TÜSİAD'ın kamuyu mercek altına aldığı son raporunda, kamudaki istihdamın Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerin bile altında kaldığı belirlendi

Haber Giriş : 22 Ocak 2004 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜSİAD'ın kamuyu mercek altına aldığı son raporunda, kamudaki istihdamın Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerin bile altında kaldığı belirlendi

TÜSİAD tarafından hazırlanan, 'Türkiye'de kamu sektörü göstergeleri adlı raporu' kamu kesimindeki istihdamın yapısı konusunda çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Raporda toplam nüfusa göre, Türkiye'de kamudaki toplam istihdamın, Avrupa ülkeleri ve gelişmekte olan ülke ortalamasının altında olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de toplam kamu istihdamının toplam nufusa oranı yüzde 4,6 ile gelişmekte olan ülkelerin yüzde 5,7'lik düzeyinin altında kaldı. Bu rakam içerisine yerel yönetimler ve KİT'ler dahil hesaplanıyor. Sadece merkezi hükümetteki çalışanların toplam istihdama oranı Türkiye'de yüzde 1.8'e denk geliyor. TÜSİAD'ın raporuna göre bu rakam Afrika ortalaması olan yüzde 1.9'un da altında.

KADRO AÇIĞI VAR
TÜSİAD'ın raporunda kamuda istihdamın toplam nüfusa oranını gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin altında kalsa da, ekonomideki mevcut rolünün etkin olmadığının altı çizildi. Türkiye'de kamunun hizmet götürdüğü kimi alanlarda istihdam fazlası bulunurken, kimi alanlarda da kadro açığının olduğu raporla gözler önüne serildi. Türkiye'de kamuda çalışan sağlık personelinin toplam nüfusa oranı sadece binde 3 iken, İspanya'da bu oranı binde 8. İtalya'da sağlık personelinin toplam nüfusa oranı yüzde 1.2'ye kadar yükselirken, İngiltere'de bu oranı yüzde 1,6. 2002 yılında yedi bölge 32 il ve 78 ilçede gerçekleştirilen ankette, kamu kuruluşlarının hizmet kalitesine ilişkin algılamaların büyük çoğunlukla olumsuz olduğuna dikkat çekildi. Raporda, kamu hizmetlerinde personel sayısından çok, personelinin niteliğinin iyileştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. TÜSİAD'ın raporunda, yıllar itibariyle incelendiğinde, Türkiye'de kamu istihdamının ağırlıklı şekilde memurlardan oluştuğu ortaya kondu. KİT'ler hariç kamu istihdamının yüzde 90'ının memurlardan oluştuğunun belirtildiği raporda, KİT'lerde çalışan işçi sayısının son yıllarda aynı kaldığına dikkat çekildi. Raporda, geçici işçi sayısının son dönemde atıl istihdamın azaltılması politikalarına bağlı olarak azaldığı belirtildi.

EMEKLİLER KURTARDI
Bu arada TÜSİAD kamuda istihdam fazlası yok derken, memur sayısında geçen yıl 120 binin üzerinde artış olduğu belirtiliyor. Ancak, yaklaşık 86 bin kişinin emekli olması nedeniyle memur sayısındaki net artış yaklaşık 35 bin oldu. Emekli Sandığı verilerine göre, geçen yıl toplam 85 bin 566 kişiye emekli aylığı bağlandı. Raporda 2001 yılı itibariyle kamudaki personel sayısının 3 milyon 76 bin olduğu, bunun 2 milyon 235 binin memur, 500 binin işçi, 36 binin ise geçici personel olduğu belirtildi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber