Başbakan Erdoğan'ın direktifiyle harekete geçen Toplu Konut İdaresi, 2005 yılı sonuna kadar 100 bin konutun yapımını tamamlayacak.

Haber Giriş : 17 Ocak 2004 23:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın direktifiyle harekete geçen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 2005 yılı sonuna kadar 100 bin konutun yapımını tamamlayacak.

Proje kapsamında 2 yıl içinde 4.5 katrilyon liralık kaynak ekonomiye pompalanırken, 500 bin kişiye de iş imkanı sağlanacak. Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2004 ve 2005 yılı yatırım programlarının detaylarını açıkladı. Bayraktar, dar gelirli ailelere dönük 2004 yılı içinde ihalelerini tamamlayacakları 100 bin konutun yapımının 2005'te bitirileceği müjdesini verdi. Şubat ayı sonu itibariyle 28 bin konutun ihalesinin tamamlanacağını açıklayan TOKİ Başkanı, Temmuz ayı sonuna kadar 60 bin, yıl sonu hedefinin 100 bin konut ihalesini bitirmek olduğunu ifade etti. Bayraktar, 20 bin konutun ihalesini tamamladıklarını hatırlatarak, hedefin yüzde 20'sini 2004 yılı birinci ayı itibariyle yakaladıklarını söyledi. TOKİ Başkanı Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre konutlara uygulanacak faiz oranında altı ayda bir memur maaşlarına yansıtılacak olan enflasyon rakamları dikkate alınacak.

500 bin kişi istihdam edilecek
TOKİ Başkanının verdiği bilgiye göre, sosyal donatılarıyla birlikte 2005 yılı içinde yapımı tamamlanacak konutların mali portresi yaklaşık 4.5 katrilyon lira olacak. Türk ekonomisine büyük canlılık kazandıracak olan ve istihdam boyutu da bulunan toplu konut seferberliği kapsamında 500 bin kişiye de iş imkanı sağlayacağını belirtti. Türkiye'nin adeta bir konut denizi haline getirileceğini vurgulayan Bayraktar, 2004 yılı içinde konut sektöründe canlılığın fark edilmeye başlandığını da kaydetti. TOKİ Başkanı Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre toplu konut alanları bu yıl içinde daha da genişleyecek. Nüfusu 100 binin üzerindeki ilçeler de dikkate alınarak TOKİ'nin projeleri 150 noktaya yayılacak. TOKİ Başkanı, inşa edilen konutların dar gelirlilere konut maliyetinin yüzde 10 ila 25 arasındaki kısmı peşin, geri kalan bölümü ise 10 yıl vadeyle verileceğini ifade etti.

İhale Kanunu işe yaradı
Türkiye'de konut atılımının 2003 yılı başında başladığını hatırlatan Bayraktar şunları söyledi; ?Kamu İhale Kanunu'na işlerlik kazandırılması sürecinin gecikmesine rağmen konut yapımında planlanan başarı trendini yakaladık. Her şeye rağmen 2003 yılı sonu itibariyle 75 ihaleyi tamamlayarak bu alanda bir rekoru kırdık. Türkiye'de yatırım yapmak gerçekten zor. Ben bunu ormanda yol açmaya benzetiyorum. Hem yol açacaksın hem de ağaç kesmeyeceksin? şeklinde konuştu. Bayraktar, yeni yılda TOKİ'nin gecekondu dönüşüm ve rant projelerine de devam edeceğini belirterek, rant projeleriyle kaynak problemlerini aşmayı, dönüşüm projeleriyle de çağdaş yapılara imza atmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

İndirim kampanyası başlıyor...
TOKİ hazır durumdaki konutları bir an önce elinden çıkarmak için indirim kampanyası başlattı. Kampanyayla öncelikle hükümetin Acil Eylem Planı çerçevesinde uygulamaya koyduğu projelerle 2004 mali yılı için planlanmış olan yeni konut projelerine kaynak oluşturulması amaçlanıyor. Kampanya kapsamında yapılacak indirimlerle, İdare arsaları üzerinde üretilen projeler ve Emlakbank'tan devralınan konutların Şubat 2004 yılı itibariyle hesaplanacak borç bakiyeleri, peşin veya taksitli olarak kapatılabilecek. Bu kampanyadan yararlanmak isteyen Ankara-Eryaman 5. Etap, İstanbul-Halkalı 3. Etap, İzmit-Yahyakaptan, Bozcaada, Gökçeada, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Samsun-Pelitköy ve Kars toplu konut projeleri konut alıcılarının, 10-27 Şubat 2004 tarihleri arasında ilgi banka şubelerine başvurmaları gerekiyor. Bu alıcıların, konut borçlarını peşin olarak kapatmak istemeleri durumunda yüzde 30, iki eşit taksitli olarak 10-27 ve 17-31 Mayıs 2004 tarihlerinde kapatmak istemeleri durumunda yüzde 27, dört eşit taksitli olarak 10-27 Şubat, 17-31 Mayıs, 16-31 Ağustos ve 17-30 Kasım 2004 tarihlerinde kapatmak istemeleri halinde ise yüzde 20 oranında indirim uygulanacak.

TOKİ Başbakanlık'a bağlandı
TOKİ Başkanı Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre konutlara uygulanacak faiz oranında altı ayda bir memur maaşlarına yansıtılacak olan enflasyon rakamları dikkate alınacak.

Ev hayali 3 kuşağa kâbus oldu
S.S. Ankara Arsa ve Yapı Ümit Kooperatifi üyelerinin 1954'te konut sahibi olmak amacıyla Üsküdar'da satın aldıkları arazi, çoğu hayatta olmayan kurucuların çocukları ve torunları için de kabusa döndü. Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gerçeker, Sınırlı Sorumlu Ankara Arsa ve Yapı Ümit Kooperatifi'nin çoğunluğu Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay'da görevli 165 üyesini konut sahibi yapmak için 50 yıl önce kurulduğunu söyledi. Ancak alanın 1980'li yıllarda gecekondu istilasına uğradığını kaydeden Gerçeker, arazilerin 1992 yılında ise ?sosyal donatı alanı? olarak tahsis edildiğini dile getirdi. Tam 50 yıldır konut sahibi olmak için bekleyen kooperatif üyelerinin çilesinin bununla da bitmediğine dikkati çeken Gerçeker, arsaların bu kez de bir türlü kamulaştırılmadığını kaydetti. Kooperatif kurulduğunda 9 yaşında olduğunu ifade eden Gerçeker, bugün birçok kurucunun hayatını kaybettiğini, onların çocukları ile torunlarının da mağdur olduğunu söyledi. Bu nedenle ?Türkiye İmar Yasası Mağdurları Hareketi?ni kurduklarını ve hazırladıkları ?www.timha.org? adlı web sitesiyle mağdurlara ulaşmaya çalıştıklarını anlatan Gerçeker, kayıpların tazmin edilmesi amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduklarını bildirdi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber