Yayla Yönetmeliği, Toroslarda hayata geçiyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2013’te çıkardığı “Yayla Yönetmeliği” Adana Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Osmaniye Orman İşletmesinde değerlendirilerek, yönetmelik kapsamında yapılacak çalışmalar kararlaştırıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2014 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel Müdür Yardımcısı M. Zeki Temur'un başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısına, Kadastro ve Mülkiyet Daire Başkanı Murat Kalaylı, İnşaat ve İkmal Daire Başkanı Cengiz Akın, Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Orman Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Konya, Mersin, Denizli ve Antalya Bölge Müdürlüklerinden Harita mühendisleri, harita teknikerleri, Adana Bölge Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürü Semih Erkal, Makine İkmal Şube Müdürü Durmuş Bilal Akkuş, Osmaniye Orman İşletme Müdürü Ferdi Özer ve işletme şefleri katıldı.

Değerlendirmede, yeni yayınlanan "Yayla Yönetmeliği" masaya yatırılarak başta Zorkun Yaylası'nda olmak üzere yaylalarda yapılacak vaziyet planları tartışıldı, çalışmalarda izlenecek yol haritası belirlendi.

Toplantıda konuşan Genel Müdür Yardımcısı M. Zeki Temur, yaylalarda bu çalışmanın biran önce bitirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini bildirdi.

Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer ise, Türkiye'de en çok yayla evinin Adana ve çevresinde olduğunu belirterek,"2013' de 'Yayla Yönetmeliği' yayınlandı, bu yönetmelik yayla alanındaki binaların tespit edilmesini, bunların Bakanlar Kurulu kararıyla yayla alanı ilan edilmesini emrediyor. Yeni bir binaya izin vermeden 31 Aralık 2011'den önceki binaların tespitini istiyor, bu çerçevede orman arazisi içinde kalan ev ve binaları tespit ettik "dedi.

Toplantıya katılanlar daha sonra Zorkun Yaylası'nda arazi incelemesine çıktı. Arazide vaziyet planlarının nasıl yapılacağı ayrıntılı bir şekilde tartışıldı.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Osmaniye Zorkun yaylası başta olmak üzere Torosların eteklerinde bulunan 104 yaylada araştırma yaparak orman arazi içinde kalan 20 binin üzerinde ev ve tesisi tespit etti. Yayla Yönetmeliği kapsamında bu binalar Orman Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılarak içinde oturanlardan bedelinin binde 5'i tutarında kira alınmak suretiyle vatandaşa kiraya verilecek.

Sıcak yaz günlerinde bölge halkı için kaçınılmaz bir ihtiyaç olan yaylacılık kültürü için bu yönetmeliğin uygulanmasının, yaylacıların Toroslarda daha rahat bir yayla sezonu geçirilmesini sağlayacağı bildirildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber