Zeybekci: İstesek de kriz olmaz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, siyasi istikrar sürdüğü müddetçe Türkiye'de ekonomik krizin yaşanmayacağını belirterek "Sistem buna müsaade etmez. İstesek de ekonomik kriz çıkmaz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2014 21:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeybekci: İstesek de kriz olmaz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) "İhracatın Yıldızları" ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yüksek teknoloji ürünlerine ihtiyacının bulunduğunu belirtti. Türkiye'nin ihracatta 180-200 milyar doları yakalayabileceğini ancak 250 milyar dolara doğru zorlandığını belirten Zeybekci, ihracatta kilogram maliyetini 2.5 dolarlara götürecek formüllerin bulunması gerektiğini vurguladı.

Zeybekci, dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasında yer almak isteyen Türkiye'nin, ne yapıp edip o ülkelerin yaptıklarını yapmak ve onların ürettiklerini üretmesi gerektiğini dile getirerek, "Türkiye'nin inovasyon ve Ar-Ge açığı bulunuyor. Yüksek teknoloji ürünleri ihracatı son 10-12 yılda yüzde 6'dan yüzde 3'e düştü. İhracatın içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payını yüzde 3'lerden çok yükseklere, yüzde 20'lere çıkarmak gerekiyor" diye konuştu.

Nihat Zeybekci, ihracata dayalı büyüme modelini hayata geçireceklerini belirterek, siyasi istikrar sürdüğü müddetçe, Türkiye'de bir ekonomik krizin yaşanmayacağını vurguladı. Zeybekci, şöyle konuştu:

"Başbakanımızın dediği gibi 'A' aşaması bitti. Bundan sonra 'B' aşaması. 2023'ten sonra 'C' aşaması. Türkiye'de ekonomik kriz çıkmaz. Yeter ki siyasi istikrar sürsün. Artık bu ülkede, birbirimizle uğraşma zamanı geçti. Siyaset, saldırı sanatı olmamalı. Projelerin yarıştığı, milletin menfaat temin ettiği, geleceğin inşa edildiği bir anlayışla siyaset... Türk ekonomisi, son derece sağlam. Kur tahminleriyle sallanan, çalkalanan ülke olmayacağız. Piyasa, kendi dengesini bulur. Bir gecede servetimizin yarısını kaybettiğimiz dönemleri, bu ülke görmez. Sistem, buna müsaade etmez. İstesek de bu ülkede ekonomik kriz çıkmaz. Yeter ki siyasi istikrarı sürdürelim, evrensel demokrasiden ayrılmayalım. Ne olur asla tedirgin olmayın. Hiçbir şeyden endişe etmeyin."

Ege'nin "dağlarından yağ, ovalarından bal akan" bir bölge olduğunu ifade eden Zeybekci, "İzmir denildiğinde sadece bu dağların ardında limanı görmek, haksızlık olur. İhracatın 2 bin yıl önce olduğu bir coğrafyadayız. Ticaret yapmak genlerimize işlemiş. Tarihin bize verdiği o bilgiler ışığında bugüne geldiğimizde, Ege olarak ihracatımız o kadar parlak değil" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ege Bölgesi'nde en fazla ihracat yaparak sektörlerinde ilk üç sırada yer alan 57 firmaya, ödülleri verildi.


"Önümüzdeki dönemde Türk ekonomisi ayrışarak 2023 hedeflerine doğru sağlıklı bir şekilde yoluna devam edecektir"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelişmekte olan 15 ülkeye yönelik analizinde Türkiye'yi ekonomisi en kırılgan ülke olarak değerlendirilmesini eleştirerek, "Türk ekonomisi anlamında bir loto tahmincisi gibi kur, faiz, enflasyon, cari açık diye bu rakamlara bakmaktansa ekonomisinin geneline bakmak lazım. Genele bakıldığında Türk ekonomisi, bütün göstergelerinde önümüzdeki süreçte çok daha olumlu hale geleceği sağlıklı bir yapıya sahiptir" dedi.

Zeybekci, Ege İhracatçı Birlikleri'nin "2013 yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni"nin ardından gazetecilerin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelişmekte olan ülkelere yönelik analizinde, Türkiye'yi ekonomisi en kırılgan ülke olarak değerlendirilmesiyle ilgili görüşlerini sorması üzerine, Fed'in yaptığı açıklamanın, geçtiğimiz günlerde Standard and Poor's'un yaptığı açıklamaya paralel olduğunu ifade etti.

"Türkiye olarak sanıyorum 5 kriterde yapılan bir değerlendirme var" diyen Zeybekci, yapılan değerlendirmelerden birinin cari açıkla ilgili olduğunu belirtti.

Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye, cari açık dışındaki değerlendirmelerde diğer gelişmekte olan ülkelerle aynı sonuçları gösterirken, cari açıkla ilgili son aylarda bazı rakamlardan dolayı açık veriyor. Dış ticaret açığı olarak algılanmaması gereken altın ithalatı var. Bu alanda şu anda yüzde 7'nin üzerinde, yüzde 8'e yakın bir dış ticaret açığı görüntüsü var. Altın hariç bu dış ticaret açığı, yüzde 6 civarındadır. Bu rakam dikkate alındığında, Türkiye ekonomisi açısından diğer kırılgan ülkelerde en kırılgan ülke grubunda değil, ortalama ülkeler grubundadır. Kaldı ki son bir yıllık sürece baktığımızda gerek faiz oranlarında gerekse Türk lirası değerinde Türkiye, bu 15 gelişmekte olan ülkenin içinde ayrışarak da iyi bir performans göstermiştir."

Türk lirasında yüzde 30 civarında değer kaybının son 13 ayda yaşandığına dikkati çeken Zeybekci, bunun yüzde 14'ünün 17 Aralık öncesinde yaşandığını, bu tarihten sonraki değer kaybının ise yüzde 16 civarında olduğunu kaydetti.

Dövizde yaşanan artışın geçici olduğunu dile getiren Zeybekci, Türkiye'nin diğer ülkelerle kıyaslanmayacak özelliklerinin bulunduğunu vurguladı.

Zeybekci, şunları söyledi:

"Türkiye'nin yüzde 12,5 tasarruf oranlarıyla geçtiğimiz kalkınma performanslarını beklemek, pek matematik kurallarına uymamaktadır. Türkiye'nin tahmin edilemeyen bir şekilde kayda geçirilemeyen bir ekonomisi de var. Bu ekonomiyi her ne kadar istemesek de her ne kadar tasvip etmesek de Türkiye için bir ayrı güç kaynağıdır. Onun için Türk ekonomisi anlamında bir loto tahmincisi gibi kur, faiz, enflasyon, cari açık diye bu rakamlara bakmaktansa ekonominin geneline bakmak lazım. Genele bakıldığında Türk ekonomisi, bütün göstergelerinde, önümüzdeki süreçte çok daha olumlu hale geleceği sağlıklı bir yapıya sahiptir. Önümüzdeki günlerde çok daha güzel sonuçlar olacak. Biz bunu son 1,5 aydır söylüyoruz. Bu hengame içinden bir kriz çıkmaz ve çıkmayacaktır. Önümüzdeki dönemde Türk ekonomisi ayrışarak 2023 hedeflerine doğru sağlıklı bir şekilde yoluna devam edecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber