San-Tez proje destekleri belirlendi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2014 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
San-Tez proje destekleri belirlendi

Üniversite ve sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması, ülkeye katma değer yaratacak ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak yeni ürün ve üretim yönteminin geliştirilmesini içeren projelerin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, üniversite ve sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması, ülkeye katma değer yaratacak ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak yeni ürün ve üretim yönteminin geliştirilmesi, mevcut üründe ve üretim yönteminde yenilik yapılmasına yönelik sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarını içeren projelerin desteklenmesi, izlenmesi, sonuçlandırılması ve sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen San-Tez programı kapsamında yükseköğretim kurumları ile firmalar tarafından ortaklaşa hazırlanan projeleri kapsayan yönetmelikle, ülke sanayisinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen, teknoloji tabanlı yeni ürün ve üretim yöntemi geliştirilmesi, mevcut üründe ve üretim yönteminde yenilikle sonuçlanacak ve ülkenin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak temel araştırma aşamasını tamamlayan, uygulamalı araştırma ve deneysel geliştirme aşamasındaki projeler desteklenecek. Üretimde de kullanılabilecek özellikte olan ancak proje için alınması veya yaptırılması zorunlu olan makine ve donanım alımları kısmi olarak desteklenebilecek.

-Destekler hibe şeklinde olacak-

San-Tez programı kapsamında projeler için verilecek destek hibe şeklinde olacak ve Bakanlık bütçesinde öngörülen toplam ödeneği geçmeyecek. Proje toplam bütçesinin en az yüzde 15'i nakdi, en fazla yüzde 85'i Bakanlıkça karşılanacak. Proje ortağı firma küçük işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 20'si nakdi, en fazla yüzde 80'i Bakanlıkça sağlanacak. Proje ortağı firma orta büyüklükteki işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 25'i nakdi, en fazla yüzde 75'i Bakanlıkça karşılanacak. Proje ortağı firma büyük işletme ise proje toplam bütçesinin en az yüzde 35'i nakdi, en fazla yüzde 65'i ise Bakanlıkça verilecek. Kısmi destek oranı, bütçe ödenek miktarı da dikkate alınmak kaydıyla en fazla yüzde 40 uygulanacak ve kalan tutar firma katkı payına eklenecek.

-Destek süresi 24 ay olacak-

Destek süresi proje bazında en fazla 24 ay olacak. Ancak projenin gereksinimlerine uygun olarak en fazla proje süresinin dörtte biri kadar ek süre verilebilecek. Proje başvuruları San-Tez programının uygulama usul ve esaslarında belirlenen içerik ve biçime uygun olarak Genel Müdürlüğe yapılacak. Projelerin başvuru, değerlendirme ve karar süreçlerini kapsayan duyurular, Bakanlık internet sitesinden yapılacak. Hibe şeklindeki diğer kaynaklardan yararlanan projeler, San-Tez programı kapsamında desteklenmeyecek.

Yürürlükten kaldırılan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca desteklenmesine karar verilen projeler de yeni yönetmelik hükümleri çerçevesinde desteklenmeye devam edilecek. Bakanlık ülke için önem taşıyan teknolojik ve stratejik alanları belirleyerek bu alanlarda proje çağrısına çıkmaya yetkili olacak, belirlenen alanlardaki projelerin desteklenmesine öncelik verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber