Kaymakam Adayları Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mayıs 2006 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
06/05/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

KAYMAKAM ADAYLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 23/3/1994 tarihli ve 21883 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kaymakam Adayları Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinin altı numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik gereğince yapılan, Kamu Personel Seçme Sınavından (KPSS) Bakanlıkça belirlenen puan türünden asgari puanı almak."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 7 ? Sınavlar adayların bilgi, yetenek ve kişiliklerini ölçecek şekilde ayrı ayrı yapılır.

a) Eleme Sınavı (KPSS): Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri gereğince Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Kamu Personel Seçme Sınavıdır. Bu sınavda başarılı sayılmak için gereken asgari puan Bakanlıkça tespit edilir.

b) Giriş Sınavı: ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı sayılan adaylar arasından Bakanlıkça yapılan yazılı ve sözlü sınavdır.

1) Yazılı Sınav: ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı sayılan adaylar arasında Bakanlıkça yapılan sınavdır. KPSS sonucunda, Bakanlıkça belirlenen puan türünden 70 puanın altına düşülmemek kaydıyla en yüksek nottan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadronun 20 katı kadar aday yazılı sınava girme hakkı elde etmiş olur. Yazılı sınava girme hakkı kazanmış olan en son adayla aynı puanı almış bulunan diğer adaylar da yazılı sınava girmeye hak kazanır. Yazılı sınava girmeye hak kazanan tüm adaylara sınava giriş belgesi verilir. Sınavlar İnkılap Tarihi, Anayasa, İdare Hukuku, Ekonomi, Türkiye'nin İdari Yapısı, Türkiye'nin Ekonomik Yapısı ve Sorunları, Türkiye'de Mahalli İdareler, Türkiye'de Demokratikleşme ve İnsan Hakları alanında yapılan yenilikler ve benzeri idareciyi yakından ilgilendiren konularda hazırlanır. Bakanlık gerek duyarsa bu kapsamda adayların yabancı dil bilgilerini de ölçebilir. Sınav sonuçları en geç sınav tarihini takip eden otuz gün içerisinde Bakanlıkta liste halinde asılarak ilan edilir. Ayrıca Bakanlığın internet sitesinden de duyurulur.

Bakanlıkça uygun görüldüğü takdirde yazılı sınav, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine (ÖSYM) veya bu hizmeti verebilecek diğer kamu kuruluşlarına yaptırılabilir. Bu takdirde, ÖSYM veya diğer kamu kuruluşlarının sınavlara ilişkin usul ve esasları uygulanır. Ancak, sınavın hazırlanması, organizasyonu, başvuruların kabulü, giriş belgelerinin dağıtımı, sınav konuları, sınavın şekli, değerlendirme usulü, sınav sonuçlarının bildirilmesi, sınav ücreti gibi hususlar Bakanlık ile ilgili kuruluşlar arasında imzalanacak bir protokol ile belirlenir. Sınav masrafı, adaylarca sınav ilanında belirtilen banka hesabına yatırılır.

2) Sözlü Sınav: Bakanlıkta yapılacak olan sözlü sınavın yeri, başlama gün ve saati, yazılı sınavı kazanan adaylara yazılı olarak duyurulur. Ayrıca Bakanlığın internet sitesinden de ilan edilir. Sözlü sınav, adayların yazılı sınav konularının yanı sıra, bilgilerinin ölçüldüğü, genel kültür, muhakeme, kavrayış, ifade yetenekleri, genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu açısından değerlendirildiği ve fiziki durumunun tespit edildiği sınavdır. Adayların bu sınava alınmaları alfabetik soyadı sırasına göre olur. Sözlü Sınav Komisyonu sözlü sınav sonuçlarını bir liste haline getirip imzalayarak diğer sınav evraklarıyla birlikte sınavın bitiş tarihini takip eden iki iş günü içerisinde Personel Genel Müdürlüğüne teslim eder."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Sözlü sınav komisyonu, Personel Genel Müdürünün başkanlığında Teftiş Kurulu Başkanı ve Mahalli İdareler Genel Müdüründen oluşur."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 10 ? Sınavların değerlendirilmesi yazılı ve sözlü sınav için ayrı ayrı yapılır.

a) Yazılı Sınavlarda Değerlendirme;

Yazılı sınavlarda değerlendirme 100 tam not üzerinden; klasik sınavlar için, Komisyon Başkan ve Üyelerinin ayrı ayrı takdir edecekleri notlar toplamı ortalaması alınarak,

Test usulü ile yapılan sınavlarda ise önceden hazırlanan cevap anahtarına göre yapılır.

Değerlendirme sonucunda; 70 puanın altına düşülmemek kaydıyla en yüksek nottan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadronun dört katı kadar aday yazılı sınavı kazanmış sayılır. Yazılı sınavı kazanmış sayılan en son adayla aynı puanı almış bulunan diğer adaylarda, kontenjan gözetilmeksizin yazılı sınavı kazanmış olarak kabul edilirler.

Yazılı sınav sonuçları, Komisyonca en yüksek not alandan başlayıp, sıralandırılmak suretiyle bir liste haline getirilip, Komisyon Başkan ve Üyelerince imzalanarak diğer sınav evrakları ile birlikte Personel Genel Müdürlüğüne teslim edilir.

Yazılı sınavın ÖSYM veya bu hizmeti verebilecek diğer kamu kuruluşlarına yaptırılması halinde de yine, en yüksek not alandan başlayıp, sıralandırmak suretiyle Kurumca düzenlenecek liste tasdik edilerek Bakanlığa teslim edilir.

Aynı puanı alanlar listede aday giriş numarası önceliğine göre sıralanırlar.

Yazılı sınavı kazanmış sayılan adaylar, Komisyonca veya ÖSYM tarafından veya bu hizmeti verebilecek diğer kamu kuruluşları tarafından düzenlenen listeler esas alınarak Personel Genel Müdürlüğünce ilan edilir.

b) Sözlü Sınavlarda Değerlendirme;

Sözlü sınavlarda değerlendirme, komisyon başkan ve üyelerinin 100 üzerinden ayrı ayrı takdir edecekleri notlar toplamının ortalaması alınarak yapılır. Sözlü sınav değerlendirilmesinde bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirlenen ölçütlerden bilgi ölçütü için 100 üzerinden 40 puan, diğer ölçütlerde ise her bir kriter eşit olarak değerlendirilip 100 üzerinden toplam 60 puan esas alınarak yapılır. Sözlü sınav notu 70'den aşağı olanlar yetersiz sayılarak elenir.

Sözlü sınav sonucu en yüksek puan alandan başlamak üzere sıraya konularak sözlü sınav başarı listesi hazırlanır ve bu listenin altı sözlü sınav komisyonu başkan ve üyeleri tarafından imzalanarak Personel Genel Müdürlüğüne teslim edilir.

c) Kesin Başarı Listesi;

Kaymakam adaylığı sınavında başarılı sayılmak için giriş sınavı notunun her iki aşamada da 70'ten az olmaması şarttır. Kesin başarı listesi, sınava katılanların yazılı ve sözlü başarı listesinde bulunan puanlarının aritmetik ortalaması tespit edilerek Personel Genel Müdürlüğünce hazırlanır. Bu sıralamaya tabi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde, yazılı sınavda aldığı puana öncelik tanınır. Yazılı puanların da eşit olması halinde mezuniyet not ortalaması yüksek olan esas alınarak sıra belirlenir.

Personel Genel Müdürlüğü, kesin başarı listesindeki sıralamayı esas alarak sınav ilanında belirtilen kadro sayısı kadar adayı giriş sınavını kazanmış olarak tespit eder. Giriş sınavını kazananların listesi sözlü sınav bitiş tarihini takip eden beş iş günü içerisinde Bakanlıkta liste halinde asılmak ve Bakanlık internet adresinde ilan edilmek suretiyle duyurulur. Ayrıca giriş sınavının sonucu yazılı sınavı kazanan tüm adaylara tebligat yapılmak suretiyle bildirilir. Giriş sınavını kazanan adaylara yapılan tebligatta atanmaları için gerekli belgeler ve işlemler ile bunların Bakanlığa teslimi için tanınan süre belirtilir. Yedek başarı listesi ilan edilmez."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Sözlü sınavı" ibaresi, "Giriş sınavı" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 7 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğü girer.

Yürütme

MADDE 8 ? Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber