Reçetede oynama yapan eczaneyle 3 yıl sözleşme yapılmayacak

Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı ile eczaneler arasında yapılan protokolde kurallara uymayan eczanelerin sözleşmeleri tek taraflı feshedilebilecek. Fiilin niteliğine göre bu eczanelerle 1 ila 3 yıl sözleşme imzalanmayacak. Bir ilacın fiyat kupürü üzerinde oynamalar yapan veya fiyat etiketini andıracak parçaları reçetelere yapıştırarak mükerrer satış yapanlar, eşdeğer ilaç yerine pahalı ilaç barkodunu okutanlar, reçete üzerinde oynama yaparak ilaç ismi ekleyenlerin sözleşmeleri 3 yıl; hasta sevk kâğıdında yer almayan reçete bedelinin fatura edilmesi halinde 2 yıl; ilaçların tesliminde hak sahibinin veya yakınının imzası olmaması halinde de sözleşme 1 yıllığına feshedilebilecek.

17 sakıncalı fiil belirlendi
Eczanelerle yapılan yeni protokolde 17 sakıncalı fiil belirlendi ve fiiller karşısında sözleşmelerin kaç yıl süreyle feshedilebileceğine yer verildi. Eczaneler, sağlık kurumlarıyla sözleşme yaparken Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti (TEB) tarafından bastırılmış, imzalanan protokole uygun tip sözleşmeleri kullanacaklar. Sağlık kurumları da sözleşme yaptıkları eczanelerin adresini gösteren bir listeyi yıl boyunca herkesçe görülebilecek bir yere asacaklar. TEB, 17 fiilden birisini uygulayan ve sağlık kuruluşu tarafından tek taraflı olarak sözleşmesi feshedilen eczaneleri tüm eczacı odalarına bildirecek. Sözleşmesi feshedilen eczacının başka bir yerleşim yerinde eczane açması halinde sözleşme yapılamayacak ve bu amaçla eczacı odası tarafından onay verilmeyecek.

Hastaneler vaka seçemeyecek
Yeni yayımlanan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde ise ilk kez resmi sağlık kurumları için tanıya dayalı (paket) fiyat uygulama ilkeleri de belirlendi. İlkelerle hastaların tedavi hizmetinin nasıl faturalandırılacağına açıklık getirildi. Bundan sonra sağlık kurumları "vaka" seçimi yapamayacaklar. Hastanın tedavisi tamamlanıncaya kadar hastaneden taburcu edilemeyecek. Hasta istediği takdirde sağlık kurumu tedavi ile ilgili bilgi, belge ve raporların bir örneğini hastaya vermek zorunda olacak. Hastanın taburcu olduktan sonraki 15 gün içinde ilk kontrolü ücretsiz yapılacak.

En fazla 4 ilaç yazılabilecek
Tebliğde reçete yazımı ve ilaç kullanım ilkeleri de bulunuyor. Buna göre geçen yıl başlatılan reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazımı ilkesine devam edilecek. 1 Ekim 2006 tarihinden itibaren de aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki 7 günlük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına geçilecek. Tebliğde çeşitli örnekler verilerek tedavinin doz aşımını geçmesi halinde doktorun nasıl ilaç yazacağı ise ayrıntısıyla anlatıldı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber