Hızlı trende herkese hızlı internet geliyor

GSM-R mobil hizmeti, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından YHT altyapılarına entegre edildi. Yolcular görüşme yapabilecek internet kullanabilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2014 06:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Hızlı trende herkese hızlı internet geliyor

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilk uygulaması 2000 yılında Avrupa'da gerçekleştirilen ve demiryolu haberleşme teknolojisindeki "yeni Avrupa standardı" olarak kabul edilen GSM-R, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından YHT altyapılarına entegre edildi.

Ankara-İstanbul YHT hattının ikinci kesimi olan Eskişehir-Haydarpaşa hattına bu sistemi kuran TCDD, sistemin altyapısını GSM operatörlerinin kullanımına açtı. GSM operatörleri ile TCDD yetkilileri hat hizmete girmeden önce görüşmelere başladı.

Ankara-İstanbul YHT Projesinin birinci kesimi olan Ankara-Eskişehir YHT hattı, Ankara-Konya ve Eskişehir-Konya YHT hatlarında devrede olan GSM-R sistemi, bundan sonraki süreçte ilk olarak Ankara-İstanbul YHT hattının ikinci kesimi olan Eskişehir-Köseköy hattında hizmete geçecek. Sistem daha sonra ise aynı proje kapsamında Köseköy-Haydarpaşa hattında ve Ankara-İzmir ile Ankara-Sivas hızlı tren hatlarında da kurulacak.

TCDD, trenlerin haberleşmesi ve mobil iletişim altyapısı için kurduğu kuleleri, operatörlerin ortak baz istasyonu yerleştirebilmeleri için kullanıma açtı. Özellikle Eskişehir-Haydarpaşa arasındaki kesimin engebeli olması nedeniyle çok sayıda sanat yapısı bulunması, kule sayısını da artırdı. Operatörler, mobil iletişim konforunu artırmak için bazı bölgelere ek kuleler yerleştirdi.

Öte yandan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun ortak baz istasyonu kullanımına yönelik kararı gereği mobil işletmelerin bu hat üzerinde ortak baz istasyonu yerleştirmesiyle kirliliğin önüne geçildi ancak hattın bulunduğu arazinin dağlık olması baz istasyonu sayısını artırdı.

TCDD yetkilileri, 3 GSM operatörüyle son günlerde özellikle tünellerde kapsama alanı oluşturulması yönünde istişarelerde bulunuyor.

- GSM-R 550 kilometrelik hızı destekliyor

GSM-R sistemi sayesinde kumanda merkeziyle YHT setleri ve trenler arasında hızlı ve kesintisiz iletişim kurulabiliyor. Operatörlerin talep etmesi halinde, altyapı sayesinde YHT'lerde mobil iletişim sırasında kesinti olmuyor, böylece yolcular, konforlu mobil iletişim ve 3G destekli internet erişimine kavuşuyor. YHT'lerin altyapısına entegre edilen sistem, saatte 250 kilometre hızda kesintisiz iletişim olanağı sunuyor, 550 kilometrelik hızı destekliyor.

Sistemde, hat boyu ve manevra alanı çalışanları arasında grup konuşmaları, treni kontrol eden Otomatik Tren Kontrol (ATC) sistemi ve tren ile yer arasında veri haberleşmesi imkanları bulunuyor. Ses duyuru servisi sayesinde, tüm bir gruba aynı anda duyuru da yapılabilen sistemde, acil durumlar için mevcut konuşma kesilerek, acil konuşmaya olanak tanınıyor.

Diğer haberleşme ve GSM sistemleriyle birlikte çalışabilen GSM-R ile trende kesintisiz ses ve GPRS bağlantılı internet haberleşmesi de mümkün olabiliyor. Sistem, yolcuların tüm gecikmelerden anında bilgilendirilmesi, inen/binen ve trendeki yolcu sayısı, trende bilet satışı ve vagon takip sistemi gibi değişik uygulama olanakları da sunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber