Motorize 112 ekipleri 321 kişiyi hayata döndürdü

Acil vakalarda 'altın dakika' denilen ilk 5 dakikada olay yerine ulaşmayı hedefleyen ekipler, elektroşok cihazından yanık setine kadar bir çok teçhizatla donatılıyor.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 30 Ocak 2014 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Motorize 112 ekipleri 321 kişiyi hayata döndürdü

Acil vakalarda 'altın dakika' denilen ilk 5 dakikada olay yerine ulaşmayı hedefleyen ekipler, elektroşok cihazından yanık setine kadar bir çok teçhizatla donatılıyor. Motorize 112 ekipleri, geçen yıl 321 kişiyi hayata döndürdü.

321 MÜDAHALE

Ankara Valiliği'nin, ambulansla ulaşılması güç vakalara daha hızlı müdahale için uygulamaya aldığı 'Motorize Sağlık Timi' motosiklet tutkunu hekimler arasından seçiliyor. Ekipler, ambulanstan önce vakaya ulaşıyor.

VALİLİK BAŞLATTI

Motorize 112 ekipleri, trafiğin sıkıştığı anlarda yaralıların imdadına yetişiyor. Motosiklet tutkunu doktorlardan oluşan motorize ekiplerin sayısı 6dan 12ye çıkartıldı 112 motorize ekiplerinde elektroşok cihazı, ventilatör, boyunluk ve atel yanında yanıklarda kullanılacak setler de bulunuyor.

MOTORİZE HEKİMLER SAĞLIK DAĞITIYOR

İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı motorize 112 ekipleri, trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatinde ambulansların giremediği dar yollardaki vakalara müdahale edip hayat kurtarıyor

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı, motorize 112 ekipleri, trafiğin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde, turizm bölgelerinde ve ambulansların giremediği dar yollarda yaşanan vakalara müdahalede bulunarak hayat kurtarıyor. Motorize sağlık timinde motosiklet tutkunu hekimler görev yapıyor.

MOTOSİKLET TUTKUNU HEKİMLER

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in öncülüğünde, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kara ambulanslarıyla ulaşılmasında güçlük çekilen vakalara daha çabuk müdahalede bulunmak amacıyla 2011 yılında motosikletli ambulans uygulaması başlatmıştı. Motosikletli 112 ekiplerinin sayısı 6'dan 12'ye çıkartıldı.

Sayının artırılmasıyla Ankara genelinde daha çok hastaya ulaşılması hedefleniyor. Bu uygulama için oluşturulan ekipler, özellikle motosiklet tutkunu hekimler arasından seçildi. Motosikletli ambulans ekipleriyle hastaya ilk müdahalenin yapıldığını belirten Ankara İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Levent Ender,

motosikletli 112 ekiplerinin müdahalesinden sonra olay yerine kara ambulansının da gittiğini söyledi. Öncelikli amacın, Ankara'da kalabalık olan noktalarda ambulans gelene kadar hastaya ilk müdahalenin yapılması olduğunu vurgulayan Ender, "Acil vakalarda 'altın dakika' denilen, kalbi duran bir hastanın müdahaleden sonra hayata döndürülebileceği ilk 5 dakika çok önemlidir. 5 dakikanın altında intikal süresi yakalayabilirsek ölümleri yüzde 25 oranında azaltmayı planlıyoruz" dedi.

ELEKTROŞOK CİHAZI DA VAR

Ender, bu araçlarda kalbi duran bir hastanın elektroşokla yeniden canlandırılabilmesini sağlayacak cihaz, solunumu duran bir hastanın desteklenebileceği ventilatör, kırık ve travmalarda kullanılacak boyunluk ve atel, yanıklarda kullanılacak setler bulunduğunu belirtti. Ender, bu ambulanslarda 3 doktor ve 2 acil tıp teknisyeni çalıştığını, yeni motosikletler için de kısa sürede ekip oluşturulacağını bildirdi.

3 YILDA 1036 VAKA

Taşıma aracı olmayan ekipler, anlık müdahalelerle hayat kurtarıyor. 2011'de başlayan uygulamayla kentte toplam 1036 vakaya müdahale edildi. 2013'te motorize sağlık timlerinin müdahale ettiği hasta sayısı 321 oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber