Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işkolu istatistiğine göre, Türkiye'de sendikalı işçi sayısı arttı.

Haber Giriş : 17 Ocak 2004 23:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işkolu istatistiğine göre, Türkiye'de sendikalı işçi sayısı arttı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, toplu sözleşme yetkisi alan sendikaları ilan ettiği İşkolları İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, gçen yıl temmuzda 4 milyon 781 bin 958 olan toplam işçi sayısı, ocakta 4 milyon 857 bin 792'ye çıktı. Anılan dönemde sendikalı işçi sayısı ise 2 milyon 751 bin 476'dan 2 milyon 806 bin 927'ye ulaştı. Bu veriler ışığında Türkiye'de, işçi kesiminde sendikalılaşma oranı ise yüzde 57.54'ten yüzde 57.78'e yükseldi.
Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar iş kolunda faaliyet gösteren Türkiye Kooperatif ve Büro İşçileri Sendikası (Koop-İş) ve Sosyal-İş, temmuz ayına göre üye sayısını artırdı. Söz konusu iki sendika, toplusözleşme yapma yetkisi için ilgili iş kolunda aranan toplam yüzde 10'luk barajın üzerine çıktı.
En fazla işçinin üye olduğu sendika sıralamasında TEKSİF, 311 bin 718 üye ile birinciliği kimseye kaptırmadı. TEKSİF'i, 245 bin 169 üyeyle Türk-Metal, 185 bin 105 üyeyle Belediye-İş izledi.
İstatistiklere göre, 48 sendika faaliyet gösterdikleri alanlarda toplusözleşme yapma yetkisi aldı. Tarım işkolunda baraj bulunmuyor. Bu Orman-İş, Tarım-İş, Öz Tarım-İş, Emek Tarım-İş ve Tarım Orman-İş'in toplu sözleşme yapma yetkisi bulunuyor.
Gazetecilikte TGS; madencilikte Türk Maden-İş ve Genel Maden-İş; petrol, kimya ve lastikte Petrol-İş ve Lastik-İş; gıdada Öz Gıda-İş, Tek Gıda-İş ve Gıda-İş; şekerde Şeker-İş; dokumada TEKSİF, Öz İplik-İş, Tekstil, deride Deri-İş; ağaçta Ağaç-İş ve Öz Ağaç-İş; kağıtta Selüloz-İş ve Tümka-İş; basın ve yayında Basın-İş; banka ve sigortada Bass, Banksis, Basisen, Bank-Sen; çimento, toprak ve camda Türkiye Çimse-İş ve Kristal-İş; metalde Türk Metal, Çeliş-İş ve Birleşik Metal-İş; gemide Dok Gemi-İş ve Limter-İş; inşaatta Yol-İş; enerjide Tes-İş; ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlarda Koop-İş, Tez-Koop-İş ve Sosyal-İş; kara taşımacılığında Tümtis ve Nakliyat-İş; demiryolunda Demiryol-İş; denizde Türk Deniz-İş; havada Hava-İş; ardiye ve antrepoculukta Liman-İş; haberleşmede Türkiye Haber-İş; sağlıkta Sağlık-İş; konaklama ve eğlencede Toleyis ve Oleyis; milli savunmada Harb-İş; genelişlerde Belediye-İş, Hizmet-İş ve Genel-İş toplu sözleşme yapma yetkisi aldı.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber