Vatandaşlara su tüketimi konusunda uyarılar

Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, kış aylarındaki yağışların istenilen düzeyde olmamasından dolayı kuraklık tehlikesi bulunduğunu ve suyun bilinçli tüketilmesi gerektiğini açıkladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2014 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vatandaşlara su tüketimi konusunda uyarılar

Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, kış aylarındaki yağışların istenilen düzeyde olmamasından dolayı kuraklık tehlikesi bulunduğunu ve suyun bilinçli tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

Türkiye'de kuraklı riskinden dolayı birçok bölgede su sıkıntısının baş gösterdiğini kaydeden Özalp, uzmanlara göre Türkiye'de su tüketiminin yüzde 35 banyoda, yüzde 30 tuvalette, yüzde 20 çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde 10 yemek pişirme ve içme suyu ve yüzde 5 temizlik amacı ile kullanıldığından söz etti. Özalp, ''Bu sebepten ötürü tüketicilerimiz suyu daha bilinçli bir şekilde kullanmalıdır. Suyumuza sahip çıkmamız gerekir. Bu aynı zamanda gelecek kuşaklara karşı en büyük sorumluluğumuzdur" diye konuştu.

Tüm tüketim ürünlerinde olduğu gibi suyun da bilinçli kullanılması ile tüketicilerin gelecekte doğabilecek sıkıntılara şimdiden göğüs germesini gerektiğini belirten Özalp, "Alacağımız basit önlemler ile bunu yapabiliriz. Örneğin muslukların su damlatmasını önleyiniz. Dakikada 50-100 damla su akıtan bir musluktan ayda 750 ila bin 500 litre suyun ziyan edebileceğini unutmayınız. Yine günlük rutinlerimiz arasında diş fırçalamak ortalama 3 dakikamızı alır. Eğer bu süre zarfında musluk açık bırakılırsa her fırçalama esnasında ortalama 15 litre suyu ziyan etmiş oluruz. Günde iki defa diş fırçalanırsa yılda 10. bin 950 litre su tüketiriz. Eğer fırçalanmış dişinizi bir bardak su ile çalkalarsanız yılda 9 bin 100 litre su tüketimini önlersiniz. Aynı şekilde tıraş olurken ve yüzünüzü sabunlarken musluğu kapalı tutarak günde 15-35 litre su tasarruf edebilirsiniz. Tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve sigara izmaritleri tuvalete atılmamalı. Bunları gidermek için normalden daha fazla su harcamak zorunda kalırız" şeklinde ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber