Hükümetten yeni Yetki Kanun Tasarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 3046 sayılı kanunda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısını bugün akşam saatlerinde TBMM Başkanlığı'na gönderdi.

Hükümet, başbakanın teklifi ve cumhurbaşkanının onayıyla diğer bir bakanlıkla ilgilendirilen veya diğer bir bakanlığa bağlanan ilgili veya bağlı kuruluşların kuruluş kanunlarında veya diğer mevzuatta başbakan, ilgili bakan veya bakanlığa verilen yetki ve görevlerin, ilgisine göre ilgilendirilen veya bağlanan bakan veya bakanlık tarafından kullanılmasını ve yerine getirmesini öngören kanun tasarısını TBMM'ye gönderdi. Tasarıyla yetkiler netleştirilirken, yetki kullanımının önündeki engeller de kaldırılıyor.

Hükümet, 3046 sayılı kanunda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısını bugün akşam saatlerinde TBMM Başkanlığı'na gönderdi. Yürürlük ve yürütme dahil 3 maddeden oluşan tasarının genel gerekçesinde, "Bakanlıkların teşkilatlanmasına ilişkin 3046 sayılı kanunda, bakanlıkların hizmet ve görev alanına giren ana hizmetleri yürütmek üzere, bakanlığa bağlı olarak özel kanunla bağlı kuruluş ve özel kanun veya statüyle iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile bunların müessese, ortaklık ve iştirakleri veya özel hukuki, mali ve idari statüye tabi, hizmet bakımından yerinden yönetim kuruluşları şeklinde ilgili kuruluş kurulabilmesi öngörülmüştür. Anılan kanunda ilgili veya bağlı kuruluşların, başbakanın teklifi ve cumhurbaşkanının onayı ile, diğer bakanlıklarla ilgilendirilebileceği veya diğer bakanlıklara bağlanabileceği de hüküm altına alınmıştır. Uygulamada da hizmetin gerekleri göz önünde bulundurulmak suretiyle 3046 sayılı kanun hükümlerine dayanılarak ilgili veya bağlı kuruluşların, ilgili veya bağlı oldukları bakanlıklar başbakanın teklifi ve cumhurbaşkanının onayı ile değiştirilebilmektedir. Ancak, bazı ilgili veya bağlı kuruluşların kuruluş kanunlarında yetki devrine açıkça cevaz veren hüküm bulunmaması nedeniyle kuruluş kanunlarında münhasıran Başbakan veya ilgili bakan ya da bakanlığa verilen görev ve yetkilerin kullanılması hususunda tereddütler doğmaktadır. Tasarı, kuruluş kanununda öngörülen dışında diğer bir bakanlık ile ilgilendirilen veya diğer bir bakanlığa bağlanan ilgili veya bağlı kuruluşların kuruluş kanunlarında veya diğer mevzuatta başbakan, ilgili bakan veya bakanlığa verilen yetki ve görevlerin, ilgisine göre ilgilendirilen veya bağlanan bakan veya bakanlık tarafından kullanılacağı ve yerine getirileceği hususuna açıklık getirmek üzere hazırlanmıştır" denildi.

Tasarıyla başbakanın teklifi ve cumhurbaşkanının onayı ile diğer bir bakanlık ile ilgilendirilen veya diğer bir bakanlığa bağlanan ilgili veya bağlı kuruluşların kuruluş kanunlarında veya diğer mevzuatta başbakan, ilgili bakan veya bakanlığa verilen yetki ve görevlerin, ilgisine göre ilgilendirilen veya bağlanan bakan veya bakanlık tarafından kullanılacağı ve yerine getirileceği öngörülmüş ve bu suretle 3046 sayılı kanuna dayalı olarak yapılan bağlılık değişikliklerinde ve ilgilendirmelerde ilgili mevzuatta yer alan yetki ve görevlerin kullanılması hususuna açıklık getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber