Akdağ'dan 14 Mayıs Eczacılık günü açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2006 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eczacılığın tüm dünyada sağlıkla ilgili çok önemli bir meslek olduğunu belirterek, "İnsanımızın bir sağlık sorunun olduğunda, bu sorunla ilgili olarak görüştüğü, danıştığı ilk kişinin çoğunlukla bir eczacı olması, bu mesleği ülkemizde biraz daha özel ve önemli kılmaktadır" dedi.

Bakan Akdağ, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Türkiye'nin kişi başına ilaç harcaması açısından AB ortalamasının oldukça altında olmasına rağmen, toplam sağlık harcamaları içinde ilacın payı gelişmiş ülkelerinin dahi üzerinde olduğunu bildirdi. 2005 yılındaki 13.6 milyar YTL'lik toplam reel sağlık harcamasının 6.8 milyar YTL'sinin ilaca yapılan harcamalar olduğunu belirten Bakan Akdağ, gelişmiş ülkelerdeki yüzde 15'ler seviyesinin hayli üzerinde seyreden bu yüksek oranın ilacın sağlık korunması ve tedavi sürecinde eczacıların sorumluğunun da büyük olduğunu kaydetti. 20. yüzyılın başlarında "ilacı yapan, hazırlayan" konumdayken, 20. yüzyılın ortalarından itibaren ilacı satan konumuna gelen eczacının tüm dünyada artık sadece ilacı raftan alıp hastaya veren kişi olmadığını ifade eden Akdağ, "Hasta odaklı eczacılık diye ifade edebileceğimiz klinik eczacılık bağlamında, eczacı ilacın doğru kullanılması, varsa yan etkisinin azaltılması ve hak sağlığıyla ilgili pek çok konuda önemli roller üstlenebilecek bir tür danışmandır" dedi.

Bakan Akdağ, Sağlık Dönüşüm Programı'nın olumlu etkilerini en fazla hisseden kesimlerden birisi olan eczacıların memnuniyetlerinin artırılması ve çözüm bekleyen sorunlarının çözüme kavuşturulmasının bakanlığın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını kaydetti. Akdağ sözlerine şöyle devam etti:

"Sektörü temsil eden meslek örgütleri ve sicil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla bu hedefleri gerçekleştireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm eczacılarımızın Eczacılık Günü'nü kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber