Diyanet'ten 'Zekeriya Beyaz' uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2006 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken ve magazin dünyasından birçok isimle girdiği polemikle tanınan İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz'ı isim vermeden "dini" magazin malzemesine dönüştürmekle suçladı. Diyanet, "Dini konularda kalem oynatmak için bazen salt ilahiyat eğitimi almak da yeterli olmamaktadır" uyarısını yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu ay ki dergisinde basındaki dini yayınlar mercek altına alındı. Gazetelerdeki dini içerikli yazıların toplumu daha fazla etkilediğine işaret eden Diyanet, dini bir olayın gazete sütunlarına taşınırken bazen bağlamından tamamen koparıldığı ve çarpıtıldığı uyarısında bulundu. Diyanet yazısında din konusunda yapılan yanlış bilgilendirmenin son derece olumsuz sonuçlar doğuracağına vurgu yapıldı.

Yazıda, isim vermeden İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz da eleştirildi. Yaptığı değerlendirmelerle tartışmalara yol açan Zekeriya Beyaz'a atıfta bulunulan yazıda, şu eleştirilere yer veriliyor: "Dini konuların bazı yayın organlarında zaman zaman magazin formatında ele alınması ve dinin sansasyonel habere vasıta kılınması, dini bilgi ve hadiselerin okuyucuya doğru bir şekilde intikalinin önündeki belli başlı engellerden biridir. Halkımız bu durumdan son derece rahatsızdır. Dini bilimlerde yeterli formasyonu olmayan bazı kişilerin basın aracılığıyla yaptıkları yanlış çıkışlar, dinin gereklerini samimi bir şekilde yerine getirmeye çalışanların zihinlerinde birtakım kuşkular oluşturabilmektedir. Benzer bir durumda insanlara hiçbir mükellefiyet getirmeyen bir din anlayışının yaygınlaştırılmaya çalışılmasında görülmektedir.

Din adına bazı basın organlarında yapılan tartışmalar oldukça sığ kalmaktadır. Din magazin malzemesine dönüştürülebilmektedir. Dini bilgide belli bir altyapısı olmayan insan kitlelerinin karşısına, tartışmalı konularla çıkmak isabetli değil. Sahasında uzmanların kendi aralarında tartışmaları gereken konuların basın yoluyla halkın huzuruna taşınması da iyilik değildir. Dini konularda kalem oynatmak için bazen salt İlahiyat eğitimi almış olmak da yeterli değil. Çağımız uzmanlaşma çağıdır, bu ilahiyat alanı için de geçerlidir."

Diyanet, bazı film ve programlarda imamların ve din görevlilerinin farklı tiplemelerle sahnelenmesine de tepki gösterdi. Diyanet'in makalesinde, "Bazı basın organlarında görülen menfi tutumların biri de dinin kutsal değerlerini ya da din hizmetlilerini konu alan ve amacını çok aşan, sözüm ona nükte/fıkra kabili anlatımlardır. Bazı basın yayın organlarında bunlar fütursuzca kullanılmaktadır" denildi.

Yetkilileri bu konuda tedbir almaya çağıran Diyanet, din konusunda değerlendirme yaparken, ülkenin sosyal yapısı ve toplumsal hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber