Diyanet'in dev eseri internette

Tamamlanması 25 yıl süren Diyanetin dev kaynak eseri İslam ansiklopedisine artık internet üzerinden ulaşılabilecek.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ocak 2014 20:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet'in dev eseri internette

TDV İslam Ansiklopedisi kamuoyunun İslam dini, kültür ve medeniyeti alanlarında doğru bilgi edinme ihtiyacını karşılamayı hedefleyen, dini ve sosyal bilimlerde araştırma yapmak isteyenlerin başvurabileceği ciddi, kapsamlı ve kuşatıcı bir kaynaktır.

1983 yılında hazırlık çalışmalarına başlanan ve ilk cildi 1988 yılında neşredilen TDV İslam Ansiklopedisi (DİA) tamamen telif bir eser olup İslami ilimler, İslam ülkelerinin tarihi, coğrafyası, kültür ve medeniyeti gibi alanları kapsayan madde listesi orijinaldir. İlgili ilim kurulları tarafından yaklaşık 500 temel kaynaktan taranarak tespit edilen bu liste 15.226 maddeden oluşmakta, bazı maddelerin farklı ilim dallarınca yazılan alt bölümleri de eklenince rakam 16.855'e ulaşmaktadır.

Ansiklopedi, İslami ilimlerle İslam kültür ve medeniyetine ait kavramları, sahalarında eser vermiş ilim ve sanat erbabını, geçmiş İslam devletleri ve yöneticilerini, önemli tarihi olayları, dini ve sosyal hayatta etkili olan akımları, tarihi, ilmi ve kültürel müesseseleri, önemli yerleşim merkezlerini, diğer dinleri, müslüman olmadığı halde İslam dini, kültürü ve medeniyeti ile ilgisi bulunan şahsiyetleri madde dizinine dahil etmiştir.

TDV İslam Ansiklopedisi, ülkemizde İslam araştırmaları alanında akademik seviyenin yükselmesine büyük katkı sağlamıştır. Ansiklopedide titizlikle uygulanmaya çalışılan temel ilke, İslam ilimleri ve medeniyetine tarafsız ve kuşatıcı bir perspektifle bakılmasıdır.

Ansiklopedi, bibliyografya açısından akademik seviyede araştırma yapan uzmanların beklentilerini karşılamayı hedeflediği gibi maddelerin yazımı sırasında genel okuyucunun bilgi edinme ihtiyacı da göz önünde tutulmaktadır.

İslam ansiklopedisine aşağıda bulunan linkten ulaşılabileceği gibi sitemiz üzerinde bulunan linktende ulaşılabilmektedir.

İslam ansiklopedisi internet adresi:

http://www.tdvislamansiklopedisi.org/

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber