Ağır Ceza'ya Özel dava

Hükümetin, ÖYM’leri kaldırma kararı, tarihi davaların seyrini de etkileyecek. Poyrazköy, Ergenekon, 28 Şubat, KCK, gibi davalar Ağır Ceza’ya gönderilecek. Düzenleme Meclis tatilinden önce çıkarılacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Ocak 2014 06:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ağır Ceza'ya Özel dava

HAKKI KURBAN

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın "Özel yetkili mahkemeleri (ÖYM) kaldırmayı hedefledik" açıklamasıyla gözler Adalet Bakanlığı'na ve bu mahkemelerde süren davalara çevrildi. Adalet Bakanlığı'nın yaptığı çalışma, ilk Bakanlar Kurulu'na gelecek. Şubat ayında Meclis'e gönderilmesi ve hızla komisyondan geçirilmesi planlanan düzenlemenin, Meclis tatile girmeden çıkarılması planlanıyor.

O DAVALARA NE OLACAK?

Düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. madde ile görevlendirilen ÖYM'ler tarihe karışacak, bu mahkemelerdeki tüm dosyalar, Ağır Ceza Mahkemeleri'ne taşınacak. Halen Yargıtay'da olan davalarla ilgili bozma kararı çıkması durumunda, bunlar da Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülecek. ÖYM'lerin baktığı yüzlerce dava arasından öne çıkanlar ise şöyle:

YENİDEN YARGILAMA İSABETLİ OLMAZ

YENİ bir düzenleme yapılarak ÖYM'lerin hükümlerinin geçersiz sayılması ve tüm davaların yeniden görülmesi isabetli olmaz. Haksızlıklar varsa, düzeltilmesi yürürlükte olan hükümler çerçevesinde mümkündür. Anayasa Mahkemesi, çok isabetli bir çözüm ortaya koydu. Makul süreyi aşan tutuklulukların sonlandırılması gerektiğini belirtti. TMK'nın kaldırılması hassasiyetle üzerinde düşünülmesi gereken bir durum. Belki bir süre daha bu yasanın kalması uygun olabilir.

TUTUKLU SANIKLARA UMUT

ERGENEKON: Özellikle eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ ve emekli orgeneraller Hasan Iğsız, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Nusret Taşdeler de bu davada yargılanıyor.

BALYOZ: Emekli Orgeraller Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı ve Engin Alan'ın da aralarında olduğu isimler "Balyoz" davasından yargılandı. Davanın Yargıtay aşaması da tamamlandı.

Ancak, sonucu etkileyen yeni deliller ve ifadeler olursa CMK gereği yeniden yargılama yoluna gidilebilir.

ŞİKE: Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu, Beşiktaş eski yöneticisi Serdal Adalı ve eski teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun da yargılandığı davada da Yargıtay kararını verdi. Balyoz gibi bu davada da yargılama süreci tamamlandı.

KCK: PKK'nın şehir yapılanması iddialı "KCK"ya yönelik dava. BDP'li bazı belediye başkanları da halen tutuklu.

ODATV: Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve bazı gazetecilerin yargılandığı dava sürüyor.

ASKERİ CASUSLUK: İstanbul ve İzmir'de görülen davada çok sayıda asker tutuklu bulunuyor.

DEVRİMCİ KARARGAH: HANEFİ Avcı'nın da aralarında olduğu bazı isimler yargılanıyor.

HRANT DİNK: Cinayetin aydınlatılması için yürütülen dava da uzun süre konuşuldu. Yargıtay'ın aldığı bozma kararının ardından, yeni deliller çerçevesinde dava sürüyor. Gözler davaya çevrildi.

UMUT OPERASYONU: Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok cinayetlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda olayı kapsayan dava da yasa çıkarsa ağır ceza mahkemesine taşınacak.

ATABEYLER GRUBU: Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yasadışı oluşturulduğu belirtilen Atabeyler Grubu'na yönelik davada da çok sayıda muvazzaf ve emekli asker tutuklu durumda bulunuyor.

MAVİ HAT: BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları konusunda başlatılmıştı. Dava halen sürüyor.

12 EYLÜL: Aralarında Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya gibi isimlerin de bulunduğu darbe yönetiminin yargılandığı dava da Özel Yetkili Mahkeme tarafından görülüyor.

28 ŞUBAT: 1997'de Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan kararların da sıkça konuşulduğu davada, o dönem yaşanan olaylar mercek altında. 28 Şubat'çı sivillerin de yargılanması gündemde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber