AK Parti Hükümeti'nin şirket kurmayı kolaylaştıran düzenlemesinden sonra artık ?şirket kurmak' bürokrasi olmaktan çıktı.

Haber Giriş : 18 Ocak 2004 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Hükümeti'nin şirket kurmayı kolaylaştıran düzenlemesinden sonra artık ?şirket kurmak' bürokrasi olmaktan çıktı.

Yapılan düzenleme ile daha önce 19 aşamadan oluşan şirket kuruluşu 3 aşamaya indirildi. Şirket kuruluş işlemleri de aynı gün ve tek merkezde Ticaret ve Sanayi Odaları'nca sonuçlandırılmaya başlandı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) yerli ve yabancı şirket kuruluş işlemlerini elektronik ortamda bir gün gibi kısa bir sürede gerçekleştiriyor. Böylece evraklarını eksiksiz tamamlayan şirket sahiplerine Oda tarafından sadece 1 saat gibi kısa bir süre içinde ?Geçici faaliyet izin belgesi' verilmek suretiyle ticari işlemlere başlama imkanı tanındı. Ayrıca hizmete giren internet vergi dairesiyle de firmaların beyanname verebilmeleri, tahakkuklarını kesebilmeleri ve buna göre ödeme yapabilmelerinde de kolaylıklar sağlandı.

?Şirket kurmak çok pratik?
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenlemeden sonra şirket kurmanın artık çok hızlı ve pratik hale geldiğini anlatan Yeminli Mali Müşavir Mehmet Kurt, firma ana sözleşmesinin noter tasdikinden sonra Ticaret Odasi'ndan temin edilen ?Kuruluş Bildirim Formu' nu doldurmanın yeterli olduğunu kaydetti. Şirket kuruluşuyla ilgili vergi daireleri, SSK ve BAĞKUR gibi kuruluşlara yapılacak bildirimlerin yeni düzenlemeyle Ticaret Odası tarafından yapıldığını anlatan Kurt şunları söyledi: ?Daha önce şirket sözleşmeleri noter onayından sonra Ticaret İl Müdürlükleri'ne verilirdi. Buradan geldikten sonra Ticaret Sicil İşlmeleri gerçekleşirdi. Tescilden sonra da SSK ve vergi dairesine bildirimler yapılırdı. Şimdi bu uzun bürokrasi bitti. Firma sahibi, kimlik bilgileriyle birlikte ana sözleşmesini notere tasdik ettirdikten sonra Kuruluş Bildirim Formu'nu doldurup Oda'ya veriyor. Bir saat içinde geçici çalışma iznini alıp faturasını kesip ticari hayatına başlayabiliyor. Ayrıca ana sözleşme değişikliklerinde de bakanlık izni beklemeksizin noter tasdikiyle tescil yeterli oluyor.

İnternet ?in' bürokrasi ?out'
İnternet vergi dairesiyle, görmeye alışık olduğumuz kabarık dosyalar ve izdihamların bitmesi hedefleniyor. Ancak mükelleflerin henüz yüzde 5'inin internet kolaylığından haberdar oldukları öğrenildi.

turkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber