Terk edilen bebeğe 'sıcak yuva' yasası

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, terk edilen 0-5 yaş arası bebeklerin yurda gönderilmeyip aile yanına verilmesi için yasal çalışma başlattı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Ocak 2014 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terk edilen bebeğe 'sıcak yuva' yasası

BURCU ÇALIK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 0-5 yaş arasındaki terk edilen, cami, hastane ve karakol gibi yerlere bırakılan ya da istismara uğradığı, ailesi bakamadığı gibi nedenlerle devlet korumasına alınan bebekler için önemli bir uygulamayı başlatma kararını aldı. 0-5 yaş arasında bulunan terk edilmiş çocuklar, yurtlara alınmak yerine doğrudan aile bakımına gönderilecek. İlk seçenek güvenilir yakın akrabaları olacak çocuklar için bu ihtimalin bulunmaması durumunda, koruyucu aile ya da evlat edinme sistemi devreye girecek. Aile Bakanlığı'na bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl başlatılacak uygulamanın temel mantığı, kimsesiz bebeklerin devlet eliyle tüm ihtiyaçlarının karşılanmasına karşın gelişimlerinin en iyi sıcak aile ortamında sağlanabileceği fikri üzerine kurulu. 0-5 yaş arası bebeklerin, ev ortamında büyümesinin ruhsal ve bedensel açıdan çok önemli olması nedeniyle kurum bakımı yerine aile ortamında yetişmeleri benimseniyor. Devlet koruması altına alınan bebekleri ev ortamındaki şartların sağlandığı Sevgi Evleri'ne yerleştiren Bakanlık, ilke kararı olarak da öncelikle aile ortamında yetişme ihtimallerini araştırıyordu. Yapılacak yasal düzenleme ile uygulamanın zorunlu bir şekilde daha etkin olması sağlanacak. Bakanlık cami, hastane, karakol gibi yerlere bırakılan ya da istismara uğrayan, ailesi bakamadığı için devlet korumasına alınan bebeklerin kurum bakımına alınmadan "aile" odaklı hizmet modellerinden yararlandırılması yönünde yasal ve idari düzenlemeleri gerçekleştirecek, aile yanında destek ve koruyucu aile gibi alternatif bakım modelleri güçlendirilecek.

Akraba ya da koruyucu aile

Bebekler için ilk seçenek yakın akrabaları olacak. Güvenilir bir akraba bulunmaması durumunda ise ikinci seçenek olarak koruyucu ailelik modeli veya evlat edindirme sistemi değerlendirilecek. Koruyucu aile olmak isteyen ya da evlat edinme sırasında bekleyen çiftlerin, ağırlıklı olarak küçük yaştaki çocuklar ve bebekleri almak istemesi nedeniyle yeni uygulamanın etkin işleyeceği ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber