Vakıf Üniversitelerine yapılacak yardıma ilişkin Genelge

Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 09:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığından:

Konu: Vakıf Üniversiteleri Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Desteklemek Amacıyla Devlet Planlama Teşkilatı Bütçesinde Yer Alan Ödenekten Yapılacak Yardımların Usul ve Esasları

GENELGE -2006/1

Uzun Vadeli Stratejide bilim ve teknolojide gelişme sağlayarak bilgi toplumu olmak temel hedeflerden biri olarak belirlenmiş olup, Türkiye'nin uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılması amacıyla bilimsel ve teknolojik araştırma düzeyinin yükseltilmesi için gerekli fiziki, beşeri ve hukuki altyapının geliştirilmesi öngörülmüştür.

Ülkemizin bilim ve teknoloji kapasitesinin artırılmasında, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde, bilim ve teknolojiye ayrılan kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesinde üniversitelerin gerçekleştireceği projeler büyük önem taşımaktadır.

2006 Yılı Programı ve Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesi'nde yer alan öncelikli teknoloji alanları, politika ve ilkeler doğrultusunda kamuya bağlı üniversitelerin, enstitülerin ve araştırma kurumlarının bilimsel ve teknolojik araştırma projeleri desteklenmektedir. Ülkemizde teknolojik araştırma kültürünü yaygınlaştırmak, bu alanda rekabeti artırmak ve yüksek maliyeti nedeniyle gerçekleşme imkanı bulamayan projelerin hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla 2005 yılından itibaren vakıf üniversitelerinin teknolojik araştırma projeleri de desteklenmektedir.

Vakıf üniversitelerinin bilimsel ve teknolojik araştırma projelerinin ekte yer alan usul ve esaslar dahilinde desteklenmesi uygun görülmüştür.

Doç. Dr. Abdüllatif ŞENER
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA PROJELERİNİ DESTEKLEMEK AMACIYLA DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI BÜTÇESİNDE YER ALAN ÖDENEKTEN YAPILACAK YARDIMLARIN USUL VE ESASLARI
(2006/1 sayılı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı Genelgesi Ekidir)

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

MADDE 1 ? (1) Bu Genelgenin amacı Vakıf Üniversitelerinin bu Genelgede belirtilen niteliklere uygun bilimsel ve teknolojik araştırma projelerini desteklemek; Vakıf Üniversitelerindeki bilimsel ve teknolojik birikimin ülkemize ekonomik ve sosyal fayda getirir duruma gelmesine yardımcı olmak için Devlet Planlama Teşkilatı bütçesine konulan Vakıf Üniversitelerine Yardım ödeneğinin dağıtım ve kullanımına ait esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Genelge Devlet Planlama Teşkilatı Bütçesinde yer alan ödenekten, Vakıf Üniversitelerinin bilimsel ve teknolojik araştırma projelerinin desteklenmesi için yapılacak yardımların tahsisi, harcanması ve denetimine dair hükümleri kapsar.

Hukuki dayanak

MADDE 3 ? (1) Bu Genelge, ?27/12/2005 tarihli ve 5437 sayılı 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu' E cetveli 19 numaralı hükme istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Genelgede geçen:

a) DPT: Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığını,

b) TÜBİTAK: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nu,

c) BTYK: Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nu,

d) Vakıf Üniversiteleri: ?Anayasanın 130 uncu maddesinin ikinci fıkrası' gereği kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacı taşımamak koşuluyla vakıflar tarafından kurulan, Devletin gözetim ve denetimine tabi yüksek öğretim kurumlarını,

e) Teknoloji Geliştirme Projesi: Amacı, kapsamı, süresi, bütçesi, özel şartları, diğer kurum, kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerce sağlanacak ayni ve nakdi destek miktarları, sonuçta doğacak ihtira haklarının ilgililer arasındaki paylaşım esasları belirlenmiş insan, kültür ve toplumdaki bilgi birikimini artırıcı ve bu bilgi birikimini yeni uygulamalara yönlendirici yaratıcı yenilikler için bilimsel esaslara uygun araç, gereç, malzeme, ürün, yöntem, sistem ve üretim teknikleri geliştirme ve uygulama faaliyetlerini,

f) Ödenek:Vakıf Üniversitelerinin teknolojik araştırma projelerini desteklemek amacıyla DPT bütçesinde yer alan Vakıf Üniversitelerine Yapılacak Yardımlar Ödeneği'ni,

g) Proje Yürütücüsü: Proje tanımlama, yürütme beceri ve deneyimine sahip, projenin bilimsel, teknik, idari, mali ve hukuki her türlü sorumluluğunu taşıyan ve yazışmaları yapan araştırıcıyı,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

Ödenekten yapılacak yardımlar

MADDE 5 ? (1) DPT Bütçesine konulan ödenekten Vakıf Üniversitelerinin teknoloji geliştirme projelerinin aşağıda belirtilen harcamaları için yardım yapılır.

a) Makine ve teçhizat: Her türlü kalıcı donanım, donanım bölümü, bilgisayar, bilgisayar aksamı, kitap vb. ile proje dışında da kullanılabilecek yazılım paketleri bu bölüme yazılır ve üniversite demirbaşına kaydedilir.

b) Sarf Malzemesi: Deney gereçleri, hayvanlar, kimyasal maddeler, kırtasiye vb. gibi kullanılarak tüketilecek gereçler ile proje süresince kullanıldıktan sonra elden çıkacağı varsayılan küçük el araçları (pense, tornavida vb.).

c) Hizmet Alımı: Danışmanlık, nakliye, teçhizat bakım ve onarımı, basım vb. gibi belli bir ücret karşılığında yaptırılacak olan iyi tanımlanmış ve fatura karşılığı satın alınabilecek işler.

d) Seyahat: Veri toplama, yerinde inceleme, arazi çalışması vb. gibi araştırmayla doğrudan ilgili amaçlarla yapılması planlanan yurtiçi yolculuklar. Yurtdışı seyahat harcamaları (varsa), DPT yardımı dışındaki kaynaklardan karşılanır.

e) Yardımcı Personel: Projede çalışacak, araştırıcı olmayan personele yapılacak ödemeler. Ancak, çeşitli güçlükleri nedeniyle, yardımcı personel istihdamından olabildiğince kaçınılmalıdır. Bunun yerine öğrenciler (doktora/yüksek lisans) için burs önerilebilir.

Yardımlarda öncelik sırası

MADDE 6 ? (1) Yardımlar aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır.

a) Yıllık programda ve BTYK 2000/1 sayılı kararı gereğince TÜBİTAK koordinasyonunda hazırlanan "Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesi?nde yer alan öncelikli teknoloji alanlarındaki projeler,

b) Katma değer artışı sağlayıcı projeler,

c) Kısa sürede üretime dönüşebilecek projeler,

d) Ekonomik ve sosyal sorunlara çözüm getirici projeler,

e) Disiplinler arası, özel sektör, diğer üniversiteler ve kamu kurumları ile işbirliği olan projeler.

Yardımların tahsisi ve ödenmesi

MADDE7 ? (1) Vakıf Üniversitelerinin ödenekten yardım alabilmesi için,

a) Vakıf Üniversitesi Rektörünün veya ilgili fakülte dekanının onayı,

b) Proje yürütücüsünün en az Yardımcı Doçent akademik ünvanına sahip olması,

c) Proje maliyetinin %25'inin DPT yardımı dışından kaynaklarca karşılanacağına dair yazılı belge,

d) Proje önerisinde harcama kalemlerinin ayrıntılı olarak isim ve fiyatları ile birlikte yıllar itibariyle belirtilmesi,

e) Projelerin DPT tarafından hazırlanan Araştırma Projesi Öneri Formuna göre hazırlanması,

f) Proje çerçevesinde alınması planlanan makine ve teçhizat için proforma faturaların proje ile birlikte sunulması,

g) Devam eden projeler için başlangıçtan bugüne kadar yapılmış olan ve bugünden sonra yapılacak olan çalışmalara ve harcamalara ilişkin bilgilerin hazırlanarak her yıl Haziran ve Aralık aylarında DPT'ye sunulması,

şartlarını yerine getirir.

(2) Vakıf üniversitesi rektörünün yazısıyla her yıl Ekim ayı sonuna kadar DPT'ye proje önerileri gönderilir.

Projelerde durum değişikliği

MADDE 8 ? (1) Proje içeriği, süresi ve bütçesinde yıl içinde değişiklik talepleri, proje yürütücüsünün gerekçeli yazısı ve ilgili vakıf üniversitesi rektörlüğünün başvurusu üzerine DPT tarafından karara bağlanır.

(2) Yürütülmeleri geçici olarak imkansız hale gelen projeler, proje yürütücüsünün başvurusu, DPT'nin kararı ile durdurulur. Durdurma sebebi ortadan kalktıktan sonra yürütücünün talebi, DPT'nin kararı ile proje tekrar yürürlüğe girer.

(3) Zorunlu nedenlerle yürütülmeleri imkansız hale gelen projeler, proje yürütücüsünün başvurusu, DPT'nin kararı ile yürürlükten kaldırılır.

(4) Proje süresinde, proje yürütücüsü ve yardımcı araştırıcıların kusur veya ihmalleri nedeniyle proje yürütülemez hale gelmişse, DPT kararıyla proje iptal edilir.

Sorumluluklar

MADDE9 ? (1) Proje yürütücüsü, projeyi bilimsel ve teknik yönlerden, bu Genelge ve Yüksek Öğretim Kurulu Bilimsel Araştırma Yönetmeliğine uygun bir şekilde yürütmekten, harcamaların proje amaçlarına uygun, etkin ve verimli olarak kullanılmasından sorumludur.

(2) Vakıf üniversitesi, projenin idari, hukuki ve mali olarak ve DPT tarafından kabul edilen şekline uygun yürütülmesinden ve DPT'ye gerekli bilgi akışının sağlanmasından sorumludur.

Vakıf üniversitesine gönderilen yardımın harcama usulü

MADDE 10 ? (1) DPT tarafından uygun görülen projelere ödenekten yardım yapılması hakkında DPT onayı alınır ve yardımın ilgili üniversite emrine gönderilmesi için Başbakanlık Merkez Saymanlığına bildirilir.

(2) Başbakanlık Merkez Saymanlığı projenin yılı ödeneğinin Maliye Bakanlığının yatırım ödeneklerini serbest bırakma oranına tekabül eden kısmını avans olarak proje yöneticisine yılın ilk üç ayı içinde öder.

(3) Verilen avansa ve avansı aşan harcamalara ilişkin bilgileri de içeren proje gelişme raporu Haziran ayı sonuna kadar DPT'ye iletilerek DPT'nin onayı alınır.

(4) Proje ile ilgili harcamalara ilişkin bilgileri de içeren proje gelişme raporu Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez DPT'ye sunulur.

(5) Proje gelişme raporları DPT tarafından incelenir ve projelerin yılı ödeneklerinin DPT'nin uygun görüşü doğrultusunda serbest bırakılarak ilgili üniversiteye ödenmesi sağlanır.

Yardımın tahsis amacı dışında kullanılamayacağı

MADDE 11 ? (1) Yapılan yardımlar geçici de olsa proje dışında kullanılamaz.

Yardım ile gerçekleştirilecek işin herhangi bir sebeple gerçekleştirilmesinden vazgeçilmesi veya mecburi sebeplerle uygulanmasının mümkün olmaması, alınan yardımların zorunlu sebepler dışında alındığı yıl içinde kullanılmaması halinde durum proje yürütücüsü veya ilgili üniversite tarafından DPT'ye bildirilir ve DPT tarafından verilecek talimata göre hareket edilir.

(2) Denetleme sonucunda veya herhangi bir suretle, yardımın amacı dışında kullanıldığının anlaşılması durumunda, yapılan yardımın derhal faizi ile birlikte geri alınması için 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır ve ayrıca sorumlular hakkında tahkikat yapılır ve yanlış işlemin düzeltilmesine kadar başka yardım yapılmaz.

Yardımların takibi, denetimi ve sonuçları hakkında bilgi verilmesi

MADDE12 ? (1) Bu Genelge kapsamında yapılan harcamalar 31/12/2005 gün ve 26040 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ?Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği 25. maddeye' istinaden Yüksek Öğretim Kurulu tarafından denetlenir.

(2) Proje yürütücüleri, projenin devam ettiği süre içinde altı ayda bir gelişme raporunu ve projenin bitiminde sonuç raporunu DPT'ye gönderirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 13 ? (1) Bu Genelge Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 ? (1) Bu Genelge hükümlerini DPT'nin bağlı olduğu Devlet Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber