Arınç'a hukukçulardan destek: Devlet, dini ayrım yapamaz

Haber Giriş : 05 Mayıs 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Laikliğin tanımı Anayasa'nın 2'nci maddesinin gerekçesinde var' diyen Arınç'a hukukçulardan destek geldi

Meclis Başkanı Bülent Arınç, kendisinin 'laiklik' tanımının Anayasa'nın 2'nci maddesinin gerekçesinde "...Hiçbir zaman din-sizlik anlamına gelmeyen, laiklik ise her ferdin istediği inanca, mezhebe sahip olabilmesi, ibadetini yapabilmesi ve dini inançlarından dolayı diğer vatandaşlardan farklı bir muameleye tâbi kılınmaması anlamına gelir..." şeklinde yeraldığını söylemesine Anayasa hukukçularından destek geldi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, 2'nci maddenin gerekçesinin açık ve net olduğuna dikkat çekerek, "Anayasa'nın maddeleri kadar gerekçeleri de herkesi bağlar" dedi. Gerekçede laiklikten ne anlaşılması gerektiğinin ortaya konulduğunu belirten Kuzu, "Laiklik tanımı konusunda başka adrese gitmeye gerek yoktur. Laiklik bu maddenin gerekçesinde açık ve net olarak tanımlanmıştır. Kimsenin yeni tanımlar yapmaya ve yeni yorumlar çıkartmaya uğraşmaması gerekir. Laiklik tanımı bellidir" diye konuştu.

DEVLET DİNİ AYRIM YAPAMAZ...

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Servet Armağan da, "Anayasa'da laiklik ilkesinin tanımı yoktur. Ancak laiklikten ne anlaşılması gerektiği gerekçede güzel bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu gerekçeye göre dindarın olduğu kadar dinsizin de inançlarını rahatça yaşaması gerekir. Laiklikten ne anlamamız gerektiğini gerekçeye bakarak öğrenebiliyoruz. Burada devletin dini inançlarından dolayı kişiler arasında ayrım yapamayacağı düzenleniyor. Laiklik ilkesinin namaz kılana karışılmadığı gibi inançsız insana da karışılmaması gerektiğini bu gerekçe ortaya koyuyor. Meclis Başkanı'nın laiklik tartışmalarında gerekçeye bakılmasına yönelik önerisi yerinde bir öneridir" diye konuştu.

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber