'BDDK'da adamlarımız var'a inceleme

Cemaat lideri Gülen'in "BDDK'da adamlarımız var" başlığıyla sızan ses kayıtları üzerine kurum acil toplandı. Adı geçen yöneticiler hakkında inceleme başlatıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Ocak 2014 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'de bulunan cemaat lideri Fethullah Gülen'in "BDDK'da adamlarımız var" başlığıyla sızdırılan ses kayıtları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. Kayıtlar üzerine BDDK dün acil toplantı kararı aldı. BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in bazı üst düzey yöneticilerle dar kapsamlı bir toplantı yaparak, ses kayıtlarındaki ifadeleri değerlendirdiği öğrenildi. Konuya ilişkin olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da görüşü alınarak daha kapsamlı bir toplantı yapılması bekleniyor.

"ADAMLARIMIZ VAR"

Gülen'in işadamları, medya ve BDDK'ya yönelik telefon konuşmaları önceki akşam bir sitede yayımlandı. Ses kaydında, THY'nin Bank Asya'dan paralarını çekeceği yorumları yapılıyor. "Aralık 2013 FG Bank Asya Talimatı/ BDDK'da adamlarımız var" başlığıyla yayınlanan bir diğer konuşmada Gülen'in "10 büyük işadamının 300 milyon TL kadar mevduatı Bank Asya'ya getirmesi" önerisine yer veriliyor. Yöneticilerle yapılan değerlendirmede, sektörde tedirginlik yaratacak davranışlardan uzak durulması, sürecin hassasiyetle izlenmesi görüşü ön plana çıktı. Toplantıda, "Sürece, Kurum'un özerk yapısı dikkate alınarak temkinli yaklaşmak gerekiyor. Eğer gerçekten farklı amaçlarla çalışan birileri varsa gerekli işlem yapılır. İncelemede sektörde güvenin zedelenmemesi için dikkatli olunması gerekiyor" tespiti yapıldı.

ALA "BELGE VAR" DEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Efkan Ala dövize çevrilen hesaplara ilişkin ellerinde belgeler bulunduğunu açıklamıştı. Bu iddiaların ardından BDDK'nın yanı sıra MASAK, SPK, Maliye Bakanlığı da devreye girdi.

MALİYETİ AĞIR OLDU

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, başta olmak üzere ekonomi yönetimi gelişmeleri takibe aldı. Uzmanlar, yüzde 1 faiz artışının ekonomiye büyük maliyeti olduğunu belirterek, "Faizlerin bir puan artması kredi maliyetlerinde 5 milyar liralık artış demek. Toplam kredi hacminin 500 milyar lira olduğunu öngördüğümüzde faizlerde 5 puanlık artış 25 milyar liralık yük getirecektir. Firmaların maliyetleri artacaktır" yorumunu yaptı.

YATIRIMCI TEDİRGİN EDİLMEYECEK

BDDK önceki hafta da Bank Asya hakkında ortaya atılan iddiaları değerlendirmek üzere toplantı yapmıştı. BDDK Başkanı Mukim Öztekin başkanlığında yapılan toplantıda, operasyondan önce döviz toplandığı, bazı hesapların TL'den dövize çevrildiği yönündeki iddialar masaya yatırıldı. Bankadan bilgi istenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca bir murakıp eliyle bankada inceleme yapılması ancak bu sırada güvenin zedelenmemesi için hassasiyet gösterilmesi yönünde tarar alındı. Küresel sermaye ve Körfez yatırımcılarının tedirgin edilmemesi görüşü ön plana çıkmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber