Özürlüler için eğitim veren devlet kuruluşlarının sayısı sınırlı ve özel eğitim öğretmen ihtiyacı ancak 25 yıl sonra karşılanabilecek durumda

Haber Giriş : 20 Ocak 2004 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özürlüler için eğitim veren devlet kuruluşlarının sayısı sınırlı ve özel eğitim öğretmen ihtiyacı ancak 25 yıl sonra karşılanabilecek durumda

Zihinsel ve bedensel engelli çocuklara sahip aileler, yavrularını eğitebilecek kurumları bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Türkiye'de özel eğitim öğretmen ihtiyacının, ancak 25 yıl sonra karşılanabilecek olması ise yetkilileri kara kara düşündürüyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı olarak açılan özel merkezlerin, uzman öğretmenlerle çalışmak yerine, pedagog ve psikologları tercih etmesi, çeşitli sorunlara neden oluyor. Devlet kurumlarında ,eğitim hakkını kazanan aileler kendilerini şanslı görürken, birden fazla özürlü çocuğa sahip olanlar, kimden, nerede ve nasıl bir eğitim alabileceklerini bilemiyorlar.

Çalışanları bilinmiyor

İstanbul Milli Eğitim Şube Müdürü Ülkü Beşkardeşler, eğitimi sadece öğretmenlerin verebileceğini belirtti. Özel Eğitim alanında Sosyal Hizmetler 'e bağlı olarak açılan özel kuruluşların verdiği eğitim programlarının bilinmediğini söyleyen Beşkardeşler; "Özel sektörün yapabileceği bir şey yok.Türkiye'de, özürlülerin ihtiyacını karşılayacak "özel eğitimci" sayısının ancak 25 yıl sonra istenilen düzeye erişebileceği ileri sürülüyor. Ancak, her şeye rağmen eğitim çalışmalarını 'özel eğitim öğretmenleri ' vermeli. Özel sektördeki kuruluşların nasıl bir eğitim verdikleri, hangi programlara göre çalışma yaptıkları da bilinmiyor.

Burada tam bir karmaşa yaşanıyorî dedi. Beşkardeşler, devletin ancak eğitim alabilecek düzeyde olanları kabul edebildiğini belirterek, "İstanbul'da 37 tane özel eğitim okulu var. 5 okul yapmak için arsa arıyoruz. Ancak, çok çeşitli özür grupları bulunuyor. Bunlara, eğitim verecek okullar ve öğretmenler bulunmuyor" şeklinde konuştu.

Aileler çaresiz

Türkiye'de çifte özürlüler için bir merkez bulunmadığına dikkat çeken Özel Birlik Zihinsel Özürlüler ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Zarife Aydın, "Yıllardır, engelli çocuğumuz için mücadele ettik. Daha sonra çifte engelli çocukların tam gün gidip gelebileceği bir merkez, açmak istedik" ifadelerini kullandı. Aydın,seyanslar çok pahalı öğretmen bulunmuyor.Pedagog ve psikologlarla çalışıyoruz dedi.

Özürlü çocuk annesi Nezahat Yıldırım "O benim tek çocuğum. Kendimi çocuğuma adadım. Başka yapacak bir şeyim yok" diyor.

Anne Birdal Daldal ise iki özürlü çocuk sahibi. Maddi zorluklar içinde SSK'dan aldığı 285 milyon lira ile çocuklarından sadece birini haftada 2 gün seansa getirebiliyor.

Özel eğitim nedir?

Türkiye'de özel eğitimin temeli Osmanlı döneminde enderun mekteplerinde üstün zekalı çocukların eğitimlerine dayanıyor. Fakat 1889'da açılan sağırlar okulu ile 1923'te açılan Körler okulu özel eğitime örnek oldu. Günümüzde üç üniversitede Özel Eğitim Öğretmeni yetiştiriliyor. Her yıl toplam 85 öğretmen mezun veriyor. Tıbbi, psikolojik, sosyolojik ve eğitsel tanısı konulan çocuklara yönelik özel eğitim programları hazırlanıp, uygulanıyor. Özel eğitimlikler, görme, işitme, ortopedik engelliler; süregelen hastalığı olanlar Zihinsel engelliler, üstün zeka ve yeteneği olanlar, iletişim, konuşma ve davranış bozukluğu ile örselenmiş çocuklar yararlanıyor. Birden fazla özrü olan çocuklara yönelik herhangi bir eğitim programı ise uygulanmıyor.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber