Tasarruf için tedaviye limit

Haber Giriş : 25 Mayıs 2006 09:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin uyarısı üzerine sağlık harcamalarındaki artışı önleme kararı alan hükümet, yılda 1.4 milyar YTL tasarruf için harekete geçti. Her tedavi için paket fiyat belirleyen hükümet, listeyi görüşlerini almak amacıyla hastanelere gönderdi. Hastaneler, fiyatları düşük buldu

 IMF'nin sağlık harcamalarındaki artış konusunda uyardığı hükümet, ilk adımı attı. Yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 252 artan bütçedeki sağlık harcamalarında yıllık 1.4 milyar YTL tasarruf için paket fiyatlar hazırlama kararı alan hükümet, fiyat listesini görüşlerini almak amacıyla hastanelere gönderdi. Fiyat listesi, özellikle sistemin yükünü çeken üniversite hastanelerinde şaşkınlıkla karşılandı. Üniversite hastaneleri, bazı tahliller için verilen fiyatın malzeme giderini bile karşılamadığı şikâyetlerini Sağlık ve Maliye bakanlıkları yetkililerine iletti.

Harcamalar tahminleri aştı
SSK'nın sağlık harcamaları, geçen yıl hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devri nedeniyle hızla arttı. SSK'nın 2004'te 6.6 milyar YTL olan sağlık harcamaları, 2005'te 7.5 milyar YTL'ye çıktı. SSK bu yıl da önce 11 milyar 384 milyon YTL tutarında sağlık harcaması öngördü.

Ancak özellikle ilaç fiyatları konusundaki pazarlıkların da etkisiyle ilk dört aylık dönemde SSK'nın harcamalarının disipline edilmesi sonucu yıllık harcama tahmini de 2 milyar YTL indirilerek, 9 milyar 370 milyon YTL'ye çekildi. Bu önlemlere rağmen toplam sağlık harcamaları içinde yer alan ilaç harcamaları 2005'te yüzde 32, 2006'da da yüzde 35 arttı. 2004'te 2 milyar 688 milyon YTL olan SSK'nın ilaç harcamaları, 2005'te 3 milyar 553 milyon YTL'ye ulaşırken, 2006'da da 4.8 milyar YTL'yi bulacağı tahmin ediliyor.

Yeşil kart korkutuyor
Merkezi yönetim bütçesinde ise yılın dört aylık dönemindeki sağlık harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 252 artarak 774.6 milyon YTL'den 1 milyar 948.2 milyon YTL'ye yükseldi. En yüksek artış, son yıllarda sayıları hızla artan yeşil kartlıların sağlık giderlerinde yaşandı. Geçen yıl 306.5 milyon YTL olan yeşil kartlıların sağlık gideri, bu yıl yüzde 395 artarak 1 milyar 211.7 milyon YTL'ye ulaştı. Aynı dönemde tedavi ve sağlık malzemeleri gideri yüzde 91.7 artarak 240.9 milyon YTL'den 461.9 milyon YTL'ye, ilaç giderleri de yüzde 21 artarak 227.2 milyon YTL'den 274.6 milyon YTL'ye çıktı.

Yeşil kartlıların sağlık harcamalarındaki artışın bir kısmının, geçen yıl ödenmeyip de bu yıla devredilen ödemelerden kaynaklandığı belirtildi. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devriyle sadece SSK'nın sağlık giderlerinde ilk yıl için 4.5 milyar YTL artış olacağını önceden tahmin ettiklerini, fakat aldıkları önlemlerle bu rakamı bir miktar aşağıda tuttuklarını söyledi.

Çalışma Bakanı Başesgioğlu, ayakta ya da yatarak tedavi edilebilen her bir hastalık için fiyatın ne olacağı konusunda Maliye ve Sağlık bakanlıklarıyla çalışma yürüttüklerini, bu şekilde belirlenecek paket fiyatlarla yıllık bazda yaklaşık 1.4 milyar YTL tasarruf öngördüklerini kaydetti.

'Maliyetleri bile karşılamaz'
Hükümet tasarrufu paket fiyatta ararken, belirlenen fiyatlar özel hastanelerle üniversite hastanelerinden tepki çekiyor. Görüşleri alınmak üzere fiyat listesi gönderilen üniversite hastaneleri, özellikle tıbbi tahliller için belirlenen rakamların çok düşük olmasından yakındı. Belirlenen fiyatların, tahlilde kullanılan sarf malzemelerinin maliyetini bile karşılamaktan uzak olduğunu gören üniversite hastaneleri, bu fiyatlarla kâr etmek bir yana zarar edeceklerini, rakamların gerçekçi düzeye çekilmesi yönündeki taleplerini Sağlık ve Maliye Bakanlığı yetkililerine iletti.

Emekli Sandığı'nın sağlık harcamaları nispeten daha kontrollü gidiyor. 2005'in ilk dört aylık döneminde 940 milyon YTL olan Emekli Sandığı'ndaki sağlık harcamaları, bu yılın aynı döneminde yüzde 2.4 artarak 964 milyon YTL oldu. Ancak bu rakamın içinde, tahakkuk ettiği halde hastane ve eczanelere ödemesi yapılmamış olan sağlık giderleri bulunmuyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber