Kıdem tazminatı fonu için bakanlık her çalışandan yüzde 6'lık kesinti planladı

Haber Giriş : 26 Mayıs 2006 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdam üzerindeki yüklerin kaldırılmasına ilişkin çalışmanın ilk aşaması, kıdem tazminatı fonunun kurulması ve zorunlu istihdamda revizyon yapılması ile sınırlandırılıyor. Oluşturulacak kıdem tazminatı fonuna İşsizlik Sigortası ve SSK primlerinden aktarım yapılacak, işveren de yüzde 3 oranında fona prim ödeyecek. Yüzde 6'lık kesintiyle fonun aktüeryal dengeleri korunacak.

İstihdamın üzerindeki yüklerin kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar 2 hafta önce yapılan zirve sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinasyonuna bırakılmıştı. Bu kapsamda bakanlığın istihdam yüklerinde kademeli bir indirimden yana olduğu ve ilk aşamada kıdem tazminatı fonunun kurulması gerektiği görüşünü ilettiği belirtiliyor. Bakanlık kıdem tazminatı fonu taslağını yeniden revize ederek ilgili taraflara sunmayı planlıyor. Revizyonda, kıdem tazminatı için kurulacak fona çalışan başına ortalama yüzde 6'lık kesinti yapılması öngörülüyor. Yüzde 6'lık kesintinin, yüzde 3'ünü işverenler; çalışanın maaşını esas alarak "kıdem tazminatı primi" olarak yatıracaklar. Yüzde 2'lik pay ise SSK primlerinden alınacak. İşverenin çalışan için ödediği SSK primlerinin 2 puanlık bölümü kıdem tazminatı fonuna aktarılacak. Halen işverenin ödediği 2 puanlık işsizlik sigortası fonu kesintisinin 1 puanı da kıdem tazminatı fonuna aktarılacak. Böylelikle SSK primleri ve işsizlik sigortası fonundan kıdem tazminatı fonuna destek verilmesi söz konusu olacak.

Yıpranma tazminatına soğuk bakılıyor

Bakanlığın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın "Kıdem tazminatını yıpranma tazminatına dönüştürelim" önerisine ise soğuk baktığı belirtiliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, yakın zamanda çalışmalarını tamamladığı bir taslakla kıdem tazminatının yıpranma tazminatına dönüştürülmesini ve düzenlemenin yasalaşmasının ardından yıpranma tazminatı adı altında yapılacak ödemelerin de toplu değil, yıllık olmasını öngörmüştü. Taslakta, geriye dönük olarak kıdem tazminatı hakkı olanların alacaklarının da taksitle tasfiye edilmesi hedeflenmişti.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber