BDDK Başkanı Bilgin: Paniğe gerek yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, piyasalarda yaşanan son dalgalanmaları, "Paniğe gerek yok. Oldukça sağlam, istikraralı bankacılık sistemine sahibiz. Güven ve istikrar devam ettiği sürece şu anda herhangi bir endişemiz yok" dedi. Bilgin, kısa vadeli sermayenin sermayenin "kuzunun kalbine, filin beynine, ceylanın bacaklarına" sahip olduğunun unutulmaması gerektiğini sböyledi.

MÜSİAD'ın perşembe toplantılarının bu haftaki konuğu BDDK Başkanı Tevfik Bilgin oldu. Bilgin gazetecilerin ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yıllardır söylenen, yazılan, çizilen ekonomistlerin bahsettiği sıcak para, dengeler, bilançolar büyüklükleri ithalat ve ihracat büyüklüklerinin bilinerek analizinin yapılması gerektiğini kaydeden Bilgin, "Bu dengeler bilinerek özellikle kısa vadeli sermayenin, küresel sermayenin kuzunun kalbine, filin beynine, ceylanın bacaklarına sahip olduğunu unutmayalım. Dengelerin bunu gerektirdiğini bilmek yeterli" diye konuştu.

"SAT-ÇIK FORMÜLÜ TÜRK BANKA PATRONLARINA UYGUN DÜŞMÜYOR"

Bilgin yabancıların finan sektöründeki payına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, yabancı bankaların krizlerden sonra, kriz yaşayan ülkelere ilgisinin arttığını belirtti.

Yabancı sermayenin disiplin, ülkeye yeni kaynak getirme ve bankacılık yapış şeklini değiştirme gibi artılarının olmasının yanı sıra, kriz döneminde geri çekilme, en iyi müşteriyi seçme gibi eksilerinin de bulunduğunu anlattı. Şu anda sektörde yabancı sermayenin oranının yüzde 14.5 olduğunu, bu oranın yabancıların İMKB'de aldıkları hisselerle birlikte yüzde 28'ler düzeyine çıktığını kaydeden Bilgin, bu oranın artma eğilimide olduğunu ve artacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Bilgin, potansiyel alıcılarla tek tek konuştuklarında, "Türkiye'de kalıcı olmalarını, sadece tüketici kredilerinden kar elde edip zamanı gelince terk edip gitmememlelerini istediklerini, Türkiye'nin KOBİ kredileri ve kurumsal kredilere ihtiyacı olduğunu" söylediklerini belirtti. Bilgin şöyle konuştu:

"Otoritenin her zaman orda olduğunu bunlara söylüyoruz.

Yabancılarla görüşmeler oluyor ama yönlendirme yapamayız.

Bankalarla görüşmeye başladığımız zaman bize iletin, getirin, tanıştırın, ondan sonra açıklmamanızı yapın.

İMKB'ye veya kamuoyuna yapılan açıklamaların bizim nezdimizde hiçbir değeri yoktur. En son kararı BDDK verir.

BDDK'nın 7 üyesinden 4'ünün imzası yoksa o bankanın satışı gerçekleşmez. Bunu bankacılarımızın çok iyi idrak etmesi lazım. Maalesef bazı Türk banka patronları kendi güçlerini küçümsüyorlar. O kadar kriz geçirmiş, o kadar engelleri aşmış, bankasını belli noktaya getirmiş patronlarımız kendi kaynaklarını idrak ekmekten kaçınıyorlar. Bunun muhtelif etkileri olabilir. 'en iyi fiyattan buldum ordan satıyım'...

bana göre belli bir dönem getirilmiş olan 5020 sayı kanun etkilerinden uzaklaşmak istemek gibi nedenlerle hareket eden patronlar var. Bu sat-çık formülü Türk banka patronlarının krizlerden geçirip bu noktaya getirdiği bankalarını, satmada kullanmaları uygun düşmüyor."

İNGİLİZCE YAZILAR

Bilgin bazı bankaların BDDK'yla yazışmalarını İngilizce yapmalarını da eleştirdi. Bu tür yazıları yırtıp attığını belirten Bilgin, "Bizlerle aynı dili konuşan kişiler çalıştıracaksınız. Bu hususlara dikkat etmek lazım" dedi.

Tevfik Bilgin, BDDK'nın yakından izlediği ve 5 Mayıs'ta 9.2 milyar dolar olan bankalarn bilanço içi açık pozislyonunun dalgalanma sonrasında 6.6 milyar dolara düştüğünü, bunun da bankaların piyasadan dolar aldığını gösterdiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber