Konutta faiz artışının faturası ayda 111 YTL

Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Para piyasalarındaki dalgalanma tüketiciye patladı. Dalgalanma konut başta olmak üzere taşıt, ihtiyaç kredi faizlerine ve mevduat faiz oranlarına yansırken, konut kredilerinde yüzde 1.03'lerden yüzde 1.20'lere yükselen faizler aylık ödemeleri 111 YTL artıracak. Kaynak maliyetlerindeki artışa bağlı olarak dün de Oyakbank, İş Bankası, Şekerbank ve BankEuropa bireysel kredi faiz oranlarını artırdı.Yapı Kredi Bankası'nın da yeniden bir düzenleme yapması bekleniyor.

TOPLAMDA 7 BİN YTL FARK

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında yaptığı değişiklik daha önceden kredi kullananları etkilemeyecek. Yüzde 1.03 faizden 60 ay vadeli 100 bin YTL kredi kullanan bir tüketici halen ayda 2 bin 274 YTL taksit ödüyor. Sektörün önde gelen bankalarının faiz oranlarını yüzde 1.20'ye yükselttiğini gözönünde bulundurursak aynı kredi için tüketicinin ödeyeceği aylık taksit 2 bin 274 YTL'den 2 bin 385 YTL'ye, toplamda ise 136 bin 451 YTL'den 143 bin 18 YTL'ye çıkacak.

VADE UZADIKÇA FATURA YÜKSELİYOR

FİNANSBANK Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, son günlerde ekonomide yaşanan gelişmeler sonucu faiz ve fonlama cephesinde de maliyetlerde artışlar yaşandığını söyledi. Mendi, şunları söyledii: 'Faiz değişikliği yeni maliyetler ile yeni bir noktaya yükseliyor. Sektörde gelinen yeni faiz oranları ile kredi kullandırmaya devam edeceğiz. Müşterilerimizin de alım kararlarında aynı paralelde hareket edeceklerinin bekliyoruz. Uzun vadede faiz oranlarının ödeme planı üzerinde maliyetleri yüksek. Bu nedenle ortalama 1.08'ler ile 9 yıl vadeli krediler kullandırılıyordu. Yeni faizler ile tüketici vade tercihlerini ayarlamayacak ve yeni denge noktası yeniden oluşacaktır. Geçişte piyasalarda olduğu gibi tüm sektörde birbirine yakın faiz oranları ile piyasada faizler belirli bir dengeye oturacaktır.'

Bireysel kredilerde yavaşlama olabilir

TÜRKİYE İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Ömer Çelebi, bireysel kredi faizlerinin kamu kağıtlarındaki faiz oranlarındaki artışa parellik gösterdiğine işaret ederek şunları söyledi: Bu artış ekonomik olarak çok büyük bir hareket değil. Bireylerin iştahını kıracak bir rakam değil. Psikolojik olarak bireyleri beklemeye itebilir. Gelişmekte olan ülkelerde faiz oranları kişisel tüketim ilişkisi oldukça goçlüdür. Tüketicilerin bir süreliğine beklemeye geçeceğini düşünüyorum. Bence faiz öngörülmeyen bir değişkendir. İhtiyacı olanların ve bütçesine uygun konut bulanların kredi kullanmalarını öneriyorum. Hiçbir zaman faiz temel hareket noktası olmasın. Önemli olan gelirle taksitler arasında sağlıklı bir dengenin olması. Bir süre için kredilerde büyüme hızı yavaşlar.

ARTIŞ ÇOK KALICI DEĞİL

Şekerbank da konut kredisi faiz oranlarını aylık yüzde 1.09'dan yüzde 1.19'a çıkardı. Şekerbank Genel Müdür Yardımcısısı Cem Ertem, faiz oranlarındaki artışın çok kalıcı olmadığını belirterek, 'Son günlerde yaşanan dalgalanmaları gözönüne alırsak kriz demek doğru değil. Dövize gelen talep de çok derin değil. Zaten YTL aşırı değerlenmişti. Hazine bonosu faizleri artınca biz de konut kredisi faiz oranlarını bir miktar artırma kararı aldık. Faiz oranları buralarda bir yerlerde dengeye oturacak' diye konuştu.

KONUT FİYATLARINI ETKİLEMEZ

BankEuropa Genel Müdür Yardımcısı Murat Aysan, faiz oranlarındaki artışın yıllık bazda 1 puanlık bir maliyet getirdiğini belirterek bu artışın ne konut kredi talebini ne de konut fiyatlarını olumsuz yönde etkileyeceğini savundu. Kredi faiz oranlarının geçen yıl ekim ayında talebin patladığı seviyelere geldiğini hatırlatan Aysan, 'Konut fiyatlarında dramatik bir hareket beklemiyorum. Faiz oranları yıl sonunda yüzde 1.07 ile 1.12 arasında bir yerlere gelecektir' diye konuştu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber