Skandal dairesi!

Sakarya'da tecavüzle suçlanan polis memuru N.Ş'yi serbest bırakan hakimin şikayet edildiği HSYK 3. Dairesi, skandal bir karara imza attı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Şubat 2014 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Skandal dairesi!

Ahmet Hamsici'nin başkanlığını yaptğı daire, şikayet dilekçesinde açıkça yazmasına rağmen polisi serbest bırakıp, yurt dışına kaçmasına neden olan hakim yerine tutuklama kararı veren yargıç hakkında inceleme yaptı. Üyeler 'soruşturmaya gerek yok' kararı verdi.

Sakarya'da cinsel istismara uğrayan Ö.C. davasının şüphelisi polis memuru N.Ş, ilk sorgusunu yapan hakim tarafından serbest bırakıldıktan sonra yurtdışına kaçtı. Davanın ilk duruşmasında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise şüpheli polis hakkında tutuklama kararı çıkarttı. Karar çıktı, ancak zanlı N.Ş'yi serbest bırakıp onun yurtdışına kaçmasına neden olan hakimle ilgili Ö.Ç'nin avukatları HSYK'ya şikayette bulundu. Sözkonusu şikayet dilekçesine ancak bir yıl sonra cevap verebilen HSYK'nın, zanlı N.Ş'yi serbest bırakan hakim yerine, 'tutuklama' kararı veren hakimi incelediği ortaya çıktı. Yanlış hakime bakan HSYK, 'suçsuz' şeklinde görüş bildirdi. Zanlı N.Ş'yi salıveren hakimi incelemediği ortaya çıkan HSYK'nın dilekçeyi bile okumadığının anlaşıldığını belirten avukatlar, yaşanan skandala 'Bildiri dağıtacaklarına işlerini yapsınlar' diyerek tepki gösterdi.

BİR GARİP KARAR

Sakarya'da 14 yaşındaki Ö.C.'ye cinsel saldırı kapsamında polis müdürü N.Ş., diğer sanıklarla birlikte 'Çocuğun cinsel istismarı ve hürriyetten yoksun kılma' suçlarından 30 Mayıs 2012 tarihinde gözaltına alındı. Polis müdürü bir gün sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. İl Emniyet Müdürlüğü Basın ve Halklar İlişkiler Şube Müdürü N.Ş., icra davalarına bakan nöbetçi hakim tarafından 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle serbest bırakıldı. Üç çocuk şüpheliyi 'adli kontrol önlemi yetersiz kalır' diyerek tutuklayan hakim, komiser N.Ş. hakkında yurtdışına çıkış yasağı da dahil hiçbir kısıtlama getirmedi. N.Ş. de serbest bırakıldıktan üç gün sonra, tutuksuz yargılanmasına yapılan itirazı öğrenmesi üzerine, elini kolunu sallaya sallaya Edirne İpsala Sınır Kapısı'ndan yurtdışına kaçtı.

ADETA DALGA GEÇTİ

Ö.C'ye tecavüz ettiği iddia edilen 34 sanık hakkında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasında hakim, tutuklama kararı verdiği N.Ş. hakkında 'kırmızı bültenle arama' kararı da çıkarttı. Avukatlar polis memurunu tutuklamayarak kaçmasına imkan veren kararı nedeniyle sorgu hakiminin HSYK'ya şikayet edilmesini talep etti. Mahkeme de bu talebi yerinde görerek HSYK'ya bildirdi. Duruşmadan yaklaşık bir yıl sonra İstanbul Adliyesi'ne davet edilen mağdur avukatlarından talepleri tekrar dinlenerek Komisyon Başkanı imzasıyla tutanak yazıldı ve HSYK'ya gönderildi. Ahmet Hamsici'nin başkanlığını yaptığı HSYK 3. Dairesi ise 26 Aralık 2013 tarihinde verdiği kararda adeta avukatlarla dalga geçercesine şikayet edilen sorgu hakiminin değil, sorgu hakimi hakkındaki şikayetin HSYK'ya iletilmesine karar veren 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin incelendiğini ve soruşturmaya gerek olmadığını bildirdi.

Dilekçeyi okumamışlar bile!

HSYK 3. Dairesi'nin kararının geçen hafta eline ulaştığını ifade eden Avukat Müşir Deliduman şunları söyledi: 'Şikayet etmediğim insanlar hakkında inceleme yapıp, soruşturma izni vermemişler. Şikayet ettiğim yargıç hakkında hiçbir işlem yapılmamış. Karar oybirliği ile alınmış. Bu demek oluyor ki 3. Daire üyelerinin hiçbiri ne şikayet dilekçemizi ne de İstanbul Adalet Komisyonu imzalı tutanağı okumuşlar. Bu daire görevini kötüye kullanmıştır. Biz şimdi kime suç duyurusunda bulanacağız?'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber