Türk Telekom'a verilen rekor cezazının iptal kararı bozuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2006 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 13. Dairesi, Türk Telekomünikasyon A.Ş'ye 2002 yılında uyguladığı promosyonu Telekomünikasyon Kurumu'na onaylatmadığı için verilen 36 trilyon 416 milyar 258 milyon lira idari para cezasını iptal eden mahkeme kararını bozdu.

Türk Telekom, 2002 yılında 3 ay süreyle sınırlı olmak üzere yalnızca iller arası görüşmelerde kontör atış periyodunun 15 saniyeden 30 saniyeye uzatılması, yurt içi otomatik görüşmelerde uygulanan

indirim oranının yüzde 50'ye çıkarılması ve hafta sonu belirli saatlerde indirim uygulanmasını kapsayan bir promosyon kampanyası başlatmıştı. Bu kampanyanın tarife değişikliği olduğuna işaret eden Telekomünikasyon Kurulu, Türk Telekom'a tarife değişikliğini onaylatma yükümlülüğünü yerine getirmediği için 36 trilyon 416 milyar 258 milyon 972 bin 450 liralık idari para cezası vermişti. Türk Telekom, bu kararın iptali istemiyle dava açmıştı. Ankara 12. İdare Mahkemesi, söz konusu kararı iptal etmişti. Telekomünikasyon Kurumu, bu kararı temyiz ederek, bozulmasını istedi. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Danıştay 13. Dairesi, temyiz istemini sonuçlandırdı. Daire, idare mahkemesinin kararını oy birliği ile bozdu. Kararda, Türk Telekom tarafından belirli bir süre uygulandığı anlaşılan promosyon kampanyasının incelenmesi sonucunda, daha önce belirlenen tarife üzerinden kontör atış periyodunun uzatılması ve indirim oranlarının artırılması yoluyla hizmete olan talebi artırmayı amaçlayan onaya tabi yeni bir tarife değişikliği niteliğinde düzenleme yapıldığının görüldüğü belirtildi. Türk Telekom'un promosyon uygulamasının onaya tabi tarife değişikliği niteliğinde olduğunun kabul edilmesi gerektiği belirtilen kararda, yasal düzenlemelerle telekomünikasyon sektöründe genel anlamda düzenleme, denetleme ve yaptırım uygulama görevi verilen Telekomünikasyon Kurumu'nun görevleriyle de bağdaştırma olanağı bulunmadığına işaret edildi. Kararda, "Bu durumda, Telekomünikasyon Kurumu'na onaylatılması gereken tarife değişikliğinin onaylatma yükümlülüğünü yerine getirmediğinden bahisle, davacı şirkete bir önceki yıl cirosunun yüzde 1'i oranında idari para cezası verilmesinde hukuka aykırılık görülmemiştir" denildi. Türk Telekom, karar düzeltme isteminde bulunabilecek. Bu istem aynı daire tarafından reddedilirse dosya Ankara 12. İdare Mahkemesine gidecek. 12. İdare Mahkemesi ilk kararında direnirse dosya bu kez Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber