Engelli araçlarına ÖTV indirimi uygulanacak

Kamuoyunda ‘torba yasa’ olarak bilinen ve Meclis’te kabul edilen düzenlemedeki engellilerle ilgili düzenlemeler dikkat çekti. Gül’ün onayından sonra yürürlüğe girecek yasayla engelli araçlarına ÖTV indirimi yapılacak, engellilere iş ilişkisinde ayrım yapılamayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Şubat 2014 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engelli araçlarına ÖTV indirimi uygulanacak

BAHAR ATAKAN

Kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda 208 oy ile kabul edilerek yasalaştı. Yasada engellilerle ilgili pek çok düzenleme yer aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla yürürlüğe girecek yasa, engellilerin hayatına pek çok yenilik getirecek.

Yasa uyarınca korumalı iş yerinde çalıştırılan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilere işverenlerce zamanında ödenen ücretler Hazine tarafından işverene ödenecek. Otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek. Yasada öne çıkan bazı maddeler şöyle:

* Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu ile Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu kurulacak.

* Otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek.

* Türkiye Diyanet Vakfı'na ait hastaneler, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na devredilecek.

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na, yurtdışı ve merkez teşkilatlarında kullanılmak üzere 2 bin 302 kadro ihdas edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'na da 20 kadro verilecek.

* Korumalı iş yerinde çalıştırılan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilere işverenlerce zamanında ödenen ücretler Hazine tarafından işverene ödenecek. Ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100'ü tutarında iş yeri indirimi yapılacak. Bu işyerlerinde çalışan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilerinin işsizlik sigortası işveren payı Hazine'den karşılanacak.

Eğitim engellenemeyecek

* Doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dahil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılık yasak olacak.

* Tekerlekli sandalye ya da sedye kullanımı zorunlu olan engellilerin yüksek tavanlı araçları için ÖTV indirimi yapılacak.

* Özel ve kamu toplu taşıma sistemleri ile sürücü koltuğu hariç sekiz veya daha fazla koltuğu bulunan özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun olması zorunlu olacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden altı aylık süreden sonra üretilen, sürücü koltuğu hariç dokuz veya daha fazla oturma yeri olan araçlardan erişilebilir olmayanlara, şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşıma hizmeti için yetki belgesi, izin veya ruhsat verilmeyecek.

* Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemeyecek.

* İşitme engellilerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk işaret dili sistemi oluşturulacak.

* Türkiye'de ortaya çıkarılan buluşların kullanımı teşvik edilecek.

* Yılda en fazla 400 yabancı hastanın ve refakatçilerinin masrafları Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından karşılanacak.

* Sosyal Yardım Vakfı, vakıf gelirleri ya da İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları kullanılarak yurt ya da pansiyon yapabilecek.

* Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilecek.

KİK'te yeni düzen

* Kamu İhale Kurumu (KİK), aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin sonuçlandırılabilmesine, yaklaşık maliyeti eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkili olacak. KİK, ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması halinde, bu istekliden yaklaşık maliyetin yüzde 6'sından az ve yüzde 15'inden fazla olmamak üzere alınacak kesin teminat oranına ilişkin düzenlemeler yapabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber