TÜBİTAK'ta 5 kişi görevden alındı
Bakan Fikri Işık, "Bilgem'de kriptonlu telefonlara bakan 5 kişi izne ayrıldı ve kurumla irtibatları kesildi" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "TÜBİTAK, maalesef, paralel yapının sızma girişiminde bulunduğu kurumlardan birisi. Bu konuda hassasiyetle çalışıyoruz" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ta görevden alınan personelin olduğunu belirterek, Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu'nun da görevden alındığını bildirdi.
"Bu sabah BİLGEM'deki kriptolu telefonlara bakan, bildiğim kadarıyla 5 kişi, izne ayrıldı ve kurumla şu anda çalıştıkları mekanla ilişkileri kesildi"
"Sayın Başbakanın telefonu dinlenmiş. Bu 17 Aralık süreci ile ortaya çıkan bir durum"
Işık, kriptolu telefonlara ilişkin bir inceleme yapıldığını belirterek, "Bunu, dinlemeyi kim ve nasıl yapmış? diye yapıyoruz" dedi.
Bakan Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen konuşmalara ilişkin ses kaydı konusunda, "Başbakanlık, TÜBİTAK'tan teknik bir inceleme isterse yaparız. Ama bu, teknik incelemeye gerek kalmadan, çok açık ve net olarak montajdır" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarına ilişkin, "Başbakanlık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) teknik bir inceleme isterse, biz tabii ki onu yaparız ama teknik incelemeyi gerektirmeyecek kadar açık bir montaj olduğu ortada" dedi.
Işık, SETA tarafından düzenlenen "Yeni Ekonomi: Ar-Ge ve İnovasyon" Panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dünkü AK Parti TBMM Grup Toplantısında ifade ettiği, "TÜBİTAK'ta yeni yapılanmaya gidildiği, devletin kriptolu telefonlarının bile oradan dinlenildiği" sözlerinin hatırlatılması üzerine Işık, TÜBİTAK'ın kendi kuruluş kanunu olduğunu söyledi.
TÜBİTAK'ın, bir kamu kurumu olup da iş kanunuyla yürüyen bir kurum olduğuna işaret eden Işık, şunları kaydetti:
"Orada dün Sayın Başbakanımızın ifade ettiği, maalesef bu paralel yapının en fazla sızma girişimlerinde bulunduğu kurumlardan biri. Bu konuyla ilgili biz de hassasiyetle çalışıyoruz. Burada kesinlikle devletin güvenliğiyle ilgili noktalarda, devletin kendi hiyerarşisi içinde amirinden emir almayıp da kendi ağabeyinden emir alan bir yaklaşımı asla kabullenmeyiz, bu noktada da yaptığımız tespitlerin gereğini yaparız. Bunun tabii bir mevzuatı ve mekanizması var. O mevzuat ve mekanizma gereğince gereken şey, gereken zamanda yapılır."
- MAM eski Başkanı Murat Aydın'ın görevden alınması
TÜBİTAK'ta görevden alınan personelin olup olmadığının sorulması üzerine de Işık, sayı olarak tam veremese de şu ana kadar görevden alınan personelin olduğunu söyledi.
TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun kararlarıyla görevden alınanların olduğunu hatırlatan Işık, BİLGEM'in eski Başkanı Hasan Palaz ve Marmara Araştırma Merkezi'nin (MAM) eski Başkanı Murat Aydın'ın bu kapsamda olduğunu ifade etti. Bakan Işık, "Bununla ilgili bazı şeyler var ama her görevden alma, illa bu yapıyla alakalıdır demek de doğru değil. Onun da özellikle altını çizmek isterim. İnsanların bir de onuru var. Bu yapıyla alakalı diye, böyle bir toptancı yaklaşımımız da yok. Ne bir cadı avı düşüncemiz var, ne de devlet içerisine çöreklenmiş bu yapıya müsamahamız var. Bu iki noktada hassasız" diye konuştu.
- "Sayın Başbakanımızın telefonu dinlenmiş"
Kriptolu telefonların yazılımlarının değiştirilmesine yönelik bir soru üzerine de Işık, şunları söyledi:
"O konuyu sizinle net olarak paylaşayım. Sayın Başbakanımızın telefonu dinlenmiş. Bu, 17 Aralık süreciyle birlikte ortaya çıkan net bir durum. Bunun üzerine, şubat ayının 1'inde yeni atanan BİLGEM Başkanı'na verdiğim talimat, kesinlikle kriptolu telefonların incelenmesi. Bunun 3 fazlı bir incelemeyle yapılması. Bu talimat dün verilmedi. 1 Şubat itibarıyla göreve gelen yeni BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin'e verdiğimiz talimattı. O da bu sistemin güvenliğini, donanımını ve yazılımını mutlaka bir incelemeye alacağız."
Başbakan Erdoğan'ın dünkü açıklamalarından sonra bu sabah da BİLGEM'deki kriptolu telefonlara bakan 5 kişinin izne ayrıldığını ve çalıştıkları mekanla irtibatlarının kesildiğini anlatan Işık, "Bu inceleme bitene kadar da ve sonuç ortaya çıkana kadar da bu konudaki çalışmamız sürecek. 2 çalışma yapıyoruz. Bir, idari soruşturma açılması talimatını verdim. İkincisi de teknik inceleme. Daha önceden verdiğim talimatın yoğunlaştırılmasını tekrar arkadaşlarıma söyledim" dedi.
Bir gazetecinin, "Devlet yöneticilerine yeni bir telefon dağıtılması söz konusu mu?" sorusu üzerine de Işık, şu anda bilgisi dahilinde böyle bir durumun olmadığını ifade etti.
- "Bu çok açık ve net bir montaj"
Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının incelenmesi noktasında TÜBİTAK'ın devreye girmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de Bakan Işık, şöyle konuştu:
"Ben o ses kayıtlarını ilk dinlediğimde çok açık bir montaj olduğunu hissettim. Daha sonra biraz daha detaylı baktığım zaman, bu benim şahsi tespitlerim. Sayın Başbakan Konya'da olduğu halde, Ankara'da, iki kişi konuşurken birisi çok sessiz, kısık sesle konuşurken diğerinin bağırması, psikoloji açısından çok normal bir durum olmaz. Bu çok açık ve net bir montaj. Eğer Başbakanlık, TÜBİTAK'tan teknik bir inceleme isterse, biz tabii ki onu yaparız ama teknik incelemeyi gerektirmeyecek kadar açık bir montaj olduğu ortada. Bunu, başka hiçbir teknik incelemeye gerek duymadan söyleyebiliriz. Dün, Sayın Kılıçdaroğlu, 'Bu ses, Ağrı Dağı kadar gerçektir' dedi. Herhalde Sayın Kılıçdaroğlu, Ağrı Dağı'nı Konya'da zannediyor. Bu kadar açık ve net montajı görmüyorsa, herhalde Ağrı Dağı'nın yerini de bilmiyordur diye düşünüyorum."
- "Kimin dinlediği, teknik inceleme sonucunda ortaya çıkacak"
Kriptolu telefonların TÜBİTAK içinden mi dışından mı dinlendiğinin sorulması üzerine de Işık, burada pek çok yöntemin mümkün olduğunu söyledi.
Şu anda bilinen şeyin, kriptolu telefonların dinlendiği olduğunu belirten Işık, "Ama kimin dinlediği ve nasıl dinlediği noktası, teknik inceleme sonucu ortaya çıkacak. Bu teknik inceleme bitmeden, 'şöyle olmuştur' demem mümkün değil" diye konuştu.