Yönetmelik değişikliği sırasında geçici madde sorunu...

Yönetmelik değişiklikleri sırasında geçici madde konulmadığı için hem memurların hakları zedeleniyor hem de açılan davalar idarenin aleyhine sonuçlanarak idare zarara uğratılıyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Mart 2014 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yönetmelik değişikliği sırasında geçici madde sorunu...

Bir ziyaretçimiz memurlar.net'e yazarak şu soruyu sormuştur:

"Merhaba; Eşim Çevre ve Şehircilik Bakanlığında görev yapıyor.Eş durumu tayin talebimiz oldu. Ancak söz konusu bakanlığın yönetmeliğin bazı maddeleri 25.Aralık.2013 tarihinde değiştirildi.Ve değişiklik yapılan yönetmeliğin son maddesinde yayımladığı tarihte yürürlüğe girer denilmekte.(http://www.memurlar.net/haber/441897/) Bizim talebimiz bu değişiklikten önce bakanlığa giriş yaptı.Bu durumda bizim talebimiz yönetmelik değişikliği öncesindeki yönetmelik hükümlerine göre mi yoksa değişiklik sonrası hükümlere göre mi değerlendirilmelidir?Lütfen cevap veriniz.Dava açmaya hazırlanıyorum."

Bu tür sorulara cevap verirken, ilk önce yönetmelik değişikliği sırasında bir geçici madde konulup konulmadığına ve bu geçici madde de, daha önce başvuranların haklarının korunup korunmadığına bakılır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 25 Aralık tarihinde yaptığı değişikliğe baktığımızda bu yönde bir geçici madde konulmadığını görmekteyiz. Ayrıca yönetmelik yayınlandığı gün yürürlüğe girmiş, ileri bir tarihte yürürlüğe girmesi öngörülmemiştir.

Oysaki, örneğin bir kamu kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı sınav yönetmeliğinde 8 Şubat tarihinde değişiklik yapmış ancak yönetmeliğin 15/10/2014 tarihinde yürürlüğe girmesini öngörmüştür.

Yine herkesin bileceği üzere genel görevde yükselme yönetmeliği 1999 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. O tarihte yapılan değişiklik sırasında, 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanların, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, görevde yükselme suretiyle atama yapılacak unvanlar bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu bağlamda, yönetmelik değişiklikleri sırasında o tarih itibariyle çalışanların haklarının korunmaması halinde, açılacak davaların kazanılma ihtimali çok yüksek olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber