Eğitim-Sen'den liseler taraması...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2006 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, okullardaki şiddet olaylarını araştırmak amacıyla yaptıkları ?Liselerimiz-İl Merkezleri Türkiye Taraması 2006? araştırmasının sonuçlarını açıkladı.


Dinçer, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Eğitim-Sen tarafından yaptırılan araştırmanın, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş'ün danışmanlığında yürütüldüğünü belirtti.

Araştırmanın 7 bölgede, aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Malatya ve Trabzon'un da bulunduğu 29 il merkezinde 10 Nisan - 10 Mayıs tarihleri arasında imam hatip, kız meslek, endüstri meslek, normal ve Anadolu liselerinden oluşan 193 okulda yapıldığını anlatan Dinçer, verilerin, her okulda 4 öğretmenden oluşan komisyonlardan derlendiğini ifade etti.

Araştırmanın ?gençliğin hiç iyi yetiştirilmediğini ortaya koyduğunu? savunan Dinçer, okullarda öğrencilerin ?emir eri olduğunu? dile getirdi.

Dinçer, araştırmanın, okulların yüzde 60'ında sürekli olmak üzere yüzde 66'sında öğrencilere dış kapıda, yüzde 60'ında müdürün kapısında, yüzde 14'ünde öğretmenler odasının önünde nöbet tutturulduğunun ortaya konulduğunu ifade etti.

?SALDIRI VE KONTROL ALETLERİ HAZIR?

Dinçer, 2005-2006 eğitim-öğretim döneminin ikinci yarı yılında araştırmaya katılan okulların yüzde 54'ünde bıçak gibi kesici ve delici alet bulunduğunu bildirdi.

Okulların yüzde 38'inde bu dönem, yüzde 10.6'sında ayda, yüzde 4.8'inde ise haftada 1-2 bu tür aletlerin bulunduğunun tespit edildiğini anlatan Dinçer, buna karşı öğretmen ve idarecilerin de okulda sopa bulundurduğunu ifade ederek, ?Öğrenci saldırı, öğretmen ise kontrol aletleri hazır bekliyor? dedi.

Dinçer, öğrencilerin, okulların yüzde 87'sinde idareciler, yüzde 86'sında da öğretmenler tarafından azarlandığının tespit edildiğini kaydetti.

Öğrencilerin, okulların yüzde 33'ünde idarecilerden, yüzde 38'inde öğretmenlerden dayak yediğini belirten Dinçer, bazı okullarda her gün dayak atıldığının ortaya çıktığını öne sürdü.

Dinçer, ?Bu sonuç, dayağın okullarda terbiye aracı olarak kullanılmasına devam edildiğini gösteriyor? diye konuştu.
Alaaddin Dinçer, araştırmaya göre, okulların yüzde 55'inde öğretmenin yüzüne karşı hakaret edildiğini, bu olayın okulların yüzde 10'unda haftada bir yaşandığını kaydetti.

?EN SAYGIN FEN ALANI ÖĞRETMENLERİ?

Dinçer, öğrencilerin okulda en saygın olarak, yüzde 55'lik oranla idarecileri ve fen alanı öğretmenlerini gördüğünü, bunu yüzde 41 ile sosyal ve yüzde 40 ile meslek öğretmenlerinin izlediğini bildirdi. Dinçer, din ve ahlak, müzik, resim ve beden dersleri öğretmenlerinin saygınlık sıralamasında en geride yer aldığını ifade etti.

Alaaddin Dinçer, öğrencilerin sıraya sokularak okula alındığını, giyim-kuşam, saç, tırnak ve makyaj kontrolü yapıldığını, üst ve sigara araması yapıldığını kaydetti.

Araştırmaya katılan okulların yüzde 33.2'sinde öğrencilerin hemen her gün, yüzde 24'ünde haftada 1-2, yüzde 22.8'inde bu dönem 1-2, yüzde 16.1'inde ayda 1-2 okuldan kaçtığının belirlendiğini anlatan Dinçer, okulların yüzde 3.6'sında kaçan öğrenci olmadığını söyledi.

Dinçer, araştırmanın, okullarda bu dönem kalem-defter, para-değerli eşya hırsızlığı da yapıldığını ortaya koyduğunu bildirdi.

Araştırmanın, okulların yüzde 39'unda öğrencilerin okullarına, yüzde 38'inde de diğer öğrencilerin eşyalarına zarar verdiğinin ortaya çıktığını anlatan Dinçer, araştırmaya katılan okulların yüzde 33.7'sinde hemen her gün öğrencilerin birbirlerine küfrettiğini, yüzde 38.6'sında bu dönem öğrencilerin birbirleriyle kavga ettiğini, yüzde 21.7'sinde bu dönem öğrenciler arasında bıçaklı-silahlı kavga yaşandığını kaydetti.

Dinçer, araştırma sonucunda az da olsa okullarda sigara bulundurma/kullanma, keyif verici hap bulundurma/kullanma ve uyuşturucu madde bulundurma/kullanma vakalarına rastlanıldığını söyledi.

Dinçer, bu dönem, güvenliği sağlaması için okulların yüzde 42'sinin içine, yüzde 68.6'sının ise dışına polis çağırıldığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber