve birimlerde yan dal uzmanlık eğitimi yapmak için herhangi bir hak teşkil etmez.

Kurum dışı görevlendirme

MADDE 15 ? (1) Kadroları Sağlık Bakanlığında olan uzman tabiplerden, 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 üncü maddesi hükümlerine göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yan dal uzmanlık eğitimi yapacaklar, bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda Bakanlık tarafından yapılacak sınavlara katılırlar.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 16 ? (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 ? (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanlığı ile yan dal uzmanlık eğitimi veren kurumlar yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber