2. Darüşşafaka İzmir'e kuruluyor

İzmir’de okul açılışı için hazırlık yapan Darüşşafaka’nın yeni Başkanı Talha Çamaş, 1969’da mezun olduğu Darüşşa-faka’nın başkanlık koltuğuna oturduktan sonra kurumun gelişmesi ve daha başarılı olması için birçok proje geliştiriyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Şubat 2014 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2. Darüşşafaka İzmir'e kuruluyor

Üniversite düşünmüyor musunuz?

Ben, Türkiye'de eğitim sunmam gereken 15 bin çocuk varken bunun sadece 120'sine ancak ulaşabiliyorsam bu sayı çok az. Keşke her yıl alabileceğim çocuk sayısını 340 yapabilsem. Eğer bir gün kendi alanımızdaki çalışmalarımızı tamamlayabilir ve bunun gerektirdiği finansı sürdürülebilir bir yapıya ulaştırırsak neden üniversite olmasın?

Tüzüğünüzü değiştirdiniz, Müslüman öğrencilerin dışında da öğrenci alıyorsunuz.

Evet, tüzük değişti. Eskiden maalesef sadece babasını kaybetmiş çocuklara kapımızı açıyorduk. Artık annesi veya babası hayatta olmayan çocukları kabul ediyoruz. Ayrıca TC vatandaşı ve İslam olma şartımız vardı, o kalktı. 150 yıldır ilk defa bir Ermeni çocuğumuz sınavımızı kazandı. Adı Dainel. Sınavımızda 7'nci olmuştu. Ancak bildiğiniz gibi Darüşşafaka'da okumak için çocuğun ailesinin maddi durumunun iyi bir eğitim için yetersiz olması da gerekiyor. Darüşşafaka'da gerçekten ihtiyaç sahibi çocukların okuması, bizler için vazgeçilmez bir ilke. Daniel'i maddi durum incelemesi neticesinde maalesef Darüşşafaka'ya kabul edemedik.

İZMİR'E GİDİYORUZ

İzmir'de okul açmayı düşünüyorsunuz galiba?

İzmir'de bir üniversitenin büyük bir kampus alanı içerisinde bir mekanın tahsisi söz konusu. O süreçteyiz şu anda. Tahsis edilecek alanda yeni bir okul yapmayı planlıyoruz. Darüşşafaka ne ise birebir aynısı olacak orada. Yine yatılı, spor ve kültür alt yapısı oluşmuş hizmet verecek. Eğitim modeli aynı. Burada bina sürecine geldiğimizde de biraz İzmirli hayırseverlerin ve işadamlarının bu konuda bize daha önce sözlü olarak verdikleri destekleri gerçeğe çevireceklerine inanıyoruz.

60'lı yıllarda girdiniz Darüşşafaka'ya ve aradan uzun zaman geçti, yine bu yoldasınız. Ne gibi değişiklikler yapmayı planlıyorsunuz?

En büyük hedefim Darüşşafaka'da okuma şansı olan ve bunu sunmak istediğimiz insan sayısını arttırmak. İstanbul'da büyümek dışında başka illere yayılmak. İzmir'de bir adım attık, diğer illere de inşallah yayılırız.

Her yıl kaç çocuk alıyorsunuz?

Her sene 2 bin civarında çocuk sınava giriyor 120 tanesini alıyoruz. Çok az bu. Onun için ilk önce bunu büyütmemiz gerekiyor. Bu sene 4+4+4 sistemi nedeni ile 5'ten itibaren aldık. İlkokulu kapattık. Artık sadece ortaokul ve lise olarak devam edecek. 1 Haziran 2014 Pazar günü 20 ilde sınav düzenleyeceğiz.

Geliriniz nedir?

Darüşşafaka'nın sürdürülebilir bir gelirinin olmasını istiyorum. Ben Darüşşafaka'nın hakikaten incelenmesi gerektiğine inanıyorum. 150 sene sadece bağışlarla yaşayabilmek hiç kolay bir şey değil. Darüşşafaka'da daha çok çocuğa ulaşmak istiyorsak daha farklı gelir kaynaklarının da olması lazım. Onun için bu dönemde birtakım yeni gelir kaynaklarımızın modellerini oluşturma gayreti içerisindeyiz.

Neler düşünüyorsunuz?

Şu an mevcut kampusumuzu yeniden planlayarak ve yapılandırarak hem okulun kapasitesini büyütmek, hem de devamlı gelir getirici ofis, konut vb. gibi bir kısım yapmak. Böylece devamlı akar gelirlerimizi güçlendirmek. Diğer yandan mevcut gayrimenkullerimiz için güçlü bir varlık yönetimi oluşturmak. Gayrimenkuller bize rezidans bağışcılarımız tarafından bağışlanıyor veya tamamen hayırsever vatandaşlarımız tarafından vasiyet bağışı şeklinde oluyor. Şu anda 341 tane vasiyet bağışçımız var. Hedefimiz bu sayıyı önümüzdeki 2 yıl içinde 1000'e çıkarmak.

Vasiyet bağışçıları size sadece gayrimenkul mü bırakıyor?

Bazıları her şeyini bırakıyor. Mesela bazı bağışçılarımız "Vefat ettikten sonra benim bankalarda olan bütün paralarımı evimde ne bulursanız bağışlıyorum" diyor. Bu bağışçılar arasında kimi "Evim senindir ama içindekileri yeğenime bırakıyorum" veya "Evimi size bırakıyorum, kirasını vefat edene kadar şu kişi alsın" diyebiliyor. Değişik vasiyet modelleri var.

Darüşşafaka mezunlarının yüzde kaçı iyi üniversitelere giriyor ve sizin bunlara katkınız nedir?

Her öğrencimiz üniversite sınavına giriyor ve eğitim hakkını kazanıyor. Açıkta kalan yok. Ancak arzuladıkları üniversiteye girememe durumunda olan çocuklarımız var. Başarı yüzdesi 98.2.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber