Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısının TBMM alt komisyon görüşmelerinde MSB ve Genelkurmay Başkanlığının yeni denetim mekanizması dışına çıkarılması yanlıştır

Haber Giriş : 18 Ocak 2004 23:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısının TBMM alt komisyon görüşmelerinde MSB ve Genelkurmay Başkanlığının yeni denetim mekanizması dışına çıkarılması yanlıştır


Aşağıdaki haber geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısında yapılan değişikliğe ilişkindir:

Genelkurmay istisna
Tasarı, bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşların teşkilatlanma yapısını tümüyle değiştirirken Milli Savunma Bakanlığı'nı ve dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı'nı kapsamıyor. Hükümetin görevi sona erdiğinde tüm müsteşar ve genel müdürlerin görevi de kendiliğinden sona erecek olmasına karşın, Milli Savunma Bakanlığı müsteşarı bu uygulamanın dışında bırakılıyor. Tasarının ilk halinde Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay da diğer bakanlıklarda getirilen yeni denetim mekanizmasına, Sayıştay'ın denetimine tabi tutuluyordu. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay yine eskisi gibi kendi kendini denetleyecek.


'Kendi kendini denetlemek' öyle mi?

Halkın parasıyla alınmış silah ve teçhizatın kontrolünü, halkın meclisi adına denetim yapan sayıştay yapamayacak. Sayıştay denetçileri casusluk mu yapacak yani?

Yoksa şimdiki al gülüm ver gülüm düzeninin bozulması mı istenmiyor.

Orduda -sözde-denetim birkaç ay eğitime tabi tutulan albay ve muadili rütbelilerce MSB adına yapılır. Genelde de dökümanlara 'Görülmüştür' kaşesini vurup, bir sandık içinde Ankara'ya göndermekten öteye gitmez, zira denetçide fazlasını yapacak bilgi mevcut değildir.

Zaten generallerin kendilerinden düşük rütbeli denetçileri ciddiye aldıkları falan da yoktur. Yani birisi denetliyor gibi yapacak, birileri de denetleniyor gibi yapacak ve bu düzen böyle sürüp gidecek..

Umut Bayazıt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber