Sahte belgeyle ihale cinliği: Bingöl Belediyesinde sahte belgeyle iş bitirdiler

Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Milletvekili Feyzi Berdibek'in yakınlarından Ramazan Berdibek hakkında Bingöl Belediyesi'nden sahte belge sağlayıp ihale aldığı iddiasıyla dava açıldı. Ramazan Berdibek, 'İsim karışıklığından kaynaklandı' dedi

AKP Milletvekili Mahfuz Güler'in kardeşi olan Bingöl İş Kurumu Başkanı Fesih Güler hakkında "iş bulma vaadiyle rüşvet aldığı" iddiasıyla soruşturma yürüten savcılık, AKP'nin diğer Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in müteahhitlik yapan yakınları hakkında da işlem başlattı. "Sahte belgeyle ihale aldıkları" iddia edilen zanlılardan Ramazan Berdibek hakkında dava açıldı.

Milliyet'in aldığı bilgiye göre, AKP yönetimindeki Bingöl Belediyesi'nde inceleme yapan İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Belediye Başkan Yardımcılığı'nın yanı sıra Başkan Vekilliği görevini de üstlenen Mehmet Afacan'ın Berdibek'in yakınlarına ait "Takdir İnş. Tic. San. Ltd." şirketine verdiği "iş bitirme belgesi"ni mercek altına aldı.

Belgedeki ihale de yok, iş de
İncelemelerde "Yenimahalle çevreyolu yapımı, şev tanzimi, mıcır imali ve nakli işi" adı altında verilen 800 bin YTL değerindeki 2 Aralık 2004 tarih, 1-2/872 sayılı "iş bitirme belgesi"nin sahte olduğu ortaya çıktı. Bitirildiği öne sürülen iş konusunda Bingöl'de ihale bile yapılmadığı saptandı.

Firmanın bu belgeyi, Kamu İhale Yasası'nın 10. maddesine göre girdiği ihalelerde "yeterli" olduğunu göstermek için kullandığı anlaşıldı. Musa, Ramazan ve Mesut Berdibek'e ait şirketin, bu belgeyle TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü'nün 31 Ağustos 2005'te yapılan "iki adet yarmanın (tren yolu güzergâhı) ıslahı" ihalesini kazandığı belirlendi.

Söz bakanda
Musa, Ramazan ve Mesut Berdibek hakkında Bingöl Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan müfettişler, Belediye Başkan Vekili Mehmet Afacan ile eski Belediye Fen İşleri Müdürü Zeki Korkutata için de İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'dan soruşturma izni istediler.

Aksu'ya gönderilen raporda, Afacan'ın verdiği sahte iş bitirme belgesinin bir örneğinin belediye tarafından ihaleye çıkan TCDD 5. Bölge Müdürlüğü'ne gönderildiği kaydedildi. Raporda, sahte belgenin üst yazısında yine Afacan'ın imzasının bulunduğu vurgulandı.

Skandalın ortaya çıkması üzerine güç durumda kalan Afacan, evrakın düzenlenmesinin üzerinden yaklaşık 1 yıl, Malatya'daki ihalenin sahte belgeyle kazanılmasının üzerinden de 3 ay geçtikten sonra, 29 Kasım 2005'te Berdibekler'in şirketine yazı gönderdi.

'Yanlışlıkla oldu'
Afacan, bu yazısında "maddi hatalar olduğu" gerekçesiyle iş bitirme belgesinin iptal edildiğini bildirdi. Belgenin aslının geri gönderilmesini isteyen Afacan, belediye yönetimi hakkındaki olası soruşturmayı önlemeye çalıştı. Belediye Başkan Vekili Afacan, ifadesinde savunmasını şöyle yaptı:"Öğretmen olmam nedeniyle teknik konularda iş deneyim belgelerinin niteliği ve nerede kullanılması gerektiği işlevi ve fonksiyonları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığım için imzaya gelen yoğun evrak içindeki firmaya ait iş deneyim belgesini araç kiralamasıyla ilgili olduğu kanaatiyle sehven (yanlışlıkla) imzaladım. Herhangi bir menfaat karşılığı bu belge ilgili firmaya verilmemiştir."

Aksu'nun izin vermesi halinde Afacan hakkında soruşturma başlatılacak.

'İsim karışıklığından'
Musa ve Mesut Berdibek hakkında takipsizlik kararı veren başsavcılık, şirketin ihale işlerini yürüten ortağı Ramazan Berdibek hakkında dava açtı. Ramazan Berdibek bu hafta hâkim karşısına çıkacak.

Ramazan Berdibek, Milliyet'e, olayın "isim karışıklığından" kaynaklandığını savundu. İş bitirme belgesindeki ihalenin hiç yapılmadığını doğrulayan Berdibek, "Belediyeye kiralık araç verdim, iş bitirme belgemi istedim. Olay bizden kaynaklanan bir şey değil, belediye yanlış verdi. Başka ihalelerle ilgili kesilmiş faturalar var" dedi.

KİK savcılığa bıraktı
İddialar, Kamu İhale Kurumu'na (KİK) da bildirildi. 27 Mart 2006'da toplanan KİK, olayın savcılık tarafından soruşturulduğu gerekçesiyle iddiaların incelenmesine gerek olmadığına karar verdi.

Berdibek: Ben sadece 13 kardeşime kefilim

Olayla ilgili olarak Milliyet'e bilgi veren AKP Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, şunları söyledi: "Araştırdım. Bu kişiler, babamın amcasının oğlunun torunları. Üçüncü derece bile değil. Biz 13 kardeşiz. 13'üne de kefilim, onlar dışındakilerden sorumlu değilim."

AKP'li vekil Güler'den 'komplo' savunması

AKP'lierin suçlandığı yeni il Bingöl oldu. AKP Milletvekili Mahfuz Güler'in kardeşi olan Bingöl İş Kurumu Başkanı Fesih Güler hakkında "işe alma vaadiyle Hidayet Becerikli adlı kişiden 2 bin YTL aldığı" iddia edildi. AKP'li Güler, savcılığa yansıyan iddiaların komplo olduğunu savundu. "Amaç, beni ve partimi yıpratmaktır" diyen Güler, kardeşinin hesabına yatırılan paranın "borçlusu Ahmet Fırat tarafından gönderildiğini" açıkladı.

Kapusuz: Aramıza sızanlar olabilir

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, AKP teşkilat yöneticileriyle ilgili yolsuzluk soruşturmalarını değerlendirdi: "AKP'de 80 bine yakın teşkilat yöneticisi, 20 bin civarında il genel meclisi ve belediye meclis üyesi, 2 milyon 515 bin de kayıtlı üye var. Bunların arasına sızmış, hata, yanlış yapanlar varsa, bu konuda bütün yetkilileri uyarıyor, takip ediyor, gereğini de yapıyoruz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber