Ankara inşaatla kimlik değiştiriyor

Başkent Ankara’da son yıllarda inanılmaz bir inşaat hamlesi başladı. Kamu binaları ve gecekondularının çokluğuyla bilinen kent hızlı bir dönüşüm geçiriyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Şubat 2014 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara inşaatla kimlik değiştiriyor

YAVUZ KARAMAN

Gecekonduların yıkılıp yerine apartmanların yapılmasıyla başlayan bu dönüşümde şimdilerde ise markalı projeler, dev kuleler birbiri ardına yükseliyor.

Ankara'nın bu gelişimini değerlendirmek için Milliyet Gazetesi olarak Ankara'da önde gelen inşaat firmalarının üst düzey yöneticileriyle geçtiğimiz çarşamba akşamı bir araya geldik. Firmaların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda sektörü ve piyasanın gelişimini değerlendirme fırsatı yakaladık. Gördük ki, Ankara inşaat sektörü açısından çok iyi bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor.

Ankara bu kadar hızlı gelişirken, bunun temelinde kentin sahip olduğu avantajlar yatıyor. Öncelikle Ankara Türkiye'nin ikinci büyük kenti ve bölgesel bir merkez niteliğinde. Yeni yatırımlarla bu çekiciliği daha da artıyor. Çevresindeki illerden hem göç alıyor hem de yatırımcıları çekmeyi başarıyor. Üniversitelerin çokluğundan dolayı 'öğrenci kenti' olarak da bilinen Ankara'da dinamik ve çok değişken bir nüfus var. Başkent olmasından dolayı her zaman Türkiye'nin gözü kulağı Ankara'da oluyor. Üst düzey bürokrasi her daim Başkent'te bulunuyor. Bunlar kenti cazip kılan başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor.

Kalite yüksek, fiyatlar cazip

Diğer taraftan ise kentsel dönüşüm projeleri, arsaların bolluğu ve yeni alanların imara açılması fiyatların çok da artmamasına neden oluyor. Bu da yatırımcıların konutları uygun fiyatlardan alabilmesine olanak tanıyor. Fiyatların uygun olmasına rağmen inşaatlar oldukça kaliteli yapılıyor.

İnşaatçılar kaliteden ödün vermiyor. Ankara'daki konutlar genelde 3+1 ve 4+1 gibi büyük metrekareli yapılıyor. En lüks sayılabilecek konutların metrekare fiyatları 4 bin lira seviyesinde. 5 bin liranın üzerini gören proje sayısı çok az.

Net metrekare uygulanıyor

Metrekaresi 4-5 bin liradan İstanbul'da sıradan bir ev alınabilirken, aynı fiyata Ankara'da merkezi bölgelerde oldukça kaliteli bir projeden daire alınabiliyor. Ankara'da konutların net metrekare üzerinden satıldığı düşünüldüğünde, brüt metrekarelerin konuşulduğu İstanbul'a göre fiyat avantajı açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

Ankara'da yatırımların ve markalı projelerin sayısı arttıkça fiyatlar da artacak gibi duruyor. Maketten konut satışının yaygınlaşması ve bu sayede yatırımcıların yüksek oranlarda prim elde etmeleri kuşkusuz piyasayı hareketlendirecektir.

ANKARA YÜKSELİYOR!

Milliyet Gazetesi Ankara'da dev projelerin altına imza atan inşaat firmalarını buluşturdu. Zirvede sektörün geleceği en üst düzeyde masaya yatırılırken, ana gündem, "markalı konut atağı" oldu

Ankara'da gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği zirvede bir araya geldi. İnşaat firmalarının patronlarını ve tepe yöneticilerini buluşturan davette Ankara'nın konut piyasasındaki potansiyeli masaya yatırıldı. HAFELE Türkiye'nin sponsorluğunda düzenlenen gecede bir de panel düzenlendi. Milliyet yazarı Güngör Uras'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda sektörün potansiyeli ve geleceği tartışıldı.

Panelde konuşan MESA Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Aynagöz, konut ihtiyacının bankaların finans imkanlarıyla yatırıma dönüşeceğine işaret ederek, "Her türlü krizde ilk etkilenen inşaat sektörü, özellikle de konut sektörü olur. Ama bir çok krizden sektör başarıyla çıkmayı başardı. Uzun vadeli baktığımızda 10 yıllık perspektifte ben bir sorun görmüyorum" dedi.

Ege Grup Yapı Endüstrisi'nin Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Doğan da, Ankara'nın potansiyeline dikkat çekti. Kentin geçtiğimiz yıl nüfustan yüzde 4 pay almasına karşın konut piyasasından yüzde 12 pay aldığını belirten Doğan, "Ortalamanın 3 katı talep var. Ankara'nın da Türkiye'nin de önü açılacak. Biz proje askıya almadık, aynen devam ediyoruz" dedi.

'Hazır betonda AB'de birinciyiz'

Panelde hazır betonun inşaat sektörüne etkisi de tartışıldı. Güngör Uras'ın, "Hazır beton sektöre ne getirdi?" sorusunu yanıtlayan Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, "Milliyet Gazetesi'ne böyle bir organizasyon yaptığı için teşekkür ediyorum. Hazır beton Türkiye'ye kalite getirdi. 102 milyon metreküp hazır betonla rekor kırdık. Avrupa'da

4 yıldır birinciyiz" dedi.

Işık, Türkiye'nin hazır betonda dünyada da ilk sıralarda yer aldığını anlattı. Türkiye'deki 20 milyon yapının 7 milyonunun depreme dayanıksız olduğu tespitlerini anımsatan Işık, "Yenilemenin zorunlu olduğu 7 milyon konut var. Bu önemli bir rakam. Deprem öldürmüyor, çürük binalar insanları öldürüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin yeni yıldızı: Ankara...

Milliyet Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç emlak sektörü için, "Talebin bitmediğini görüyoruz. Gayrimenkulde yatırımların süreceği bir döneme giriyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Ankara'nın İstanbul'un ardından gayrimenkul sektöründe Türkiye'nin yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Andaç, mevcut projelerin önemine işaret ederek, "Ankara'da birbirinden iddialı projelerin üretilmeye başladığını görüyoruz. Bunlar altyapı, tasarım, mimari ve teknoloji olarak dünya standartları seviyesinde projeler. Milliyet olarak bu projelerin anlatılması tarafında sektöre destek vermeye hazırız" dedi.

Şükrü Andaç, İstanbul'da başlayan, Ankara'da devam eden "inşaat zirvesi" adımını İzmir ve Türkiye'nin diğer şehirlerinde sürdürme planlarının olduğunu kaydetti.

'Birçok krizden başarıyla çıktık'

Türkiye'nin inşaat sektöründeki en önemli aktörleri Milliyet Gazetesi'nin Ankara Swiss Otel'de düzenlediği toplantıda, mevcut ekonomik görünümün inşaat sektörüne etkilerini tartıştı.

Sektörün sorunlarının da konuşulduğu oturuma başkanlık eden Milliyet yazarı Güngör Uras, "İktisatçıyım, konutla ilgim yok ama konut sektöründe olup biteni yakından izliyorum. Türk halkının ilk hedefi ev, ikinci hedefi otomobil sahibi olmaktır. Artık küçük yatırımları olanlar, bu yatırımlarını konut yatırımlarıyla değerlendirmeye başladı" dedi.

Uras, "Kadınlar eskiden bilezik fiyatlarına bakardı, şimdi 'oturduğumuz konut kaç lira oldu' diye bakıyor. 2013'te 1 milyon 144 bin konut satıldı. 2012 ve 2011'de bu rakam 700 bindi. 2013'te patlama yaşanmış" diye konuştu.

'Bir sorun görmüyorum'

Panelde konuşan MESA Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Can Aynagöz ise, konut alımının yatırım boyutuna işaret ederek, "Bizim gibi toplumlarda konut aynı zamanda yatırım unsurudur" diye konuştu. Konuta her zaman ihtiyaç olduğunu ama finansal unsurlarca desteklenmedikçe bunun talebe dönüşmediğini anlatan Aynagöz, şunları söyledi:

"2011-2012 konut sektörü açısından sıkıntılı yıllardı. Türkiye'de yıllık yaklaşık 1 milyonluk nüfus artışı var. 500 bin civarında da yeni konuta ihtiyaç oluyor. Dönüşüm kapsamında 6-7 milyon konutun yenilenmesinden bahsediliyor. 3, 4 ya da 5 yılda bir bu sektörde krizler olur. Talep düşmesi ya da belirsizlik yaşanır. Her türlü krizde ilk etkilenen inşaat sektörü, özellikle de konut sektörü olur. Ama birçok krizden başarıyla çıktık. Uzun vadeli baktığımızda 10 yıllık perspektifte ben bir sorun görmüyorum. Ancak iniş çıkış mutlaka olacaktır."

'Üç katı talep var'

Ege Grup Yapı Endüstrisi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Doğan da, Ankara'nın geçtiğimiz yıl nüfustan yüzde 4 pay almasına karşın konut piyasasından yüzde 12 pay aldığını belirterek, "Ortalamanın üç katı talep var. Demek ki şanslı bir grubuz. Sektör 17 Aralık'a kadar iyi gidiyordu. Şimdi 31 Mart'ı bekliyoruz. Ankara'nın da Türkiye'nin de önü açılacak. Biz proje askıya almadık, aynen devam ediyoruz" dedi.

'Toplantının önemi büyük'

Doğan, gayrimenkul sektörünün krizlerden en kolay etkilenen sektör olduğuna dikkati çekerek, ekonomideki dalgalanmalara rağmen sektörde büyük riskler görmediğini ifade etti. Doğan, böyle bir toplantının Ankara için önemli olduğunun altını çizerek, "Sektör konusunda Milliyet her zaman duyarlı davrandı. Teşekkür ediyorum" dedi.

'Başkent'te ciddi dinamizm var'

Panelde Milliyet yazarı Uras'ın sorusu üzerine "lüks konut" kavramı da tartışıldı. HAFELE Türkiye CEO'su Hilmi Uytun, konut sektörünün büyük bir dinamizm taşıdığını ve lükse olan talebin arttığını belirterek, şunları söyledi:

"Biz firma olarak 90 yaşındayız, 40 ülkede varız. Lüksün tarifi göreceli. İddiamız insanla mekanın olduğu her yerde olmak. Konut sektöründe çok ciddi dinamizm var. Tercih edildiğimiz için büyüyoruz. Çok hızlı büyüyen bir şehir Ankara. Burada olmaktan çok mutluyuz."

MESA Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Aynagöz de, "lüks" tanımı için, "Emlak ilanlarına bakın, hepsi lüks. Böyle bir şey olmaz. Piyasanın yüzde 90'ı lüks olamaz. Güngör Hoca'nın da dediği gibi eskiden duvardan duvara halı lükstü, şimdi kimse bunu istemez oldu. Biz her şeye lüks demiyoruz. İstanbul'da metrekaresi 6-7 bin lira olan, Ankara'da ise 4 bin lira olan konut lükstür" diye konuştu.

Ege Grup Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Doğan da, "lüks" tartışmaları için,

"Lüks projenin ortak alanlarda yaratılan kalite olması gerekiyor. Camından asansörüne, garajına kadar kişilere sunulan imkandır lüks" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber