Yeşil kart harcamaları için sıkı denetim geliyor

Haber Giriş : 24 Mayıs 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin sağlık harcamalarına dair uyarısından sonra gözler yeşil karta çevrildi. 2005'te sağlık harcaması yüzde 395 artan yeşil kartlıların reçete kontrollerinin sıkılaştırılması gündeme geldi.

IMF'nin sağlık harcamalarını azaltıcı tedbirlere gidilmesi yönündeki uyarıları, özellikle 2006 sağlık harcamalarındaki artışın yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan yeşil kart uygulamasında kontrollerin sıkılaştırılmasını gündeme getirdi.

2005 itibariyle serbest eczane yolu açılan yeşil kartlıların harcamalarının yüzde 395 oranında arttığı, bu nedenle de ilk olarak bu kalemde tasarrufa gidileceği belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Tokaç, yeşil kartlılara serbest eczanelerden ilaç alımında yüzde 20 katkı payı alındığını hatırlatarak "Katkı paylarında artış gündemde yok. Ancak yeşil kartlıların reçete kontrollerinin sıkılaştırılmasına gidilebilir" dedi.

Yeşil kart harcaması 1.2 milyar YTL

Sağlık harcamaları yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 251.5 artış gösterdi. 2005'in Ocak-Nisan döneminde 774.6 milyon YTL olan toplam sağlık giderleri, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 948.2 milyon YTL'ye çıktı. En yüksek artış da yeşil kartlıların sağlık giderlerinde ortaya çıktı. 2005'in ilk 4 ayında 306.5 milyon YTL olan yeşil kartlılar için bütçeden çıkan para, bu yıl 1 milyar 211.7 milyon YTL'ye ulaştı. Böylece yeşil kartlıların sağlık harcamalarındaki artış yüzde 395.3'ü buldu. 2005'in ilk 4 ayında 227.2 milyon YTL olan ilaç giderleri, bu yıl 274.6 milyon YTL, 2005'te 240.9 milyon YTL olan tedavi ve sağlık malzemesi giderleri de bu yıl 461.9 milyon YTL olarak gerçekleşti.

IMF'nin uyarısı, ilaç endüstrisi, eczacı ve özel hastanelerin "Gereksiz harcama zaten yok" tepkisine de yol açtı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Bülent Eczacıbaşı reçete kısıtlaması gibi önlemlerin toplum sağlığını tehdit ettiğini belirterek tasarruf sağlayacak asıl tedbirin jenerik ilaç kullanımını artırmak olduğunu söyledi. Sağlık harcamalarındaki artışın, sosyal sigortalı hastaların serbest eczane ve özel hastanelerden yararlanabiliyor olmasından kaynaklandığını kaydeden İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz ise "Sağlık harcamaları içinde en yüksek payın ilaca ait olduğu görünüyor, çünkü diğer kalemlerin çoğu kayıtdışı" dedi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç da sağlık harcamalarını yukarı çeken asıl kalemin sevk kapısı açılan özel hastanelerin tedavi giderleri ile MR gibi Türkiye'de çok sık başvurulan radyolojik tetkikler olduğunu kaydetti. Domaç, "İlaç harcamaları konusunda en sıkı önlemler alındı. Kaldı ki, eczaneler, yeşil kart geri ödemelerini 4 aydır alamıyor. Bütçeden yaklaşık 300 trilyon alacağımız var" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber