BASK'tan kampanya:Yabancı dilde eğitime son

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2006 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası, ülke genelinde yabancı dilde eğitime son verilmesi için imza kampanyası başlattı. Kampanyanın startını, Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı verdi.

Kızılay Gima önünde başlayan kampanyaya, vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. İmza atan vatandaşlara sendikanın geçen yıl bastırdığı trafik eğitimiyle ilgili kitapçık dağıtıldı. Kampanyaya sendika üyeleri, ellerinde "Yabancı dil öğrenmeye evet, yabancı dilde eğitime hayır", "Dilinize sarıl, kampanyamıza katıl", "İmzanı bastır yabancı dilde eğitim kaldır" dövizleriyle destek verirken, konuya ilişkin Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Avcı bir basın açıklaması yaptı. Yabancı dilde eğitime yalnızca sömürge ülkelerde rastlandığını belirten Avcı, "Tüm eğitim kademelerinde İngilizce, Fransızca veya herhangi bir yabancı dilde eğitim yapılmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye'ye bir muz Cumhuriyeti, kahve Cumhuriyeti görünümü veren yabancı dilde eğitim ayıbına son verilmesini istiyoruz, kaldı ki Anayasamız'da eğitim dilinin Türkçe olduğu yazılıdır. Yabancı dilde eğitim, öğretim yapmakla göz göre göre Anayasa'ya karşı suç işlemiş olmaktayız" dedi.

Kamuya ve özel sektöre ait eğitim kurumlarında hazırlanan tezlerde ve bilimsel yazılarda kullanılan dilin Türkçe olmasını istediklerini belirten Avcı, yabancı dilde eğitim veren üniversitelerle liselerde Türkçe eğitime geçilmesinin eğitim sistemi açısından önemli olduğunu söyledi. Yabancı dil öğrenmekle yabancı dilde eğitimin farklı şeyler olduğuna dikkati çeken Avcı, sendika olarak her Türk gencinin birkaç yabancı dil bilmesini istediklerini fakat bilimin ve eğitimin gelişimci, sağlıklı ve yaratıcı olması için Türkçe eğitimin şart olduğunu vurguladı.

Avcı, "Yabancı dilde eğitim, eğitim sistemimizi yozlaştırmış, bilimsel gelişimimizi baltalamıştır. Gençliğimiz eğitim aldığı yabancı dilin arkasındaki kültüre hayran, ülke değerlerini küçümseyen hale gelmiş, kozmopolit bir ruhla yetiştirilmiştir. Kaldı ki anadiliyle öğrenme en az 10 kat daha hızlı ve derinlemesine olmaktadır" diye konuştu. Yabancı dilde eğitim veren okullardaki başarının nedeninin bu okullara yapılan pahalı yatırımlar ve bu okullara giden çocukların sosyo-ekonomik düzeyleri olduğunu belirten Avcı, "Ülkemizdeki yabancı dille eğitim veren vakıf ve devlet üniversitelerinin hocalarına ve öğrencilerine bazı kurumlarca verilen teşvik ve kolaylıklar, dünyanın hiçbir bağımsız ülkesinde olamayacağı kadar çoktur" dedi. Hem ABD'ye hem de AB'ye para ve gençlerin kaptırıldığını söyleyen Avcı, "İfade edilen rakamlara göre 190 bin gencimiz yurtdışında okuyor. Bir öğrencinin senelik maliyeti 13 ile 30 bin dolar arasında değişiyor. Bu kaynağın yurtdışına gitmesi sömürüldüğümüzün belgesi değil midir?" diye sordu.

Avcı, yabancı dil hazırlık sınıflarının para ve zaman israfı olduğunu savundu. Türkiye'de 4 yıllık yüksek öğretim programlarının yüzde 16'sının yabancı dille öğretim yaptığını, üniversitelerin 28'nin ise kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim verdiğini belirten Avcı, "Bu oranlar çok tehlikelidir" açıklamasında bulundu. AK Parti Eskişehir Milletvekili Fahri Keskin'in geçen yıl TBMM Başkanlığı'na sunduğu eğitim-öğretimin Türkçe yapılması ve yabancı dilde eğitime son verilmesini öngören kanun teklifini sendika olarak desteklerini belirten Avcı, "Sayın Başbakan'ın, partisinin milletvekili tarafından verilen bu teklife sahip çıkmasını istiyoruz" dedi.

Avcı, kampanyaya verilen destek imzalarını TBMM'ye ve Başbakan'a sunacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber