Ege Hemofili Hasta Okulu'nda ilk ders zili çaldı

31 Mart 2012 tarihinde ilk dersine başlayan Ege Hemofili Hasta Okulu eğitimlere devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2014 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ege Hemofili Hasta Okulu'nda ilk ders zili çaldı

31 Mart 2012 tarihinde ilk dersine başlayan Ege Hemofili Hasta Okulu eğitimlere devam ediyor. Okulda 2014 yılının ilk dersi 4 Ocak'ta Ege Üniversitesi'nde yapıldı.

Okulun kurucusu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fahri Şahin, okul projesini bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğünü ve imkan olduğu sürece devam ettirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Hastaları ve hasta yakınlarını en iyi şekilde bilgilendirmek amacıyla yola çıktıklarını belirten Dr. Şahin, "Derslere alanında uzman meslektaşlarımızı davet ederek hastalara doğru bilgiyi aktarıyoruz. Hemofili, hastalarda aniden eklem kanamalarına yol açan bir hastalık olduğu için hastaların bilgili olmasına önem veriyoruz. Çünkü kanama olduğu zaman en kısa süre içinde faktör uygulanması hayati önem taşıyor" dedi.

KORUYUCU TEDAVİ ÖNEMLİ

2014 yılının ilk dersinde hasta ve yakınlarına hemofili alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verildiğini anlatan Dr. Şahin, özellikle eklem kanamaları ve korunma tedavileri hakkında malumat verdiklerini söyledi. Ağır hemofili hastalığında önlem alınmazsa yılda 20 kanama olabileceğini anlatan Dr. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüzden koruyucu tedavi olarak haftada 2-3 kez ilaç yapılması gerekiyor. Kanamanın olduğu an faktörün uygulanması lazım. Maalesef hastalar arasında faktör uygulamayı bilmeyenler var. Bu yıl geçen yıllarda olduğu gibi damar içi faktör uygulama dersleri vereceğiz. Hastalarımızın yüzde 75-80'i faktörlerini kendileri yapabiliyor. Çocukluk çağında Prof. Dr. Kaan Kavaklı ve ekibinin yaz kamplarında verdiği eğitimler çok faydalı oluyor. Hastalar kanama hissettiklerinde iki saat içerisinde faktör uyguladıklarında kanamayı kontrol etmek mümkün olabiliyor. Bu durum hem daha az faktör kullanılması hem de sağlık harcamalarının daha az olması anlamını taşıyor."

GEN TEDAVİSİNDE İLK SONUÇLAR BAŞARILI

Hastaların en çok merak ettiği konunun hemofilide gen tedavisi olduğunu açıklayan Dr. Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: "Gen tedavisi ile ilgili çalışmaların ilk sonuçları umut verici. Hemofilide gen tedavisi önümüzdeki yıllarda üzerinde en çok konuşulacak konu olacak, ülkemizde de benzer çalışmalar yapılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber