Kamu Personeli Alımında Cinsiyet Ayrımcılığı Yapılmamasına İlişkin Başbakanlık Genelgesi

Haber Giriş : 22 Ocak 2004 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Personeli Alımında Cinsiyet Ayrımcılığı Yapılmamasına İlişkin Başbakanlık Genelgesi

Sanal alemin en aktif ziyaretçi kitlesine sahip olduğumuz için Memurlar.NET olarak ne kadar övünsek azdır.

Site ziyaretçilerinin (özellikle de kamu personel adaylarının), gündeme getirdiğimiz sorunlara verdikleri tepkiler sonucu, el birliğiyle, bugüne kadar pek çok sorunu çözümledik.

Son olarak, ÖSYM'nin yaptığı 2003 KPSS-B yerleştirmelerinde gündeme gelen cinsiyet ayrımcılığı sorunu, önce sitemiz "Makaleler/ Görüşler" bölümünde, sonra sitemiz manşet haberinde yer almış (bu haberde ilgili Bakan gönderilmek üzere örnek dilekçe yayımlanmıştır), daha sonra da yazılı medyada bir kaç yazarın destek vermesi ile çözümlenmiştir.

Öyleki, bu konuya ilişkin olarak bugünkü (22.1.2004) Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile tüm kamu kurumlarının bu tür ayrımcılığa gitmemeleri istenmiştir.

Biz bu konuda, yazılı medyanın ve sitemiz haberlerinin belirli bir etkisi olduğunu göz önüne almakla beraber, esas etkinin, daha önce yayımladığımız örnek dilekçe ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN'e yapılan başvurulardan kaynaklandığını düşünüyoruz.

Bu vesile ile bir kez daha Makama hitaplı dilekçelerin önemini belirtiyor, sorunun çözümüne katkıda bulunan tüm ziyaretçilerimize teşekkür ediyoruz.


Başbakanlıktan:
Konu: Personel Temininde Eşitlik İlkesine Uygun Hareket Edilmesi

Genelge
2004/7

Bazı kamu kurum ve kuruluşlarının personel alımına ilişkin ilanlarında hizmet gerekleri dışına çıkıldığı izlenimini oluşturacak şekilde "erkek olmak" şartına yer verildiği görülmektedir. Personel alımında hizmet gerekleri dışında cinsiyet ayrımı yapılması, başta Anayasamız ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerdeki kadın-erkek eşitliğine ilişkin hükümlere aykırılık teşkil etmektedir.

Bilindiği üzere, Anayasanın "Kamu Hizmetlerine Girme Hakkı"nın düzenlendiği 70'inci maddesinde; "Her Türk Kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez." denilmek suretiyle kamu hizmetlerine girişte kadın-erkek eşitliği teminat altına alınmıştır.

Öte yandan, Ülkemizin de taraf olduğu, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her türlü Ayırımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesinin (CEDAW) 2'inci maddesinde; "Herhangi bir kişi veya kuruluşun kadınlara karşı ayırım yapma girişimini önlemek ve kadınlara karşı ayırımcılık oluşturan mevcut yasa, yönetmelik, adet ve uygulamaları değiştirmek veya feshetmek için yasal düzenlemeler de dahil gerekli bütün önlemler alınacaktır." ve sözleşmenin 11 inci maddesine; "Taraf devletler, kadın ve erkek eşitliği temelinde istihdam konularında kadına karşı ayırımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik bütün uygun önlemleri alacaklardır." ifadeleri yer almaktadır.

Hükümetimizin konuya yaklaşımı Hükümet Programında yer alan "Kadınlarımız sadece toplumumuzun yarısını oluşturdukları için değil, birey ve toplumun gelişimi ile sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde özel bir konuma sahiptirler. Yılların ihmali sonucu biriken her türlü sorunlarıyla ilgilenilmesi, Hükümetimizin öncelik verdiği bir konudur" ifadesi ile ortaya konulmuştur.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ve Hükümetimizin konuya bakış açısı çerçevesinde tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından personel temini amacıyla yapılacak çalışmalarda, başvuru kabul şartlarının hizmet gerekleri doğrultusunda belirlenmesi ve vatandaşlar arasında ayırım yapıldığı izleniminin oluşmasına meydan vermeyecek şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

Bu genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber