BDDK'dan 'köstebek' önlemi

BDDK, Halk Bankası örneğindeki gibi tek kişilik keyfi raporların önüne geçmek için yönetmelik değiştiriyor. Artık raporlar tüm murakıp ve uzmanların onayından geçmek zorunda

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Şubat 2014 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BDDK'dan 'köstebek' önlemi
HAZAL ATEŞ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), paralel yapıya karşı güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkardı. Kurum bu kapsamda insan kaynakları yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Halkbank'ın faaliyetlerini yasadışı gibi göstermeye çalıştığı öne sürülen Osman Zeki Canıtez adlı murakıbın durumu da bu çerçevede değerlendirildi. Yeni düzenleme sonrasında sadece bir murakıp imzasıyla hazırlanan ve kurumların itibarını hedef alan raporlar doğrudan kurula sunulamayacak. Bunlar diğer murakıp ve BDDK uzmanları tarafından da incelenerek tarafsız raporlar hazırlanması sağlanacak. Türkiye ekonomisini hedef alan 17 Aralık operasyonunun ardından bir başkan yardımcısı ve iki daire başkanının görevden alındığı BDDK, personel atama kriterlerini de değiştirdi. Kritik pozisyonlara son üç performans notu "A" olanların atanması koşulu getirildi. Buna göre artık üç yıllık sicilin pozitif olması atama için yeterli olmayacak. Kıdem, personel ve yönetici tanımlarında da değişikliğe gidilirken, bundan böyle 'BDDK uzmanı' unvanı kullanılması kararlaştırıldı.

YENİ BİR BİRİM KURULDU

BDDK bünyesinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nda olduğu gibi grup başkanlığı kurulmasına karar verildi. Burada murakıpların yanı sıra BDDK uzmanları da görev yapacak. Mevcut uygulamada Osman Zeki Canıtez örneğinde olduğu gibi murakıplar bankaya gidip inceleme yaptıktan sonra bir rapor hazırlayarak kurula gönderebiliyor. Yeni düzenlemeyle uzman ve diğer murakıplar da bu raporları inceleyecek. Böylece tutarsız, zorlama, yorumlara dayandırılan raporların direkt kurula gönderilmesi önlenecek. İlgili Grup Başkanlığı'nda süzülecek. Böylece kurulun gündemine sadece bir murakıbın hazırladığı taraflı yapı giremeyecek.

HALKBAN DAVA AÇABİLİR

Halkbank örneğinde adı geçen murakıbı bilirkişi olarak savcılığın talep ettiğini anımsatan yetkililer, bu durumun değişeceğini belirtti. Yeni düzenlemeyle ilgili şu bilgiler verildi: "Bu murakıp savcı ve polis intibakıyla gidiyor. Oysa iddianame oluşup, deliller ortaya konduktan sonra yapılmalıydı. Bu sayede Halkbank'a itiraz hakkı doğacak. BDDK da burada devreye girerek gerekli önlemi alacak. Yeminli murakıp olduğu için direkt müdahale mümkün değil. Görevini ihmal ettiği iddiasıyla dava açılabilir."

SKANDALI SABAH YAZDI

Paralel yapının Halkbank için görevlendirdiği murakıbın bankanın faaliyetlerini yasadışı gibi göstermeye çalıştığını SABAH ortaya çıkardı. Ekonomik suikast için skandal rapor üretildiği belirlendi. Raporda Osman Zeki Canıtez adlı bilirkişinin imzası var.

60 SAYFALIK ZORLAMA RAPOR

Gülen örgütünün yönetimindeki paralel yapının elemanı olduğu ortaya çıkan Osman Zeki Canıtez'in 60 sayfalık raporunda tutarsız, zorlama yorumlarla peşin hükümlü ifadeler kullanılması dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber