MİT'i engelleyene 5 yıl hapis cezası

Meclis İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifine göre MİT'in görev ve yetkilerin kullanılmasına engel olan kişilere üç yıldan beş yıla kadar, talep edilen bilgi, belge ve verileri vermeyen kişilere ise iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Şubat 2014 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT'i engelleyene 5 yıl hapis cezası

İLHAN TOPRAK

Yeni Türkiye'nin istihbarat sistemine göre şekillendirilecek MİT Kanun Teklifi Meclis İçişleri Komisyonundan geçti. Perşembe günü TBMM Genelkuruluna gelmesi beklenen teklifle, Teşkilata yurtdışında da görev yapabilmesinin önü açılıyor. MİT'in görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri açıklayan ve yayanlar hakkında üç yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemi verilen teklifle üç yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası olarak değiştirildi.

ENGELLEYEN YANDI

İstihbarat teşkilatı mensuplarının görevlerini yerine getirmesine engel olanlara hapis cezası getiriliyor. Teklife göre bu kanun kapsamındaki, görev ve yetkilerin kullanılmasına engel olan kişilere üç yıldan beş yıla kadar, talep edilen bilgi, belge ve verileri vermeyen kişilere ise iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilecek.

GİZLİLİĞE ÖNLEM

MİT mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçiren, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bulunduran, kaydeden, bir başkasına veren veya yayan kişiler üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

GÖREV YETKİLİ KABİNEDE

Teklifle getirilen bir diğer düzenleme ise Müsteşarlık Bakanlar Kurulu'nun emirlerini yerine getirecek. Buna göre: MİT, dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu'nca verilen her türlü görevi yerine getirecek.

ÖRGÜTLERLE TEMAS GÖREVİ

Milli İstihbarat Teşkilatı, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile tüm örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurabilecek, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek.

Yeni MİT yasası neler getiriyor

- Dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.

- MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinası uygulaması dahil, testler kullanabilecek.

- MİT mensupları görev gereği ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek.

- Terör örgütleri dahil milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla görev için irtibat kurulabilecek.

- Savcılar, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin ihbar veya şikayet aldıklarında MİT ile temasa geçecek.

- Konunun MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunun anlaşılması veya belgelendirilmesi üzerine adli yönden başkaca bir işlem yapılmayacak.

- MİT mensupları ile MİT'te görev yapmış olanlar, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak.

- Devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakanın iznine bağlı olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber