'BDDK' mercek altında

BDDK, cemaate bağlı kişilerin 'BDDK'da adamlarımız var' başlığıyla sızan ses kaydı üzerine toplandı. Mukim Öztekin'in başkanlığında yapılan toplantıdan 'iddialarla ilgili ön inceleme yapma' kararı çıktı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Ocak 2014 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİRAY ÇİMEN

Cemaate mensup kişilerin "BDDK'da adamlarımız var" başlığı ile internete sızan ses kaydı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi. Dün BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in başkanlığında yapılan toplantıda, 'iddialarla ilgili ön inceleme' kararı çıktı. İncelemenin ardından, iddialarla ilgili somut bilgi veya isme ulaşılması halinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da görüşü alınarak soruşturma sürecine geçilmesi bekleniyor

'BUNLARIN HEPSİ BİZİM ARKADAŞIMIZ'

Ses kaydında geçen konuşmalarda, BDDK'dan söz edilirken "... Orada, başkan yardımcısını, daire başkanını, onun altında daire başkan yardımcısını geçmeleri lazım. Bunların hepsi bizim arkadaşımız..." ifadelerinin yer alması, BDDK'daki olası paralel yapılanmanın boyutları konusunda endişe yarattı. Ses kaydında, soyadından söz edilmeden bazı isimlerin geçmesi de Kurum'da tedirginlik oluşturdu.

MUKİM ÖZTEKİN'İN İZNİ GEREKİYOR

Mevzuata göre, "görevle ilgili" suçlarda, Kurul Başkanı ve üyeleri hakkındaki ilgili bakanın (Ali Babacan), kurum personeli hakkında ise BDDK Başkanı'nın izniyle soruşturma açılabiliyor. BDDK'nın başlattığı ön incelemenin ardından, başkan yardımcısı, daire başkanı, daire başkan yardımcısı gibi isimlerle ilgili kuvvetli şüphe veya delile ulaşılırsa, BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in izniyle bu kişiler hakkında, kendilerine de bilgi verilmek suretiyle soruşturma başlatılabilecek.

DANİŞTAY'A İTİRAZ HAKLARI SABİT

HAKKINDA soruşturma başlatılan personelin, soruşturma kararına karşı Danıştay'a itiraz hakkı bulunuyor. İtiraz reddedilirse, soruşturmaya geçiliyor. Olası soruşturmada ceza yargılamasını gerektiren bir sonuca ulaşılırsa, soruşturma raporunun bir örneği de ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilecek.

MURAKIP YOLA ÇIKIYOR

SES kaydında sözü edilen cemaate yakın bankanın, derin operasyon öncesi piyasadan yüklü miktarda döviz toplandığı, bazı hesapların TL'den dövize çevrildiği yönündeki iddialar da araştırılacak. Bu çerçevede bankadan bilgi istenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca bir murakıp eliyle bankada inceleme yapılması, ancak bu sırada güvenin zedelenmemesi için hassasiyet gösterilmesi yönünde karar da alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber