Piyasalardaki sarsıntı bugün de devam etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2006 19:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasalarda geçen hafta yaşanan dalgalanma yeni haftada da son hızla devam ediyor.

Borsa gün içinde son beş ayın en düşük seviyesine inerken, dolar ve faizlerdeki hızlı yükseliş devam etti.

Güne satışla başlayan borsada ilk önce 41 bin 500 desteği kırıldı ve endeks 40 bin 700 bölgesine geriledi. İlk denemede bu seviyede borsaya alışlar geldiği izlenirken endeks 41 binin üzerine çıktı. Ancak ikinci denemede endeksin 40 bin 700 kritik desteğinin altına gelmesiyle satış baskısı da bir anda arttı ve borsa 39 bin 838 puana kadar indi.

İlk seansı 40 binin hemen üzerinden tamamlayan borsada ikinci seans biraz daha dengeli bir seyir hakim oldu. 40 bin puanın üzerinde hareket eden borsada kapanış 40 bin 269 puandan gerçekleşti. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı da yüzde 4.05 olarak kaydedildi.

Borsada yurtdışı piyasalardaki hareketlerin izleneceğini anlatan uzmanlar, bunun yanında iç piyasadan kaynaklanan siyasi ve ekonomik risklerin de gündemde kalmaya devam edeceğini belirtiyorlar.

Dolarda yükseliş sürüyor...

Cuma günkü sert çıkışın ardından bugüne de yükselişle başlayan doların ateşi bir türlü düşmüyor. Gelen satışların karşılandığı piyasada özellikle yabancı alımlarının etkisiyle dolar 1.50 YTL'nin de üzerine çıktı. Bir hafta önce 1.32 YTL seviyesinde olan dolar kuru borsa kapanışında yakın cumaya göre yüzde 6 artışla 1.5040 seviyesinde bulunuyor.

Dolardaki bir haftalık artış ise yüzde 13.5 olarak kaydedildi.

Merkez Bankası ihalelerden vazgeçti

Döviz piyasasında son dönemde yaşanan hareketlilik üzerine Merkez Bankası döviz alım ihalelerinden vazgeçti.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, özellikle son dönemde global likidite koşullarının da etkisiyle ortaya çıkan döviz arzındaki azalmaya bağlı olarak, döviz piyasasının derinliğinde azalma ve kurlarda oynaklık gözlendiğini belirterek, bu nedenle yarından itibaren döviz alım ihalelerine ara verildiği bildirildi.

Açıklamada, ''Döviz piyasasındaki gelişmelere bağlı olarak döviz alım ihalelerine tekrar başlanmasına karar verildiğinde, günlük ihale programı her zaman olduğu gibi önceden duyurulacaktır'' denildi.

Yabancılar bono satıp döviz alıyor

Döviz piyasasında gözlenen hareketin temel sebebi olarak yabancı bankaların bono satışlarının ardından ellerindeki YTL ile yoğun döviz alımı yapmasını gösteren bankacılar, beklentilerin çok üzerinde gelen sürpriz nisan ayı enflasyonunun, cari açıktaki büyümenin ve bazı yatırım bankalarının Türkiye'ye dönük yatırımların azaltılmasını tavsiye etmelerinin de bu alımların sebebini oluşturduğunu kaydediyorlar.

Öte yandan İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'nda işlem gören 9 nisan 2008 vadeli gösterge tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin bileşik getirisi de yüzde 14.83'e yükseldi. Faizler cuma günü kapanışta yüzde 14.50 seviyesindeydi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber