SHÇEK'deki çocuklar nasıl istihdam edilecek?

DPB'den Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlanan Çocukların İstihdamına İlişkin Duyuru

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Şubat 2014 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SHÇEK'deki çocuklar nasıl istihdam edilecek?

19/02/2014 tarihli ve 28918 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 06/02/2014 tarihli ve 6518 sayılı "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 20 nci maddesi ile 2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi değiştirilmiş bulunmaktadır.

Bahse konu Kanuna göre "2828 sayılı Kanun veya 5395 sayılı Kanun uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olup fasılalı olarak geçen yararlanma süreleri dahil iki yıldan az olmamak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocuklardan reşit olduğu tarih itibarıyla bu hizmetlerden yararlanmaya devam edenlerin işe yerleştirilmelerine ilişkin usul ve esaslar" yeniden belirlenmiştir.

Bu çerçevede;

1- Bu Kanunun yayımı ile birlikte 2828 veya 5395 sayılı Kanun uyarınca haklarında korunma veya bakım tedbir kararı alınmış olanların işe yerleştirilmelerinde merkezi sınav ile merkezi yerleştirme uygulamasına geçilmiştir. Bu itibarla, en az ortaöğretim (lise) mezunu olan adayların bu kanunla tanınan istihdam hakkından yararlanabilmeleri için KPSS'ye başvurmaları gerekmektedir.

2- İlkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunlarının yerleştirilmeleri kura usulü ile yapılacağından bu kişiler sınava girmeyeceklerdir.

3- 2828 sayılı Kanunun bu hükmünden yararlanmak isteyenlerin, 18 yaşını doldurdukları ve korunma veya bakım tedbir kararının sona erdiği tarihten itibaren iki yıl içinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvurmaları gerekmektedir. Bu başvuruyu yapmayanların merkezi yerleştirme işlemlerine kabulü mümkün değildir. Bu nedenle 2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesinde verilen haktan yararlanmak isteyen adayların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yapılacak açıklamalara göre gerekli iş ve işlemleri yapmaları gerekmektedir.

4- Kurumlar memur, sözleşmeli personel ve işçi kadroları toplamının binde birini bu durumdaki adayların istihdamı için ayırmak zorundadır.

5- Merkezi yerleştirme işlemleri Devlet Personel Başkanlığınca yapılacak veya yaptırılacaktır.

6- Devlet Personel Başkanlığınca yapılacak/yaptırılacak merkezi yerleştirme işlemlerinde ortaöğrenim ve daha üst öğrenim mezunları "memur" unvanlı kadrolara, diğer öğrenim mezunları ise yardımcı hizmetler sınıfında yer alan kadrolara yerleştirileceklerdir.

7- Adayların 2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi kapsamında verilen haktan yalnızca bir kez yararlanma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle Ek 1 inci madde kapsamında Devlet Personel Başkanlığınca yapılacak/yaptırılacak merkezi yerleştirme işlemleri ile herhangi bir kadroya yerleştirilenlerin, aynı maddeye göre yeniden yerleştirilmeleri mümkün değildir.

8- Yerleştirme yapılacak kadro ve pozisyonların belirlenmesi, yerleştirme ve kuraya ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığı tarafından bu Kanunun yayımını takip eden üç ay içinde yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenecektir. Bu nedenle 2828 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesinde yer alan haktan yararlanacak olan kişilerin Devlet Personel Başkanlığınca yapılacak açıklama ve düzenlemeleri takip etmeleri gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber