Saraçlığın son temsilcileri, 73 yıllık ustası ile 40 yıllık çırağı

Deri ve meşinden çeşitli eşyalar yapan ‘saraç'ların sayısı günümüzde giderek azalıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Şubat 2014 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Saraçlığın son temsilcileri, 73 yıllık ustası ile 40 yıllık çırağı

Vezirköprü ilçesinde at koşum takımları, eyer, kemer, kırbaç, tasma, yular gibi deri ve meşinden eşyalar yapan saraçlığın son temsilcileri 73 yıllık usta ile 40 yıllık çırağı bu mesleği devam ettirmeye çalışıyor.

Vezirköprü ilçesinde 80 yaşında ki Mehmet Turhallı 7 yaşından itibaren ustası Arif Diri'nin yanında saraçlığa başladığını ve o günden bugüne 73 yıldır saraçlık mesleğini devam ettirdiğini söyledi. Beraber çalıştığı arkadaşı 66 yaşında ki Necip Bayrak ise 40 yıldır Mehmet Ustayla birlikte çalıştığını, saraçlık konusunda bilgi ve tecrübesine hayran olduğunu belirterek, "Mehmet Usta deriden her şeyi yapar" açıklamasında bulundu.

2 oğlu bir kızı olduğunu belirten 73 yıllık saraç Mehmet Turhallı, çocuklarının farklı mesleklere yöneldiğini ancak kendisinin bu dünyaya tekrar gelecek olsa, yine saraçlık yapacağını belirtti. Esnaflığın zor bir meslek olduğunu, saraçlığında artık eski önemini yitirmek üzere olduğunu, ancak sağlığı izin verdiği müddetçe çalışmaya devam edeceğini belirtti.

"At koşum takımları, hamut, eyer, semer, tasma ve buzağı yuları, kemer, tabanca ve radyo kılıfları, güreşçiler için kispetler, inşaat önlükleri ve talebe göre deriden birçok ürün yaptığını belirten Turhallı, eskiden Vezirköprü ve çevre ilçe köylerine giderek ölçü aldığını, çift süren hayvanların boyunlarının yara olmaması için ölçüye göre hamutları özenle hazırladıklarını, ama teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu konudaki talebinde azaldığını dile getirdi.

Derilerin kesilmesi, dikilmesi konularında bilgi veren Turhallı, saraçların kullandığı aletler hakkında da bilgi verdi. Derileri kesme ve işlemede makas, biz, tığ, kerpeten, pense, dilfitil zımba, muşta, çengel, eğe, bıçak, tel zımba, sakallı bıçkı, düz bıçkı vb. birçok aletler kullandıklarını belirten saraç Mehmet Turhallı usta, derileri ağırlıklı olarak Gaziantep'ten temin ettiklerini, perçin, çıtçıt gibi ürünlerin uzak doğu kaynaklı olarak İstanbul'dan geldiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber