Bakan Çiçek'ten terör yasası çıkışı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'Lİ YARBAY TERÖR YASASINI HEDEF ALDI

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Terörle Mücadele Yasası yürürlüğe girdikten sonra Sivas'ta insanların yakıldığını, Başbağlar katliamı ve binlerce faili meçhul cinayetler yaşandığına işaret ederek, "Terörün müsebbibi bu yasa mıdır? Bu yasa terörü azaltmaz, arttırır. Bu yasa artık kevgire dönmüştür" dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Terörle Mücadele Yasası yürürlüğe girdikten sonra Sivas'ta insanların yakıldığını, Başbağlar katliamı ve binlerce faili meçhul cinayetler yaşandığına işaret ederek, "Terörün müsebbibi bu yasa mıdır? Bu yasa terörü azaltmaz, arttırır. Bu yasa artık kevgire dönmüştür" dedi.

Yarbay, bu yasalarla birilerine gizli görevler verildiğini, ancak bu kişilerin arkasında durulmadığını da belirterek, kamu görevlilerinin bu şekilde mağdur edildiğini kaydetti.

Yarbay'ın eleştirilerini cevaplayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, "Bu yasayı isteyerek getirmedik" değerlendirmesini yaptı. AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde gündem dışı söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Meclis gündeminde bulunan Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nı sert bir dille eleştirdi. Yarbay, terör olayları artıyor denilerek 1991 yılında Terörle Mücadele Kanunu'nun çıkarıldığını, bu kanun yürürlüğe girdikten sonra Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Sivas katliamı, Başbağlar katliamı, 33 askerin Bingöl'de kurşuna dizilmesi gibi birçok terör olaylarının meydana geldiğini söyledi. 1991 yılında çıkarılan yasanın 14 kez değişikliğe uğradığını, 3 kez Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddelerinin iptal edildiğini, ancak teröre çare olamadığına işaret eden Yarbay, yasada bugün 15. kez değişiklik düşünüldüğünü hatırlattı.

Yasada değişiklik yapmaya gerekçe gösterilen terör olaylarının artarak devam ettiğini belirten Yarbay, "Hep birlikte düşünmek durumundayız. 15 yılda 15 kez değiştirilen bir yasayla terör olayları artarak devam ediyorsa, acaba terörün müsebbibi bu yasa mıdır?" diye konuştu. Yasanın amacının Türkiye'de terör suçlularının sayısını arttırmak mı, terörü ortadan kaldırmak mı olduğunu anlayamadığını dile getiren Yarbay, getirilen değişiklikle görsel ve yazılı medya suçu övme veya suçluyu övme gerekçesiyle ya da yapılan bir haberde terör örgütünü övme iddiasıyla savcılık kararıyla 24 saat, hakim karar verinceye kadar 3 gün kapatılabileceğini belirtti. Yarbay, "Yeni yasa kapsamına alınan suçlardan kapatılmayacak bir tek yayın organı söz konusu olabilir mi? Bu değişiklikle basın hürriyetine önemli bir darbe vurulmaktadır" dedi.

Terörle Mücadele Yasa Tasarısı ile birlikte terör mü, güvenlik mi, özgürlük mü diye toplumun bir ikilem içine sokulduğuna dikkati çeken AK Partili Yarbay, bu kavramların birbirine zıt kavramlar olmadığını dile getirdi. Özgürlükler arttıkça güvenliğin de artacağını vurgulayan Yarbay, "Terörle Mücadele Yasası gibi yasalarla terör azalmaz artar" değerlendirmesini yaptı.

Yarbay, bazı kanunlarla bazı kişilere özel yetkiler verildiğini, bu yetkiler kullanıldıktan sonra görev verenler görevlendirdikleri kişilerin arkasında durmadığından da yakındı. Kamu görevlilerinin bu şekilde mağdur edildiğini kaydeden Yarbay, Batman eski Valisi Salih Şarman'ın "Bize terörün bitmesi gerektiğini söylediler. Özel birimler kurduk. Terörü bitirdik. Devletin her biriminin haberi vardı. Sonra bizi tanımaz oldular" yönündeki sözlerini buna örnek gösterdi. Yarbay, "Terörle mücadele için gizli görevler veriliyor, sonra bu kişilerin arkasında durulmuyor" eleştirisini yöneltti. Yarbay, böyle bir yasaya ve değişikliğe ihtiyaç olmadığının da altını çizdi.

Yarbay'ın eleştirilerini yanıtlayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ilginç bir değerlendirme yaparak, "Bu yasayı isteyerek getirmedik" dedi. Yasa üzerinde çok çalışıldığını, hala üzerinde titizlikle durulduğunu anlatan Bakan Çiçek, özgürlüklerle güvenlik arasında hassas dengeyi korumaya çalıştıklarını vurguladı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise Yarbay'ın sözleri üzerine, "Devletin, suç işleyenlere karşı caydırıcı olması lazım" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber