Arınç: Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a 'hak' olan, benim için de haktır

Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Hürriyet'in "Çok kıyak iki kelime" başlığıyla manşetten duyurduğu "Maaş kıyağı" konusunda "çelişkili" açıklamalar yaptı. Arınç, bir yandan "Milletvekili arkadaşlarıma tanınmayan bir hakkın sadece Meclis Başkanı'na bir ayrıcalık olarak tanınması konusu, benim hiçbir zaman gündemimde olamaz" derken, diğer yandan da, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a hak olan bir düzenlemenin Meclis Başkanı (kendisi) için de o kadar "haklı ve yerinde" olduğunu savundu.

Arınç, sosyal güvenlik reformu ile Meclis Başkanı'nın emeklilik aylığının arttırılmasına yönelik eleştirileri yanıtladı. Arınç, konuyla ilgili kendisine mektup yazan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'ye gönderdiği yanıtta, "gerçeklerin peşinde olmalarını, bu tür haberlere prim vermemelerini rica ettiğini" bildirdi. Arınç, özetle şunları söyledi:

ALMAYACAĞIM DİYEMEDİ: İnanıyorum ki 23 Nisan'da Genel Kurul'da yaptığım konuşmanın, bir başka şekilde cevaplandırılması gibi bir amaçla bu meseleyi gündemde tutmak istiyorlar. Ben böyle konulardan çok uzak bir insanım. Beni tanıyanlar da bilirler. İçtüzük'te, 'Meclis Başkanı kendine tahsis edilen konaklarda oturur' hükmüne rağmen, milletvekillerinin kirada oturduğu bir zamanda, ben kendi resmi konutumda oturmayı reddettim. Dolayısıyla milletvekillerinin yararlanmadığı bir konuda Meclis Başkanı olarak 'Bana ayrıcalık tanıyın' diyecek biri değilim. Cumhurbaşkanı ve Başbakana, emekliliklerinde ayrı bir statü tanınması konusu 20 yılı aşkın bir zamandır yürürlükte. Emekli Sandığı Kanunu'na eklenen bir madde ile 1984'te 'Cumhurbaşkanı'nın emekliliğinde aylık ödeneğin yüzde 40'ı emekli aylığı olarak bağlanır' hükmü getirildi. 1988'de ek maddeyle, Başbakanlara da Cumhurbaşkanına bağlanan emekli maaşının yüzde 75'i yine emekli maaşı olarak bağlandı.

İNCE SAVUNMA: 'Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a sağlanan emeklilik hakkı, Meclis Başkanı'na niçin tanınmıyor; mademki birisi Cumhurbaşkanı, birisi Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı yokken Cumhurbaşkanı vekilli, bir temsil görevi yapar, o zaman bir ikili olarak değil, bir üçlü olarak düzenleyelim' diye tali komisyon raporunda bir sıralama yapıldı. 1.5 yıldır bu konuya itiraz eden bir milletvekili olmadı. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2 kez alt komisyon kuruldu, çalıştı. Bu alt komisyonlarda da oy birliği ile bu düzenlemeye kimse itiraz etmedi.

BÜLENT Arınç, "Bu benimle ilgili değildir, benden sonra gelecek Meclis Başkanı ve benden önce hayatta bulunan 5-6 Meclis Başkanı'nı kapsayan bir düzenlemedir. Milletvekillerinin maaşları gündeme gelince basın haksız olarak hücum ediyor. Sosyal güvenlik reformu görüşülmeye başlanınca basın; 'milletvekilleri kendilerine ayrıcalık yapacak' dedi. Bu genel bir yasa olduğu için milletvekilleri hiçbir ayrıcalık talep etmedi" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber