6 ilde 1200 uzman hekim bekleniyor

Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen ay kura çekimi yapan 1346 doktordan sadece 436'sı göreve başladı. Hükümet doktorları suçluyor, doktorlar ise, "Hükümet, mecburi hizmet sonrası için güven vermiyor" diyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirt'te, "Hâlâ Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine gelmiyorlar. Bunu anlamak mümkün değil" diye yakındığı uzman hekim açığı, 6 ilde 1200 kadroya ulaştı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın geçen hafta Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticileriyle yaptığı görüşmeden de çözüme dönük bir karar çıkmazken, 31 Mayıs'ta yeni bir kura çekilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin zorunlu hizmet uygulamasında Anayasa'ya aykırılık bulmaması üzerine Sağlık Bakanlığı, 1346 hekim için geçen ay noter huzurunda kura çekimi yapmıştı. Bu hekimlerden sadece 436'sı göreve başladı.

920 hekim ise zorunlu hizmetini yapmadan doktorluk diplomasını kullanma olanağı bulunmamasına karşın göreve başlamadı. Bakanlık, göreve başlamayan hekimlerin diplomasını rehin aldı.

Sonra ne olacak?
Bakanlık verilerine göre, Hakkâri'de 79, Ağrı'da 173, Kars'ta 118, Van'da 369, Muş'ta 130 ve Diyarbakır'da 404 uzman hekime ihtiyaç duyuluyor. Bu illerde en az 1200 pratisyen hekim açığı bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu'da pratisyen hekim açığı ise 3 bini geçiyor.

Geçen hafta Akdağ ile TTB yöneticileri arasında yapılan toplantıdaki öneriler hekimlerin beklentisini karşılamadı. TTB yöneticilerinin, "Hekimler mecburi hizmetten sonra ne yapacak?" sorusuna Akdağ'ın, "İstifa edip istedikleri ilde mesleklerini icra edebilirler veya aynı ilde sözleşmeli olarak çalışabilirler" yanıtını verdiği öğrenildi.

Acı üzerinden siyaset
TTB yönetimi, Siirt'te, "Niye gelmiyorlar anlamak mümkün değil" sözleriyle hekimleri halka şikâyet eden Başbakan'ı "acı üzerinden politika yapmakla" suçladı. TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, şunları söyledi: "Konuyu taraflarla paylaşıp ortak kalıcı çözümler bulunursa biz gönüllü seferberliği başlatmaya hazırız. Güneydoğu'da sağlık ocaklarının yüzde 90'ında ebe yok. Bunu neden görmüyorlar? Dolayısıyla bir içtenlik yok. Başbakan insanların acıları üzerinden politika yapıyor. Hükümetin kendine yakın insanları keyfi olarak hukuk dışı ataması büyük güvensizlik yarattı. Hekimlerimizden biat etmeleri isteniyor. Mecburi hizmet bittikten sonra ne olacağı belli değil."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber